Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Stora Rytterne kyrkoruin firar 80-årsjubileum

Dela

Stora Rytterne kyrka är snart 1 000 år gammal. Men som restaurerad ruin firar den 80 år i år. Den 19 augusti blir det jubileumsgudstjänst med biskop Mikael Mogren, landshövding Minoo Akhtarzand och Kolbäcks musikkår.

Det är alltså jämt 80 år sedan invigningen och den första högmässan firades i den nyrenoverade ruinen. Det kommer att firas den 19 augusti kl 13 med gudstjänst och kyrkfika i gröngräset. Till 80-årsjubileet kommer biskop Mikael Mogren och landshövding Minoo Akhtarzand att vara speciella gäster. Till fikat spelar Kolbäcks musikkår.

Biskop Mikael har ett särskilt öga till Rytternebygden:

– Jag gillar att cykla vägen västerut från Västerås till Rytterne kyrka. Rytterne är speciellt. Där finns borgruiner och ekhagar med mistlar i träden precis som i Bourgogne. Den riddarkultur som började i Bourgogne har sin nordgräns just i Rytterne.

Rytterne socken har en spännande historia, präglad av adel och slott, och med många fornlämningar. Bland dessa finns två vackra kyrkoruiner. Två kilometer norr om dagens kyrka ligger den ena, byggd i början av 1200-talet. Under början av 1300-talet bröts en del av Rytterne ut som annexsocknen Lilla Rytterne. Tre kilometer nordost om kyrkan ligger ruinen efter denna sockens kyrka, byggd under decennierna runt 1400.Med tiden kom kyrkorna att förfalla och de blev samtidigt allt trängre för den växande befolkningen.

Under 1700- och 1800-talet var det vanligt att mindre socknar gick ihop och byggde nya gemensamma kyrkor, vilket skedde i Rytterne. Och som på många andra platser innebar det tyvärr att de medeltida byggnaderna revs och blev till byggnadsmaterial i den nya.

Ända fram till 1930-talet stod de två gamla kyrkoruinerna och förföll. 1930 tog sig hembygdsföreningen an det enorma projektet att restaurera dem. Med pengar från riksantikvarieämbetet och arbetskraft från värnpliktvägrare började arbetet hösten 1937 och den 21 augusti 1938 firades den första högmässan i Stora Rytterne kyrkoruin. Lilla Rytterne kyrkoruin var färdig i juli 1939.

Kontakt: Xiomara Lysti, 021-10 86 12, xiomara.lysti@svenskakyrkan.se

Bilder

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 
Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 60 procent, nästan 90 000, av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 29 kyrkor och 23 begravningsplatser.

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Svenska kyrkan Västerås byter plattform för pressmeddelanden29.11.2018 11:54Pressmeddelande

Nu byter Svenska kyrkan Västerås/Västerås pastorat presstjänst och från Mynewsdesk till TT. Både nya och tidigare pressmeddelanden går från och med nu att hitta hos vår nya leverantör. För att registrera dig som följare i den nya plattformen, se: https://via.tt.se/abonnera Pressmeddelanden från Svenska kyrkan Västerås berör stora som små händelser inom områden som religion, kultur och socialt arbete.

Braskväll - Om psykisk ohälsa hos äldre29.10.2018 08:32Pressmeddelande

Onsdag den 31 oktober kl 18 tänds brasan i Martasalen, Tomasgården. Det blir en samtalskväll om psykisk ohälsa hos seniorer. Fyra gäster från olika föreningar kommer att vara på plats för att prata om psykisk ohälsa och var hjälp finns att få. De representerade föreningar är: ReagerA, (h)järnkoll, NSPH och föreningen Balans. Under kvällen kommer Anders Caringer och Bo Senter att underhålla med tänkvärd musik. Kvällens värd är präst Gunnar Kärrbom. Även diakon Sofie Möllberg kommer att finnas på plats. Fri entré! Martasalen öppnas från kl 17.30 och det finns fika att köpa (30 kr för kaffe och smörgås). För mer information, kontakta: Gunnar Kärrbom, 021-40 41 25, e-post Gunnar.Karrbom@svenskakyrkan.se. Adress: Tomasgården, Cedergatan 1, 723 41 Västerås.

Eric Ericson 100 år22.10.2018 09:17Pressmeddelande

Exakt på 100-årsdagen av Eric Ericsons födelse ger två av hans världsberömda körensembler, Radiokören och Eric Ericsons kammarkör, en hyllningskonsert till körnestorn i Västerås domkyrka. Eric Ericson är en av få svenska musikprofiler som med självklar rätt bar epitetet ”levande legend”. Han var verksam som dirigent i de stora sammanhangen i över 60 år, och kom med sitt konstnärskap att prägla generationer av dirigenter och sångare. 1945 startade han Kammarkören, och som kormästare vid Sveriges Radio i över tre decennier gjorde han Radiokören till en världsledande ensemble. Samma världsrykte nådde han med anrika Orphei Drängar i Uppsala. Sin egen kammarkör vårdade han hela tiden ömt, och efter pensionering 1983 tog kören hans namn - Eric Ericsons Kammarkör. Under sin långa gärning som professor i kördirigering vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm formade han årskull efter årskull av dirigenter som i sin tur startade egna kammarkörer runt om i Sverige och över hela världen. Hans inte

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum