Region Örebro län

Stora problem med leveranser av sjukvårdsmaterial

Dela

Det råder stora problem med leveranser av alla förbrukningsvaror till flera regioner i Mellansverige. Region Örebro län är en av de drabbade regionerna. Än så länge har inga operationer eller annan livsuppehållande verksamhet påverkats på grund av bristen på varor. "Situationen är i nuläget under kontroll och vårt mål är att patientsäkerheten inte ska äventyras", säger Claes Mårten Ingberg, chefläkare med ansvar för beredskapsfrågor.

Orsaken till leveransproblemen är att Varuförsörjningen, som sköter upphandling av förbrukningsmaterial inom fem regioner, bytt till en ny distributör den 1 oktober. Den nya distributören, Apotekstjänst AB, har sedan starten den 1 oktober haft allvarliga problem med sina IT-system, vilket har lett till att många varor inte kommit fram till sjukvården.

I väntan på att Apotekstjänst får ordning på sina IT-problem och leveransproblem så kommer Region Örebro län att beställa varor från andra distributörer.

– Detta görs för att säkra så att vi får de varor vi behöver för att kunna bedriva vård med bibehållen patientsäkerhet, säger Claes Mårten Ingberg.

För att hantera situationen har stabsläge för sammanhållen överblick och information etablerats inom Region Örebro län.

Fakta

De fem regioner som samarbetar inom Varuförsörjningen är Region Örebro län, Uppsala, Sörmland, Västmanland och Dalarna.

Kontaktpersoner

Claes-Mårten Ingberg, chefläkare med ansvar för beredskapsfrågor

Telefon: 019-602 78 86

Karl Löfroth, länschef för Transport och logistik

Telefon: 019-602 74 80

Karin Stenström, kommunikatör

Telefon: 019-602 35 84

Bilder

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - för oss tillsammans

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Resor med bil och flyg blir till cyklar och videokonferensutrustningar när regionen klimatkompenserar14.10.2019 13:40:00 CESTPressmeddelande

Region Örebro län har klimatkompenserat sina resor sedan 2010. Varje förvaltning fakturerats för föregående års koldioxidutsläpp genom tjänsteresor med flyg och bil som drivs med bensin eller diesel. I år delas 2,5 miljoner kronor ut från dessa pengar till åtgärder och projekt som ska minska klimatpåverkan från resor samt informera, utbilda och styra resor i tjänsten i en mer hållbar riktning.

Hanna Lekander får 2019 års Kulturpris14.10.2019 13:30:00 CESTPressmeddelande

Hanna Lekander får Region Örebro läns kulturpris för 2019. Som en del i den fasta ensemblen på Örebro länsteater har Hanna Lekander medverkat i några av teaterns mest hyllade föreställningar. Hon har som skådespelare medverkat i över 40 teaterproduktioner hos länsteatern och dessutom agerat i filmer tillsammans med prisade motskådespelare och regissörer. Utöver skådespeleri har Lekander även skrivit manus och regisserat föreställningar, bland annat för Teater Martin Mutter.

Varuförsörjningsnämnden i möte om försörjningen av förbrukningsmaterial till sjukvården11.10.2019 16:00:00 CESTPressmeddelande

I dag har varuförsörjningsnämnden (VFN), en gemensam nämnd för fem av länen i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion, samlats för att få information om läget vad gäller försörjningen av förbrukningsmaterial till sjukvården. Detta efter att flera sjukhus gått i stabsläge på grund av att det saknas sjukvårdsmaterial. Orsaken är att man bytt till ny leverantör från den 1 oktober.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum