Trafikverket

Stora steg mot ett modernt, effektivt och hållbart trafiksystem

Dela

Den nationella planen för transportsystemet 2018–2029 öppnar stora möjligheter för Trafikverket Region Syd. Att bygga ut och underhålla väg- och järnvägsnätet i regionen, miljöåtgärder och modernisering är bara några satsningar.

- Vi är väldigt glada för att utfallet i stort sett ligger i linje med det förslag vi lämnade ifrån oss. Nu ser vi fram emot att ta oss an arbetet framåt – ett arbete som bidrar till ökad tillgänglighet i Sydsverige, säger Trafikverkets regiondirektör i Syd Lennart Andersson.

Några intressanta projekt är;

  • Stambanan Lund-Hässleholm. Det första steget blir att utreda lokaliseringen av den nya järnvägen, ungefär sju mil järnväg för höghastighetståg och snabba regionaltåg. Byggstart under perioden 2024-2029.
  • Sydostlänken. Modernisering och utbyggnad av Sydostlänken Älmhult-Karlshamn.
  • Ängelholm-Helsingborg. Dubbelspår.
  • Värnamo-Jönköping. Modernisering och elektrifiering av järnvägen.
  • Utbyggnad av E22. Pågår och fortsätter med ett antal utpekade etapper i Skåne, Blekinge och Kalmar län.
  • E4. Motorväg förbi Ljungby.
  • Miljö. Stadsbussar i Malmö, superbussar i Skåne och cykelsatsningar. Inryms i Sverigeförhandlingarna.

- Jag vill framhålla att satsningar sker tack vare en bra dialog och samverkan med regionerna. En konstruktiv regionsamverkan har varit en viktig förutsättning för Trafikverkets fortsatta arbete; den har tydligt pekat ut behov och visat på södra Sveriges gemensamma prioriteringar. Därför har vi nu en nationell plan för transportsystemet som ger fortsatt goda förutsättningar för en säker, tillgänglig och hållbar infrastruktur i södra Sverige, säger Lennart Andersson.

Läs mer: www.trafikverket.se

Nyckelord

Kontakter

Kontakter:
Lennart Andersson, Trafikverkets regiondirektör i Syd. 0705-195136

Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.
På Trafikverket jobbar cirka 7000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum