Håll Sverige Rent

Större fokus på nedskräpning minskar mängden mikroplaster

Dela

Fler förebyggande insatser behövs för att minska nedskräpningen. Det skriver Håll Sverige Rent i sitt remissvar till Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdraget om åtgärder för att minska mängden mikroplaster i naturen.

– Nedskräpningen ökar i Sverige och bidrar till problemet med mikroplaster i sjöar och hav. Därför måste mer fokus ligga på förebyggande åtgärder, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

I det remissvar som Håll Sverige Rent har lämnat in välkomnas de åtgärder som Naturvårdsverket redan har föreslagit, som strandstädningar, informationskampanjer och fortsatt regionalt samarbete. Håll Sverige Rent saknar dock många förebyggande åtgärder som man redan vet har effekt mot nedskräpning.

– Exempelvis är vårt absolut vanligaste skräp, cigarettfimpen, undantagen från skräpboten, det signalerar att den inte är så farlig. Men cigarettfiltren är delvis gjorda av plast och bidrar därför till problemet med mikroplaster, säger Johanna Ragnartz.

Förutom att Håll Sverige Rent vill se större satsningar på attityd- och beteendeförändringar så vill stiftelsen även att producenter av förpackningar tar ett större ansvar mot nedskräpning. Avfallshanteringen i Sverige bygger i dag på att köpta varor bärs hem och att avfallet sorteras och slängs i sorteringsrum eller miljöstationer.

– I dag sker allt mer konsumtion på språng, med följden att engångsmuggar, snabbmatsförpackningar och flaskor översvämmar papperskorgar. Producenterna måste bli bättre på att underlätta hanteringen även av detta skräp, säger Johanna Ragnartz.

Remisstiden för Naturvårdsverkets redovisning om källor till och åtgärder mot mikroplaster gick ut den 30 november.

Läs även

Håll Sverige Rents remissvar »

Kontakter

Bilder

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Årets skräpplockardagar drar igång - många plockar skräp5.2.2019 08:00:00Pressmeddelande

I morgon öppnar anmälan för alla skolor och förskolor till årets skräpplockardagar: Vi Håller Rent. Det är en populär aktivitet – förra året deltog fler än 676 000 personer varav drygt 583 000 var barn. Och drygt hälften av svenskarna, 54 procent, säger att de under det senaste året plockat upp skräp efter andra. Det visar en undersökning från Novus som Håll Sverige Rent beställt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum