Film i Väst

Storslam igen för Ruben Östlund på European Film Awards

Dela
Ruben Östlund tog storslam när European Film Awards avgjordes på en gala i Reykjavik på Island på lördagskvällen. Han vann pris för Bästa europeiska film, Bästa regi och Bästa manus, dessutom belönades Zlatko Buric med pris för Bästa skådespelare. Ruben Östlunds film är inspelad i Trollhättan och Göteborg och samproducerad med Film i Väst.
Woody Harrelson och Ruben Östlund under inspelningen av Triangle of Sadness
Woody Harrelson och Ruben Östlund under inspelningen av Triangle of Sadness

- Vi gratulerar Ruben Östlund, Erik Hemmendorff och Zlatko Buric till de fantastiska framgångarna. European Film Awards har blivit allt viktigare och är både en sorts Europamästerskap och en tydlig signal inför kommande Oscarnomineringar. De är också en bra värdemätare på hur Film i Västs samproduktioner står sig i europeisk konkurrens. Vi är glada och stolta över att ha fått samproducera filmer som är inspelade i eller postproducerade i Västra Götaland, säger Mikael Fellenius, vd på Film i Väst.

Vinnare: 

 • European Film, Triangle of Sadness, producent Erik Hemmendorff, Plattform Produktion, Philippe Bober
 • European Director, Ruben Östlund, Triangle of Sadness
 • European Screenwriter, Ruben Östlund, Triangle of Sadness
 • European Actor, Zlatko Buric, Triangle of Sadness

Genom sina fyra vinster upprepar Ruben Östlund framgångarna för sin Guldpalmsvinnare The Square från 2017, då han vann fem priser: European Film, European Comedy, European Director och European Screenwriter. Dessutom vann Josefin Åsberg pris för European Production Designer. The Square var samproducerad med Film i Väst och delvis inspelad i Göteborg.

Både Triangle of Sadness och Holy Spider var nominerade för European Film, European Screenwriter och European Director.

Ruben Östlunds Guldpalmsvinnare Triangle of Sadness är en av få svenska filmer som fått en verklig global spridning, inte bara på festivaler utan också på biografer. Den är delvis inspelad i Trollhättan och Göteborg och producerad av Erik Hemmendorff, Göteborgsbolaget Plattform Produktion, och Philippe Bober, och samproducerad med bland andra Film i Väst.

Regissören och manusförfattaren Ali Abbasis thriller Holy Spider togs ut i huvudtävlan vid filmfestivalen i Cannes. Den är också Danmarks Oscarbidrag. Filmen är producerad av Profile Pictures, Jacob Jarek, One Two Films Sol Bondy, och i samproduktion med Nordisk Film Production, Eva Åkergren, och Film i Väst. Filmen är delvis postproducerad i Västra Götaland av Dupp film i Karlsborg. Zar Amir-Ebrahimi vann pris i Cannes för Bästa kvinnliga skådespelare och nominerades i samma kategori vid European Film Awards.

Här är tidigare framgångar för Film i Västs samproduktioner under European Film Awards:

https://filmivast.se/european-film-awards/

Övriga nominerade samproduktioner:

 • European University Award, Ruben Östlund, Triangle of Sadness
 • European Film, Holy Spider, producent Ali Abbasi, Sol Bondi, Jakob Jarek, Profile Productions, Nordisk Film Production Sverige, Eva Åkergren
 • European Screenwriter Ali Abbasi, Afshin Kamran Bahrami, Holy Spider
 • European Director, Ali Abbasi, Holy Spider
 • European Actress, Zar Amir-Ebrahimi, Holy Spider
 • European Actor, Elliot Crosset Hove, Godland
 • Sanna Lenken,Comedy Queen, Young Audience Award

Förhandnominerade, men inte uttagna till slutomgången:

 • European Film, Guðmundur Arnar Guðmundsson, Beautiful Beings
 • European Film, Tarik Saleh, Boy from Heaven
 • European Film, Hlynur Pálmason, Godland

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Woody Harrelson och Ruben Östlund under inspelningen av Triangle of Sadness
Woody Harrelson och Ruben Östlund under inspelningen av Triangle of Sadness
Ladda ned bild
Mikael Fellenius, vd, Film i Väst. Bild: Ola Kjelbye
Mikael Fellenius, vd, Film i Väst. Bild: Ola Kjelbye
Ladda ned bild

Om

Film i Väst
Film i Väst
Åkersjövägen 4
46153 Trollhättan

0708-643736http://www.filmivast.se

Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och TV-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, TV-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

PRESSINBJUDAN: Invigning av Europas största projektorbaserade Virtual Production-vägg27.1.2023 11:33:08 CET | Pressmeddelande

Tisdag 31 januari invigs Europas största projektorbaserade Virtual Production-vägg i Studio Fares i Trollhättan. Virtual Production blir allt vanligare inom film och dramaserier. Rätt använd sparar den tid, pengar och klimat och underlättar för inspelning i studio. Väggen är 24 meter bred och åtta meter hög, vilket gör att det går lätt att projicera flera olika inspelningsbakgrunder och samtidigt fortsätta att filma på andra platser i den specialbyggda studion.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum