Belysningsbranschen

Stora brister i kontroll av nödbelysning – vem har ansvaret?

Dela

Vi befinner oss just nu i den kanske största krisen i modern tid på grund av coronapandemin. Bristerna i beredskap får oss att se på andra eftersatta områden, där vi behöver förebygga inför potentiella kriser och olyckor. Nödbelysningsområdet är ett sådant. Stor okunskap råder - både gällande ansvar och kontroll.

I Sverige finns ett stort antal lokaler som ska vara utrustade med tydlig och välfungerande nöd- och hänvisningsbelysning så att vi kan försäkra oss om att minimera skadorna i händelse av brand, strömavbrott, terrorhot och andra situationer som kräver utrymning. Det handlar om skolor, arbetsplatser, hotell, shoppingcentrum, idrottshallar, evenemangslokaler, där barn och vuxna vistas dagligen.

I Belysningsbranschens stickprovskontroller i offentliga lokaler har vi tittat på om den befintliga nödbelysningen fungerar och om fastighetsägarnas respektive myndigheternas tillsyn fungerar. Resultatet är nedslående. Alltför ofta saknas nödbelysning helt, är fel utformad eller ur funktion. Både Arbetsmiljöverket och Boverket har regelverk för underhåll av nödbelysning. Dock finns det stora brister på hur och om det ens görs.

Det är nu sannolikt viktigare än någonsin att säkerställa att konsekvenserna av att stora olyckor inte drabbar vårt samhälle. Fastighetsägare eller den som hyr lokalen har ett stort ansvar för att följa regelverket så att vi kan undvika svåra konsekvenser, i värsta fall att människoliv går till spillo!

FAKTA OM KONTROLL OCH UNDERHÅLL AV NÖDBELYSNING

- Ansvaret på kontroll av nödbelysning ligger hos fastighetsägaren eller den som hyr lokalen.

- Kontrollen kan göras som en rond med protokoll, eller med teknisk övervakning om det finns. Tekniska hjälpmedel finns i form av övervakning med självtest, central övervakning via busskabel eller trådlöst.

- Arbetsmiljöverket och Boverket kräver att nödbelysningsutrustning kontrolleras efter tillverkarens anvisningar. 

- Branschorganisationen Belysningsbranschens medlemmar hänvisar till den svenska standarden, som säger att nödbelysning ska funktionstestas (1 min) en gång i månaden och att ett urladdningstest (60 min) ska utföras en gång per år. Är det en centralmatad anläggning ska dessutom aggregatets indikeringar kontrolleras visuellt dagligen. 

Nyckelord

Kontakter

Ronnie Bergdahl, ordförande för Belysningsbranschen nödbelysningsgrupp, telefon: 070-680 2470, epost: ronnie.bergdahls@bergdahls.com

Bilder

Ladda ned bild
Ronnie Bergdahl, ordförande för Belysningsbranschens nödbelysningsgrupp
Ronnie Bergdahl, ordförande för Belysningsbranschens nödbelysningsgrupp
Ladda ned bild
MIkael Castanius, VD för Belysningsbranschen
MIkael Castanius, VD för Belysningsbranschen
Ladda ned bild

Länkar

Om

Belysningsbranschen
Belysningsbranschen
Box 12653
112 93 Stockholm

http://www.belysningsbranschen.se

Belysningsbranschen är huvudorganisation för Sveriges tillverkare och importör av ljuskällor, belysningsarmaturer och komponenter. Vi har som verksamhetsmål att skapa intresse, sprida kunskap och verka för ökad kvalitet på belysning i den offentliga miljön.

Följ Belysningsbranschen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Belysningsbranschen

Stadsporten till Karlshamn vinner prestigefyllt ljusdesignpris – Svenska Ljuspriset Exteriör9.9.2021 08:29:45 CEST | Pressmeddelande

Hinseberget – stadsporten till Karlshamn är årets vinnare av exteriörkategorin i den prestigefyllda tävlingen Svenska Ljuspriset. Tävlingsjuryn hyllar, bland annat, ljusteamets skickliga handlag som skapat dramatik och mystik i den ståtliga portalen, som både bjuder in besökaren och välkomnar stadsborna hem. Utmärkelsen delades ut den 8 september i Stockholm.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum