Dagens Samhälle

Stora brister i krav på föreningsbidrag

Dela

Det brister i kontrollen av föreningar som får bidrag och hyr lokaler av kommunerna. Varannan kommun saknar krav på att verksamheten ska bedrivas i enlighet med demokratins idéer. Det visar en ny granskning som Dagens Samhälle tagit del av.

För att bland annat säkerställa att organisationer som stöder våldsbejakande extremism inte tilldelas statliga eller kommunala medel fick Demokrativillkorsutredningen förra året i uppdrag att kartlägga situationen i kommunerna.

Kartläggningen visar att en överväldigande majoritet av kommunerna ställer krav på att organisationen som får stöd ”ska vara demokratiskt uppbyggd”. Men – bara hälften av kommunerna har krav på att själva verksamheten ”ska ske i enlighet med demokratins idéer”.

Terrorexperten Magnus Ranstorp på Försvarshögskolan är upprörd över att så många kommuner och landsting saknar tydliga demokratikrav på verksamheten: 

– Det är beklämmande och faktiskt värre än jag befarade. En släpphänt hantering av våra skattepengar, bidrag delas ut som konfetti! säger han till Dagens Samhälle.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke säger sig inte vara förvånad över resultatet:

– Vi vet att det ser väldigt olika ut i kommunerna. Det saknas enhetliga riktlinjer och man behöver både vägledning och metodstöd.

.

Delar ut mer än 6 miljarder varje år
Kommuner och landsting stöttar varje år det civila samhället med 6,1 miljarder kronor, enligt SCB från 2015 (färskare siffror saknas). Partistödet är inräknat, men subventionerade hyror för lokaler ligger utanför.

Hela artikeln bifogas.

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum