Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Stora Rytterne kyrkoruin firar 80-årsjubileum

Dela

Stora Rytterne kyrka är snart 1 000 år gammal. Men som restaurerad ruin firar den 80 år i år. Den 19 augusti blir det jubileumsgudstjänst med biskop Mikael Mogren, landshövding Minoo Akhtarzand och Kolbäcks musikkår.

Det är alltså jämt 80 år sedan invigningen och den första högmässan firades i den nyrenoverade ruinen. Det kommer att firas den 19 augusti kl 13 med gudstjänst och kyrkfika i gröngräset. Till 80-årsjubileet kommer biskop Mikael Mogren och landshövding Minoo Akhtarzand att vara speciella gäster. Till fikat spelar Kolbäcks musikkår.

Biskop Mikael har ett särskilt öga till Rytternebygden:

– Jag gillar att cykla vägen västerut från Västerås till Rytterne kyrka. Rytterne är speciellt. Där finns borgruiner och ekhagar med mistlar i träden precis som i Bourgogne. Den riddarkultur som började i Bourgogne har sin nordgräns just i Rytterne.

Rytterne socken har en spännande historia, präglad av adel och slott, och med många fornlämningar. Bland dessa finns två vackra kyrkoruiner. Två kilometer norr om dagens kyrka ligger den ena, byggd i början av 1200-talet. Under början av 1300-talet bröts en del av Rytterne ut som annexsocknen Lilla Rytterne. Tre kilometer nordost om kyrkan ligger ruinen efter denna sockens kyrka, byggd under decennierna runt 1400.Med tiden kom kyrkorna att förfalla och de blev samtidigt allt trängre för den växande befolkningen.

Under 1700- och 1800-talet var det vanligt att mindre socknar gick ihop och byggde nya gemensamma kyrkor, vilket skedde i Rytterne. Och som på många andra platser innebar det tyvärr att de medeltida byggnaderna revs och blev till byggnadsmaterial i den nya.

Ända fram till 1930-talet stod de två gamla kyrkoruinerna och förföll. 1930 tog sig hembygdsföreningen an det enorma projektet att restaurera dem. Med pengar från riksantikvarieämbetet och arbetskraft från värnpliktvägrare började arbetet hösten 1937 och den 21 augusti 1938 firades den första högmässan i Stora Rytterne kyrkoruin. Lilla Rytterne kyrkoruin var färdig i juli 1939.

Kontakt: Xiomara Lysti, 021-10 86 12, xiomara.lysti@svenskakyrkan.se

Bilder

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 
Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 60 procent, nästan 90 000, av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 29 kyrkor och 23 begravningsplatser.

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum