Västtrafik

Stora förändringar i kollektivtrafiken i Göteborg

Dela

Den 13 december byter Västtrafik tidtabeller i hela regionen. Samtidigt genomförs flera stora förändringar i trafiken i Göteborgsområdet. Fler turer då många reser, några nya linjer och flera linjer som kör nya vägar på grund av byggnationer i centrala Göteborg. 370 nya bussar, varav 150 av dem kör på el, hör också till nyheterna.

Den 13 december sker flera förändringar i kollektivtrafiken i Göteborgsområdet. Foto: Eddie Löthman.
Den 13 december sker flera förändringar i kollektivtrafiken i Göteborgsområdet. Foto: Eddie Löthman.

Förra året gjorde Västtrafik sin största upphandling av busstrafik någonsin. På söndag träder de fem nya avtalen i kraft i samband med att Västtrafik byter tidtabeller.

Göteborg, Mölndal och Partille får helt nya bussar på flera linjer. Totalt rör det sig om 370 bussar, däribland 150 elbussar som möjliggör att 34 linjer i Göteborgsområdet blir helt elektrifierade. Samtidigt görs flera förändringar i trafiken.

– Alla de förändringar vi gör syftar till att kollektivtrafiken ska bli så bra som möjligt för våra resenärer. Det blir nya linjer och fler turer där många reser samtidigt som vi minskar trafiken på de ställen där få reser. I år behöver vi dessutom ändra flera körvägar inom Göteborg för att trafiken ska flyta på trots stora byggprojekt, säger Sara Ihrlund, enhetschef leverans på Västtrafik.

Läs också: Nya namn på Västtrafiks expressbussar

Nya linjer och fler turer
I centrala Göteborg lanseras de nya linjerna 143 som kommer gå mellan Backa och Svingeln och 168 mellan Gamlestads Torg och Skräppekärr. Även den nya tillfälliga linjen 157 förstärker trafiken mellan Kortedala och Redbergsplatsen.

Utöver detta blir det fler turer på flera linjer, bland annat på linje 58, 84, 95, 167 och 286 Älvsnabbare. Samtidigt blir det färre turer på andra linjer, bland annat linje 18, 19 och 25.

Trots ett nästan halverat resande fortsätter Västtrafik att förstärka på flera håll under rusningstid för att undvika att trängsel uppstår. En åtgärd Västtrafik vidtagit på grund av coronapandemin.

Läs också: Västtrafik sätter in åtgärdspaket mot trängsel i Göteborg

Nya bytespunkter
Byggnationen av nya Hisingsbron och Västlänkens station Centralen gör att fordon har svårt att ta sig fram i området intill hållplats Nordstan/Centralstationen. För att undvika att bussar hamnar i långa köer flyttas flera linjer bort från området. De linjer som flyttas kommer stanna vid bytespunkter utanför centrum som exempelvis Hjalmar Brantingsplatsen, Gamlestads Torg, Frihamnsporten och Järntorget.

Läs mer om förändringarna vid Nordstan på Västtrafiks hemsida

– Vi gör allt vi kan för att kollektivtrafikresorna ska bli så smidiga som möjligt under pågående byggprojekt men även i framtiden då Göteborg växer. Släpper vi in för många bussar i centrala Göteborg skulle fler hamna i köer och bli försenade, säger Sara Ihrlund. 

Sök din resa i appen Västtrafik To Go
Alla trafikförändringar är sökbara i appen Västtrafik To Go och i reseplaneraren på Västtrafiks hemsida. På Västtrafiks hemsida går det också att läsa om alla förändringar som görs i respektive område.

Kontakter

Västtrafiks presstjänst

Vi svarar på medias frågor om kollektivtrafiken i Västsverige.
Maila eller ring oss så hjälper vi dig.

Tel:0771-41 43 99press@vasttrafik.se

Bilder

Den 13 december sker flera förändringar i kollektivtrafiken i Göteborgsområdet. Foto: Eddie Löthman.
Den 13 december sker flera förändringar i kollektivtrafiken i Göteborgsområdet. Foto: Eddie Löthman.
Ladda ned bild
Sara Ihrlund, enhetschef leverans, Västtrafik. Foto: Thomas Harrysson.
Sara Ihrlund, enhetschef leverans, Västtrafik. Foto: Thomas Harrysson.
Ladda ned bild

Om

Västtrafik
Västtrafik
Box 123
541 23 Skövde

http://www.vasttrafik.se

Kollektivtrafiken bygger på en evigt modern idé. Genom att resa tillsammans minskar vi köer, reducerar utsläpp och sänker halter av skadliga partiklar i luften. Vi bidrar också till ett mer rättvist samhälle och stärker människors hälsa genom ökad vardagsmotion. Västtrafik ägs av Västra Götalandsregionen och ansvarar för kollektivtrafiken i regionen. Varje dag reser hundratusentals personer med oss. Det är för dem vi finns till.

Följ Västtrafik

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Västtrafik

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum