Storhotell till Malmö – för bin och andra pollinatörer

Dela

Idag kan 2 400 vildbin checka in i eget enkelrum i Malmö. Ett nytt storhotell invigdes igår vid Limhamns transformatorstation. Bihotellet är en del av E.ONs program för biologisk mångfald. –Det är en investering i framtiden. Bin är de mest oersättliga varelserna på jorden. Samtidigt hotas en tredjedel av Sveriges 300 arter av bin och humlor av utrotning, säger Peter Hjalmar, regionchef syd, E.ON.

Maria Anselmsson, avdelningschef för anläggningsförvaltning, E.ON, visar bihotellet i Limhamn. Foto: Peter Hjalmar
Maria Anselmsson, avdelningschef för anläggningsförvaltning, E.ON, visar bihotellet i Limhamn. Foto: Peter Hjalmar

Det är den internationella miljöorganisationen Earthwatch Institute som rankar bina som jordens viktigaste varelse, då de pollinerar 70 procent av mänsklighetens grödor och säkrar vår livsmedelsförsörjning. Samtidigt har bina hamnat på listan över hotade arter efter larmrapporter om radikalt minskade populationer världen över.

Vi vill således dra vårt strå till stacken. Sedan 2020 storsatsar E.ON på biologisk mångfald. En av de viktigaste satsningarna är på pollinatörer, med tonvikt på bin, där E.ON arbetar tillsammans med bland annat Länsstyrelserna, säger Peter Hjalmar.

Bihotellet i Limhamn är en träkonstruktion med 2 400 borrhål i olika diametrar som ska bli fristad för vilda bin och humlor som förlorat sin hemvist när allt fler naturliga boplatser försvinner.E.ON bygger just nu ett lika stort bihotell vid Limhamns fjärrvärmecentral någon kilometer bort vilket ger pollinatörerna möjligheter till att flyga mellan båda anläggningarna för att hitta bostad och mat.

Mellan bihotellen har vi planterat buskar och anlagt en blomsteräng för att skapa optimala förutsättningar för våra nya hyresgäster. Det är vår förhoppning att satsningen på sikt ska bidra till en ökad pollinering i parker och grönområden i närheten, säger Peter Hjalmar.

Sedan 2020 har E.ON byggt ett flertal insektshotell vid fördelningsstationer runt om i landet. E.ON satsar också på sandbäddar för marklevande bin i Skåne, Halland och på Öland.

Kontakter

Bilder

Maria Anselmsson, avdelningschef för anläggningsförvaltning, E.ON, visar bihotellet i Limhamn. Foto: Peter Hjalmar
Maria Anselmsson, avdelningschef för anläggningsförvaltning, E.ON, visar bihotellet i Limhamn. Foto: Peter Hjalmar
Ladda ned bild
"Sedan 2020 har E.ON byggt ett flertal insektshotell vid fördelningsstationer runt om i landet. E.ON satsar också på sandbäddar för marklevande bin i Skåne, Halland och på Öland," säger Peter Hjalmar, regionchef syd. Foto: Christian Andersson, Apelöga
"Sedan 2020 har E.ON byggt ett flertal insektshotell vid fördelningsstationer runt om i landet. E.ON satsar också på sandbäddar för marklevande bin i Skåne, Halland och på Öland," säger Peter Hjalmar, regionchef syd. Foto: Christian Andersson, Apelöga
Ladda ned bild

Om

E.ON Sverige AB
Carl Gustafs Väg 1
205 09 Malmö

https://www.eon.se

Vi bygger det hållbara samhället

E.ON Sverige ingår i den internationella E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag. E.ON har cirka 2 200 medarbetare i Sverige.

Följ E.ON Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB

E.ON-patent ger bättre CO2-avskiljning5.10.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

E.ONs patent Improbed gör att fjärrvärmeverk kan eldas effektivare – samtidigt som möjligheterna till koldioxidavskiljning ökar. Det visar storskaliga tester som Stockholms Exergi gjort på Värtaverket under våren. – Testet har visat potentialen för att signifikant minska investerings- och driftkostnaden för koldioxidinfångning för liknande anläggningar i Sverige och utomlands. Vi ser således en stor kommersiell potential säger Bengt-Åke Andersson, senior teknisk specialist på E.ON och med övergripande ansvar för Improbed.

E.ON skruvar ner den egna energiförbrukningen med upp till 15 procent27.9.2022 16:08:58 CEST | Pressmeddelande

E.ON Sverige ska minska sin energiförbrukning med upp till 15 procent. I ett första steg krymper man kontorens arbetsytor och släcker sina ljusskyltar. – Vi vill föregå med gott exempel då det gäller energibesparingar. När vi nu går mot ännu en vinter med höga elpriser då höga kostnader för gas, kol och olja driver upp elpriserna på kontinenten är alla insatser för att minska energiförbrukning och avlasta energisystemet viktiga, säger E.ONs vd, Marc Hoffmann.

E.ON satsar 100 000 på att städa Malmö9.9.2022 14:20:45 CEST | Pressmeddelande

Lördagen den 10 september städas Malmö av sex lokala idrottslag med ungdomar och ledare runt om i staden, från Limhamn i väster till Rosengård i öster. Bakom projektet står E.ON i samarbete med Städa Sverige som jobbar tillsammans med lokala föreningsungdomar för ett skräpfritt Sverige. Projektet innebär att lokala idrottslag utrustade med gula soppåsar och handskar städar ett område i sin närmiljö. För detta får lagen en ersättning som går direkt till lagkassan att använda till cuper, mästerskap eller vad lagen själva önskar. Deltagarna utbildas samtidigt i miljö och hållbarhet, både teoretiskt och praktiskt. – Engagemanget i Malmö är väldigt stort både från idrottsföreningarna men även från Malmö stad så det är extra roligt att starta upp ett nytt projekt här i Malmö, säger Heléne Mathiesen, projektledare på Städa Sverige. E.ON möjliggör projektet genom en investering på 100 000 kr till de städande lagen i Malmö. – För oss på E.ON är det en självklarhet att bidra till ett bättre och

E.ON satsar 100 000 på att städa Örebro9.9.2022 14:19:53 CEST | Pressmeddelande

Lördagen den 10 september städas Örebro av åtta lokala idrottslag med ungdomar och ledare runt om i staden. Bakom projektet står E.ON i samarbete med Städa Sverige som jobbar tillsammans med lokala föreningsungdomar för ett skräpfritt Sverige. Projektet innebär att lokala idrottslag utrustade med gula soppåsar och handskar städar ett område i sin närmiljö. För detta får lagen en ersättning som går direkt till lagkassan att använda till cuper, mästerskap eller vad lagen själva önskar. Deltagarna utbildas samtidigt i miljö och hållbarhet, både teoretiskt och praktiskt. – Vi har ett väldigt stort engagemang bland idrottsföreningar i Örebro att vara med i Städa Sverige, så det känns väldigt bra att vi utöver satsningarna som E.ON gör i Malmö och Norrköping också kan möta upp intresset i Örebro, säger Mikael Örnliden, projektledare på Städa Sverige. E.ON möjliggör projektet genom en investering på 100 000 kr till de städande lagen i Örebro. – För oss på E.ON är det en självklarhet att bidra

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum