Umeå kommun

Störande lukt från asfaltsverk ska utredas

Dela

Miljö-och hälsoskyddsnämnden har beslutat att störande lukt från PEAB Asfalt AB:s asfaltsverk på fastigheten Tjälamark 2:15 ska utredas av bolaget. Senast 31 maj 2023 ska de presentera lösningar på hur lukten kan minska i området.

–  Vi hoppas de boende ska slippa uppleva störande lukt från asfaltsverket. Genom att bolaget får utreda och föreslå egna lösningar hoppas vi att problemet kommer att åtgärdas snabbare, säger William Jonsson, miljöinspektör.

Under 2022 tog Miljö- och hälsoskydd emot ett tiotal klagomål angående störande lukt i Tjälamark och Håkmark. För att utreda omfattningen av störningen ombads samtliga klaganden att föra störningsdagbok under en månad.

Asfaltstillverkning på morgonen

PEAB Asfalt AB ombads att under samma tidsperiod föra uppgifter om när verket kördes och har förtydligat att tiderna som bolaget angett avser när produktionen av asfalt skett. Vanligtvis körs verket på morgonen så att asfalt finns redo i lager. Arbetstiderna är normalt vardagar mellan kl. 06.00–20.00. Det kan förekomma viss lagring av asfalt upp till 6 timmar efter att produktionen avslutats. Den rök eller lukt som då uppstår vid utlastning av asfalten är kortvarig, hävdar bolaget.

Asfaltslukt inte hälsofarligt

Totalt har åtta störningsdagböcker lämnats in till Miljö- och hälsoskydd, tre från Håkmark och fem från Tjälamark. Nämnden har bedömt att lukt från asfaltsverket inte är hälsofarligt men kan påverka välbefinnandet för de boende i Tjälamark. För Håkmark har nämnden inte noterat samma problem. Bolaget ska utreda störande lukt och presentera lösningar till nämnden senast 31 maj 2023.

För mer information:

William Jonsson
Miljöinspektör
090-16 16 94
william.jonsson@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum