Örnsköldsviks Kommun

Storsatsning på hamnen i Örnsköldsvik

Dela

Örnsköldsviks kommun bygger ut hamnen i Hörneborg för ökad kapacitet och hållbara transporter.

Förslag på utbyggnad av hamnen i Hörneborg. Illustration: Tecnicon
Förslag på utbyggnad av hamnen i Hörneborg. Illustration: Tecnicon

I Örnsköldsvik satsar nu kommunen 260 miljoner kronor på att bygga ut hamnen i Hörneborg. Satsningen ska möta upp det ökande behovet av effektiva och hållbara transportkedjor och att sjöfarten går mot större, mer djupgående fartyg och mer containertrafik.

Norra Sveriges och Örnsköldsviks expansion innebär ökade godsflöden. Godstransporterna beräknas öka med 46 procent till 2040. Örnsköldsvik har näringsliv som är beroende av goda förbindelser med omvärlden och ett strategiskt läge för en god utveckling. Att satsa på en hållbar och effektiv infrastruktur är ett viktigt strategiskt steg för kommunen för att skapa en utveckling i linje med kommunens ambitioner att växa. Ett stort underhålls- och reinvesteringsbehov i nuvarande hamnar innebär att en förutsättning också är en koncentration till färre hamnar.

För ett par år sedan fattade kommunen beslut om ett helhetsgrepp för utvecklingen av godsinfrastrukturen, med sikte på 2040. Där ingår förutom utbyggnaden av den allmänna hamnen bärighet på det kommunala och enskilda vägnätet, utvecklad godsterminal och ny dragning av E4. De tre förstnämnda är beslutade och delvis genomförda, medan den angelägna dragningen av E4 ännu inte prioriterats av Trafikverket och regeringen.

– Hamnutbyggnaden är strategiskt viktig för Örnsköldsvik och för hela landet, säger kommunstyrelsens ordförande Per Nylén. En sammankopplad och väl fungerande transportinfrastruktur är grunden för hållbar tillväxt. Vi tar vårt ansvar att skapa en hållbar och effektiv godsinfrastruktur, men ser också att nationella beslut måste följa med, som just för E4 Förbifart Örnsköldsvik. Jag är glad att kunna konstatera att ett enigt fullmäktige har beslutat om satsningen på hamnen.

Nyckelord

Kontakter

Per Nylén, kommunstyrelsens ordförande, 072 - 514 22 60

Bilder

Förslag på utbyggnad av hamnen i Hörneborg. Illustration: Tecnicon
Förslag på utbyggnad av hamnen i Hörneborg. Illustration: Tecnicon
Ladda ned bild

Om

Örnsköldsviks Kommun
Örnsköldsviks KommunÖrnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice.

Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum