Region Örebro län

Stora inkomstbortfall för kulturliv och civilsamhälle under coronapandemin

Dela

Kulturskapare, kulturföretag, studieförbund och föreningar har drabbats hårt av inkomstbortfall och merkostnader på grund av coronapandemin. Det visar delresultatet av den kartläggning som Region Örebro län genomfört med kulturaktörer i länet.

De ekonomiska konsekvenserna för kulturlivet i länet är omfattande på grund av framflyttad, inställd eller förändrad verksamhet. Det visar de första resultaten av de intervjuer och enkätsvar som Region Örebro län sammanställt från regionalt finansierade aktörer, kulturföretag, föreningar och studieförbund.

-       Många har haft färre deltagare och avbokningar, medan vissa föreningar har mer verksamhet än normalt. Det visar att civilsamhället fyller en viktig funktion under coronapandemin. Vi ser också stor uppfinningsrikedom, till exempel genom digitala lösningar eller att genomföra verksamhet i mindre sammanhang, säger Katarina Strömgren Sandh, kulturchef Region Örebro län.

-       Region Örebro läns regionalt finansierade kulturverksamheter har stora inkomstbortfall på grund av coronapandemin. Det gäller även övriga professionella kulturskapare och kulturföretag i vårt län, där 24 procent av de 161 som har besvarat Region Örebro läns enkät upplever att konsekvenserna av pandemin i hög grad påverkar deras möjlighet att försörja sig. Minst tio procent bedömer också att det finns risk för nedläggning, säger Lena Adem, kulturstrateg vid Region Örebro län.

-       Studieförbunden har stora inkomstbortfall i och med förlorade deltagaravgifter och bedömer därför att det offentliga stödet är extra viktigt, säger Katarina Strömgren Sandh, kulturchef Region Örebro län.

Region Örebro läns kartläggning om hur coronapandemin påverkar kulturen och civilsamhället i länet pågår hela 2020. En rapport kommer ut i slutet av året.

Nyckelord

Kontakter

Katarina Strömgren Sandh, kulturchef Region Örebro län, telefon: 019-602 62 99
Lena Adem, kulturstrateg Region Örebro län, telefon: 019-602 71 37

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum