Svenska Vattenskid- & Wakeboardförbundet

Stora svenska framgångar i vattenskidor vid Ungdoms- och Junior EM i Ioannina, Grekland!

Dela

Under förra veckan genomfördes 2022 IWWF Europe Waterski Youth Championships dryga 40 mil norr om Athen på det grekiska fastlandet. Våra 5 landslagsåkare vann ett EM-guld, ett EM-silver samt kvalificerade sig till 8 EM-finaler!

SVWF och Sverige representerades av följande fem toppatleter:

U-14: Tuva-Lisa ”Tuvis” Ronnerfors

U-17: Viktor Råström, Leo Cederquist, Elliot Westlund och Victor ”Blomman” Blomqvist

I ett nytt uppstyckat format genomfördes familiarization (officiell träning) för laget under tisdagen (2022-08-02) och onsdagen (2022-08-03) med blandade men dock mestadels en positiv känsla från alla åkare inför det stundande mästerskapet. Med undantag för U14-damers hopputslag och U17-herrarnas hopputslag samt final har Grekland visat upp sig från sin allra bästa sida med strålande sol och svaga vindar. Det är svårt att som nordbo föreställa sig en hel veckas mer eller mindre konstant perfekt väder för vattenskidåkning.

Mästerskapsveckan drog i gång på onsdag eftermiddag (2022-08-03) med U14-Damer trickutslag där ”Tuvis” slog till med personligt rekord direkt. Dagen därpå hoppar hon till sig en finalplats. Det följs av U17-Herrar trickutslag med nytt årsbästa av ”Blomman”. Viktor R. missar enbart sin avslutande volt, bra åkning men tappar således en ansenlig mängd poäng. Elliot prickar de under sommaren gäckande volterna och tar sig vidare till final med ett nytt personbästa.

På torsdagsmorgonen visar ”Tuvis” de andra U14-damerna hur slalom skall åkas och med ett nytt svenskt rekord är hon top-seed inför finalen. Eftermiddagen avslutas med de äldsta grabbarnas hoppfinal, som genomförs i starka medvindsbyar. Viktor R. hanterar det galant och putsar sitt personliga rekord med över en meter. Påverkade av vindarna ser ”Blomman” och Elliot till att säkra varsin finalplats.

Lördag morgon är det uppställning för slalomutslag där Viktor R. tyvärr snubblade alldeles för tidigt. ”Blomman” levererade nytt personbästa samt finalplats, tillsammans med Leo och Elliot. ”Tuvis” följer upp med sin slalomfinal. Som top-seed har hon full koll på resultaten innan start och vet att guldmedaljen kräver en tangering av onsdagens egna svenska rekord. Med nerver av stål är det precis det hon gör under stort jubel från hela det svenska laget och kan numera titulera sig Europamästarinna i slalom.

Sista finaldagen börjar för det svenska laget med herrarnas slalom, där ingen av åkarna riktigt når upp till sin fulla potential. Leo är bästa svensk med en otroligt fin sjätte plats och landslagskompisen Elliot på platsen efter. Det vittnar om kapaciteten bland åkarna i laget, glada över den framskjutna placeringen, men fullt medvetna om att de har väldigt mycket mer åkning i sig än vad de lyckades prestera just den här dagen. Det bådar gott för kommande mästerskap. I efterföljande hoppfinal för vår enda kvinnliga åkare putsar ”Tuvis” sitt personbästa ytterligare. Grabbarnas hopp får återigen lite varierande vindar som sätter deras ”timing” på prov.  ”Blomman” bemästrar det och hoppar snäppet under personbästa. Elliot är förste man över 50 meter och kör hem en silvermedalj med dryga halvmetern upp till den ädlaste valören. Elliot kniper även en femte plats i herrarnas overall.

Med tretton starter i olika grenar, fördelat på fem åkare, lyckas det svenska laget tillsammans generera; Fem personliga rekord, varav ett svensk rekord, åtta finalplatser, en guldmedalj och en silvermedalj. Ett helt enastående facit!

Det har varit en ynnest att få vara på plats och ta del av alla fina prestationer, se den delade glädjen i varandras åkning, stöttningen inom laget både före och efter tiden på vattnet. Sammanhållningen inom laget och med andra åkare från andra nationer är otroligt fin. Må så vara är de konkurrenter både inom laget och med andra länder, men det finns inga gränser när de peppar varandra inför deras åk.

Se alla resultat från detta EM HÄR

Text och bilder av förbundskaptenerna Jimmie Westlund & Pär Ronnerfors

Publicering och korrektur: Michael Kjellander SVWF Sportchef

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Svenska Vattenskid- & Wakeboardförbundet
Svenska Vattenskid- & Wakeboardförbundet
Slottsmöllan 10B
302 31 Halmstad

https://www.vattenskidor.org/

Svenska Vattenskidförbundet bildades lördagen den 12 maj, 1962 i KAK:s lokaler i Stockholm. Antalet medlemsklubbar var den 31 december, 1962 åtta till antalet. Inofficiellt SM arrangerades för första gången i Fengersfors 12–15 juli 1962. Första officiella SM arrangerades 1965 och tävlingslicens infördes 1967. År 2000 fanns det totalt 721 licensierade åkare.

I mars 2010 beslutade förbundsmötet att byta namn på förbundet. SVF blev SVWF (Svenska Vattenskid- & Wakeboard Förbundet). SVWF bestod 2014 av cirka 5000 medlemmar fördelat i 65 klubbar och 5 distrikt. SVWF är verksamt och har framgångsrika landslag inklusive PARA-landslag som tävlar internationellt inom flera av de olika disciplinerna som utgör SVWF. Dessa är, vattenskidor, wakeboard, barfota, show-ski.

SVWF styrelse består av totalt 7 medlemmar, inklusive Ordföranden. Under styrelsen finns de olika kommittéerna (Vattenskidkommittén, Tekniska kommittén vattenskidor, Barfotakommittén och Wakeboardkommittén). Michael Kjellander är anställd som sportchef och Alice Anderson som stf. Generalsekreterare och Förbundsutvecklare.

SVWF tillhandahåller olika utbildningar såsom exempelvis domarutbildningar, båtförarkurser och tränarutbildningar. Årligen arrangeras Svenska Mästerskap inom våra olika discipliner och klasser. SVWF har en stark förankring i det Europiska Vattenskid- & Wakeboardförbundet och har en stab av domare med exceptionell hög kompetens och med internationell behörighet att döma både EM & VM. SVWF arrangerar även internationella mästerskap och har arrangerat flera olika Europamästerskap samt VM i vattenskidor 1983. SVWF har genom åren haft många stora internationella framgångar genom bland andra syskontrion Michael, Helena och Richard Kjellander, Lars Björk och Anita Carlman. Sveriges främsta utövare idag heter Jakob Bogne från Nyköping, Felix Blomqvist från Nora, Tim Törnquist från Strömsnäsbruk och Caroline Djupsjö från Stockholm.

Följ Svenska Vattenskid- & Wakeboardförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Vattenskid- & Wakeboardförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum