Lernia

Stora industrisatsningar skapar jobbtillfällen – industriteknisk utbildning startar i Skellefteå för att möta efterfrågan

Dela
Inom de närmsta åren ska svensk industri bli grön och regeringen räknar med över 10000 nya arbetstillfällen i norra Sverige, varav Northvolts etablering i Skellefteå står för en del. Nu har utbildnings- och bemanningsbolaget Lernia fått i uppdrag av Arbetsförmedlingen att erbjuda industriteknisk utbildning i Skellefteå för att möta den framtida efterfrågan på kompetens. Utbildningen startar 1 februari 2022 och kommer att ha 30 utbildningsplatser.

Det sker stora industrisatsningar Västerbotten och Norrbotten. Northvolt bygger batterifabrik i Skellefteå och H2 Green Energy i Boden samt SSAB:s pilotprojekt Hybrit i Luleå ska tillverka fossilfritt stål. En viktig förutsättning för att kunna genomföra satsningarna är att det finns kompetent personal till de nya jobbtillfällen som skapas. Därför startar Lernia, på uppdrag av Arbetsförmedlingen, i februari en industriteknisk utbildning i Skellefteå.

- De stora satsningar som genomförs innebär stora möjligheter, men de kommer inte att gå att genomföra om vi inte har kompetent personal. Att ha en industriteknisk utbildning lokalt har ett stort värde, både för individer och för de företag som nu ser möjligheter i Skellefteå och andra orter, säger Jan Collin, regionchef bemanning på Lernia.

Industrins satsningar kräver ökad rörlighet på arbetsmarknaden
I och med miljardsatsningarna som nu sker på industrijobben rapporterar regeringens samordnare Peter Larsson att det kommer behövas 100000 ”inflyttare” till Norrbotten och Västerbotten fram till 2035 för att möta behoven.

Dock visar en färsk undersökning gällande arbete och arbetsliv genomförd av Demoskop på uppdrag av Lernia att viljan till flytt för arbete är låg. Endast tre av tio svenskar kan tänka sig att flytta för jobb. I Västerbotten och Norrbotten är benägenheten en aning högre, 34 respektive 35 procent kan tänka sig det.

- Ska vi klara att ställa om till en grön industrisektor behöver vi att fler utbildar sig och väljer ett jobb i norr, därför blir det en viktig nyckel att visa att en lovande framtid lika gärna kan finnas i Västerbotten som i storstäderna, säger Catrin Rothman, verksamhetschef vuxenutbildning på Lernia.

Industriteknisk utbildning innehåller svetsning, automation (bas) och skärande bearbetning (CNC). Utbildningen startar den 1 feb 2022 i Skellefteå och kommer att ha 30 utbildningsplatser.

Kontakter

Länkar

Om

Lernia
Lernia
Box 787
801 29 Gävle

0771-650 650https://www.lernia.se/

Ledande kompetenslösningar för framtidens industri
Vi har utvecklat individers kompetens utifrån arbetsmarknadens behov i över 100 år och har bemannat den svenska industrin i över 20 år. Lernia omsatte 2 miljarder kronor 2020 och finns över hela landet. Vi utbildade 11 500 personer och förmedlade 8 300 bemanningskonsulter. Lernia är auktoriserat som bemannings-, utbildnings-, rekryterings- och omställningsföretag av respektive branschorganisation. Läs mer på lernia.se.

Följ Lernia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lernia

Lernias bokslutskommuniké 2023: Ökade intäkter men ett lägre rörelseresultat16.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Koncernens nettoomsättning för helåret uppgick till 3 482 (3 269) mkr och ökade med 7 procent jämfört med samma period föregående år. Koncernens rörelseresultat minskade för helåret till -11 (44) mkr, till stor del beroende på kostnader för omstrukturering av utbildningsverksamheten (arbetsmarknadsutbildningar och Komvux) som påverkat koncernens rörelseresultat för helåret med -24 (0) mkr. Även bemannings- och rekryteringsverksamheten uppvisar ett lägre resultat jämfört med föregående år främst till följd av högre arbetsgivaravgifter för unga under 23 år.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye