Stora miljövinster byta ut julpotatisen till eko
På julbordet är potatis till sillen och i Janssons frestelse ett måste för många. Men gör det någon skillnad att byta till eko-potatis på julafton? Javisst, om en av tio svenskar byter ut enbart potatisen på enbart julafton så skulle användningen av kemiska bekämpningsmedel minska med drygt 12 000 liter och användningen av konstgödsel med drygt 13 000 kilo.
– Det gör stor skillnad för miljön att byta till ekologiskt odlad potatis. I vår uträkning ser vi hur stor skillnaden kan bli om man byter ut enbart potatisen vid måltiden på en enda dag, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
Naturskyddsföreningen har räknat ut hur stor skillnaden blir om en av tio svenskar byter från konventionellt odlad potatis till ekopotatis på julaftonens julbord. Uträkning visar att byte till eko-potatis minskar användningen av:
- Drygt 12 000 liter brukslösning kemiska bekämpningsmedel, som är inte tillåtna i ekologisk odling.
Potatis är en av de grödor som besprutas mest, en konventionell potatisodling sprutas med 8–12 preparat vid 8–10 tillfällen under en säsong. Bekämpningsmedel har negativ inverkan på biologisk mångfald och påverkar odlingslandskapets ekosystem. Ekologiska gårdar har i genomsnitt 30 procent fler arter på sina marker än konventionella.
- Runt 13 000 kilo konstgödsel. Konstgödsel används inte inom ekologisk odling.
Konstgödsel påverkar klimatet negativt både vid tillverkningen och efter spridning, på åkern, genom avgång av lustgas. Minskad användning är därför en viktig del i att minska jordbrukets klimatpåverkan som bidrar till att utveckla mer cirkulära lösningar för näringsförsörjningen. Konstgödsel bidrar också till övergödning om det inte tas upp av grödan utan i stället läcker ut i vattendrag.
Förutom att ett ekologiskt lantbruk påverkar miljön i mindre utsträckning än konventionellt är det också mindre beroende av importvaror som konstgödsel.
– Vi ser att priset på flera ekologiska livsmedel har påverkats mindre av pågående omvärldshändelser än de konventionella alternativen. Ekologiskt lantbruk är mindre beroende av importvaror som konstgödsel och kan därför ge stabilare matpriser, säger Karin Lexén.
FAKTA
Så här har Naturskyddsföreningen räknat:
Den minskade förbrukningen av bekämpningsmedel och konstgödsel är beräknad utifrån genomsnittlig användning i konventionell potatis, baserat på statistik från Jordbruksverket kompletterat med data från produktionsgrenskalkyler. Vi har räknat med en person äter 200 gram potatis. Med hjälp av data på genomsnittlig skörd har den areal som krävs för att producera en viss mängd potatis kunnat bestämmas. I räkneexemplet har effekterna beräknats för hela den areal som skulle behövas i ekologisk odling. Skördarna är ofta något lägre i ekologisk odling än i konventionell, och därför krävs mer areal för att producera samma mängd potatis. På den “extra” arealen som behövs vid ekologisk odling har ett antagande gjorts att den ersätter produktion av konventionell spannmål och de miljöeffekter den medför.
Sverige har drygt tio miljoner invånare, och vi har räknat på att en av tio invånare byter till eko-potatis.
Bekämpningsmedel i ekologisk odling
Inom ekologisk odling används i första hand förebyggande åtgärder för att skydda grödan mot angrepp av sjukdomar och skadeinsekter, och huvuddelen av ekologisk areal besprutas inte alls. I vissa fall används biologisk bekämpning (mikroorganismer eller nyttodjur som är naturliga fiender till skadeinsekter). Inga kemiska bekämpningsmedel mot ogräs är tillåtna i ekologisk odling. Däremot finns ett fåtal ämnen, som exempelvis såpa, som får användas mot skadesjukdomar och insekter.
En åtskillnad brukar göras mellan de kemiska bekämpningsmedel som är tillåtna i ekologisk odling och så kallade naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. Naturfrämmande ämnen är skapade av oss människor och förekommer inte naturligt i naturen. De medel som är tillåtna i ekologisk odling har alltså ett naturligt ursprung.
Kontakter
Petra HolgerssonPressekreterare
Tel:072-565 44 05petra.holgersson@naturskyddsforeningen.seOm
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Många vinster med att inreda sitt hem med begagnat18.1.2023 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Att inreda sin bostad innebär ofta många inköp av möbler och inredning, vilket kan vara en stor belastning på klimatet. Men genom att köpa begagnat blir klimatpåverkan mycket mindre. Exempelvis går det att köpa 24 begagnade fåtöljer eller 26 begagnade mattor för samma klimatpåverkan som en ny. Det visar rapporten ”Bästa bohaget” från Naturskyddsföreningen, där möbler och inredning för fyra olika rum har analyserats ur klimat- och resursperspektiv.
Naturskyddsföreningen: Industrins gratisutsläpp av koldioxid måste stoppas19.12.2022 16:49:31 CET | Pressmeddelande
I går gick de centrala klimatdelarna av EU:s stora omställningspaket Fit for 55 i mål. Trots vissa framsteg riskerar åtgärderna att vara långt ifrån tillräckliga. Naturskyddsföreningen är kritisk till att delar av industrin får fortsätta släppa ut gratis inom utsläppshandeln ända fram till år 2034, i en tid av akut klimatkris.
Naturskyddsföreningen om COP15: Historiskt avtal som regeringen nu måste leva upp till19.12.2022 14:37:27 CET | Pressmeddelande
Nu finns äntligen ett nytt, globalt avtal för att stoppa förlusten av biologisk mångfald på plats. Naturskyddsföreningen är positiva till att det nu finns ett avtal som kan minska naturkrisen. Men nu måste regeringen också implementera avtalet nationellt, vilket ställer stora krav på miljöpolitiken och dess finansiering.
Johanna Sandahl slutar som ordförande12.12.2022 13:30:00 CET | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl lämnar sin post. Johanna har varit ordförande i nästan ett decennium. Hon har bestämt sig för att för att inte kandidera för en ny mandatperiod, när föreningen håller riksstämma i juni 2023.
Naturskyddsföreningen oroad över skräddarsydda miljölagar åt miljöfarliga verksamheter7.12.2022 11:06:21 CET | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen beklagar domen om Cementa från Högsta förvaltningsdomstolen. Domen innebär att regeringen snabbt kan utfärda skräddarsydda lagar åt verksamheter som domstolarna har stoppat av miljöskäl och därmed köra över mark- och miljödomstolars beslut.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum