Tullverket

Stora beslag av cannabis första halvåret

Dela

Drygt 2,5 ton cannabis beslagtogs av Tullverket första halvåret i år. Det är mer än dubbelt så mycket som motsvarande period 2020, visar ny statistik som presenteras idag. Även mängden beslagtaget kokain och amfetamin ökar. Tullverket har stoppat fler riktigt stora narkotikapartier där det handlar om storskalig smuggling som bedrivs av kriminella nätverk.

Cannabisbeslag Öresundsbron
Cannabisbeslag Öresundsbron

- Narkotikahandeln är den viktigaste inkomstkällan för de kriminella nätverk som ligger bakom skjutningar och skapar otrygghet i samhället. Vi lyckas inte stoppa allt men de stora narkotikabeslagen ger oss en möjlighet att utreda och få mottagare och organisatörer dömda. Det är ett betydande bidrag i kampen mot den organiserade brottsligheten, säger generaltulldirektör Charlotte Svensson.

Dubbelt så många beslag över 100 kilo

Första halvåret i år gjorde Tullverket tio narkotikabeslag på över 100 kilo. Det kan jämföras med motsvarande period förra året då det gjordes fem beslag på över 100 kilo. Framför allt är det stora partier cannabis som beslagtas.

- Med mer resurser från regering och riksdag har vi kunnat anställa fler och vi arbetar idag mer underrättelsebaserat. Det minskade resandet under pandemin har också gjort att vi har kunnat lägga mer resurser på att kontrollera lastbilar och annan godstrafik. Det är där vi gör de riktigt stora beslagen, säger Charlotte Svensson.

Över 3000 narkotikabeslag

Antalet narkotikabeslag första halvåret i år var nästan 3 300, ungefär lika många som motsvarande period förra året. Däremot är det förändringar när det gäller mängderna beslagtagen narkotika. Så här ser beslagsmängderna ut för några av de mest välkända narkotikapreparaten första halvåret i år jämfört med första halvåret 2020. Helåret 2020 anges inom parentes:

• Cannabis ökar från nästan 1,2 ton till drygt 2,5 ton (helåret 2020: nästan 3,9 ton)
• Kokain ökar från 137 kilo till 168 kilo (helåret 2020: 216 kilo)
• Heroin minskar från knappt 10 kilo till knappt ett kilo (helåret 2020: 22 kilo)
• Amfetamin ökar från 166 kilo till 237 kilo (helåret 2020: 216 kilo)

- Statistiken ger oss ett kvitto på att vi gör nytta. Men vi slår oss inte till ro utan fortsätter att stärka vårt arbete mot narkotikasmugglingen och inte minst den organiserade brottsligheten. När vi stoppar narkotikan redan vid gränsen kommer den aldrig ut på gatan och det är en stor vinst för samhället, säger Charlotte Svensson.

Statistik även på lokal nivå

Den aktuella statistiken jämför januari-juni 2021 med samma period 2020. I statistiken finns även uppgifter om andra narkotikapreparat, dopningsmedel, alkohol, tobak, skjutvapen, ammunition och explosiva varor. Statistiken går även att ta fram på lokal och regional nivå. Observera att det statistiska mönstret regionalt och lokalt kan avvika från den nationella bilden. Kontakta Tullverkets presstjänst för mer information.

Tullverkets presstjänst: 0771-450 590 eller press@tullverket.se

Tipsa Tullverket om smuggling – ring 90 114

Nyckelord

Bilder

Cannabisbeslag Öresundsbron
Cannabisbeslag Öresundsbron
Ladda ned bild
generaltulldirektör Charlotte Svensson
generaltulldirektör Charlotte Svensson
Ladda ned bild
Cannabisbeslag i Trelleborg
Cannabisbeslag i Trelleborg
Ladda ned bild
Kokainbeslag Göteborg
Kokainbeslag Göteborg
Ladda ned bild

Om

Tullverket
Tullverket
Huvudkontor: Tegeluddsvägen 100, Stockholm


0771-450 590https://www.tullverket.se/sv/

Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 300 anställda och leds av generaltulldirektör Charlotte Svensson. 

Följ Tullverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tullverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum