Hörselskadades Riksförbund

Stora Hörselpriset till forskning om hur vi lyssnar med hjärnan

Dela

Stora Hörselpriset 2020 går till forskaren Jerker Rönnberg, för upptäckter om hur hjärnan lyssnar och tolkar det vi hör. Hans insikter har banat väg för bättre hörselrehabilitering – och öppnat dörren till ny kunskap om hur demens uppstår och utvecklas.

I Sverige finns det 1,5 miljoner hörselskadade, som måste lägga energi på att uppfatta vad som sägs när ljud faller bort. Hur väl vi lyckas med det beror inte bara på örat, utan minst lika mycket på våra kognitiva förmågor, visar Jerker Rönnbergs forskning. Hur vi lyssnar med hjärnan, helt enkelt.

”Upptäcktsresande i hjärnans labyrinter”

Nu får Jerker Rönnberg, professor emeritus i psykologi vid Linköpings universitet, Stora Hörselpriset 2020 för sina banbrytande upptäckter.

Priset delas ut av Hörselforskningsfonden, som beskriver Jerker Rönnberg som ”en upptäcktsresande i hjärnans labyrinter” och konstaterar att hans forskning ”har öppnat dörrar till en helt ny och djupare förståelse av hjärnans och kognitionens betydelse för hur vi hör, hur vi lyssnar och hur vi kommunicerar.”

Svar på demensgåtan

Jerker Rönnbergs forskning ger praktisk nytta i utvecklingen av hörhjälpmedel och hörselrehabilitering. Hans förklaringsmodeller om hjärnans minnesfunktioner ger också en viktig del av svaret på demensgåtan – hur sjukdomen uppstår och utvecklas.

Hans forskning har också gett upphov till ett helt nytt vetenskapsområde: kognitiv hörselvetenskap. Världsledande inom detta område är Linnécentrum HEAD vid Linköpings universitet, som Jerker Rönnberg startade 2008.

Det främsta priset

Stora Hörselpriset är det främsta priset inom svensk hörselforskning, med en prissumma på 100 000 kronor. Det delas ut vart fjärde år av Hörselforsk­nings­fonden – en fond instiftad av Hörselskadades Riksförbund (HRF), med en styrelse av ledande hörselforskare samt representanter för HRF. Varje år delar fonden ut anslag till medicinsk, beteendevetenskaplig och teknisk forskning inom hörselområdet. 

Onsdag 14 oktober: Se prisutdelningen och Hörselprisföredraget! 

I dag börjar Hörselveckan, som pågår den 12-18 oktober. Det uppmärksammar HRF genom HRF Talks – en serie föredrag med hörseltema.
På onsdag, den 14 oktober kl. 12.30, visas prisutdelningen av Stora Hörselpriset samt Hörselprisföredraget med Jerker Rönnberg på HRFs Facebooksida och läggs strax därefter ut på www.hrf.se/HRFtalks 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Professor emeritus Jerker Rönnberg, mottagare av Stora Hörselpriset. Foto: Privat
Professor emeritus Jerker Rönnberg, mottagare av Stora Hörselpriset. Foto: Privat
Ladda ned bild

Dokument

Om

Hörselskadades Riksförbund
Hörselskadades RiksförbundHörselskadades Riksförbund (HRF) är en av världens största intresseorganisationer av och för hörselskadade. Vi arbetar för ett hörselsmart samhälle, där Sveriges 1,5 miljoner örselskadade kan leva i full delaktighet och jämlikhet. Läs mer på www.hrf.se

Följ Hörselskadades Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hörselskadades Riksförbund

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum