Uppsala kommun

Storstäderna säkrar skyddsutrustning till hela landets omsorg

Dela

De fyra största städerna går samman i ett unikt initiativ för att bistå omsorgen i hela landet. Med ekonomiska garantier är städerna beredda att hjälpa samtliga kommuner att täcka sina akuta behov av skyddsutrustning och desinfektion.

Behovet av skyddsutrustning är stort i många kommuner. Den globala konkurrensen vid inköp av sådan utrustning är, med anledning av rådande pandemi, hård. För att stärka svenska kommuners möjligheter att snabbt få tillgång till rätt materiel går samtliga kommuner nu samman i gemensamma upphandlingar.

Upplägget är att inköpen utförs av SKI (SKL Kommentus inköpscentral), som ägs av Sveriges Kommuner och Regioner där samtliga landets kommuner är medlemmar. Varorna ska fördelas mellan samtliga kommuner enligt den prioritering som Socialstyrelsen, med stöd av länsstyrelserna, fastställer.

SKI kan genomföra inköpen genom en räntefri kredit på upp till 500 miljoner kronor hos Kommuninvest AB. För att beviljas sådan kredit går landets fyra största städer – Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala – i borgen med upp till vardera 125 miljoner kronor.

Om och när fler kommuner väljer att bidra med egna borgensåtaganden ska de fyra första kommunernas åtaganden minskas i motsvarande omfattning.

För beslut om borgensåtagandet krävs godkännande av samtliga fyra kommuners kommunfullmäktige. I de fall då nästa ordinarie sammanträde är planerat alltför långt fram i tiden så kommer ett extra kommunfullmäktigemöte att hållas inom kort.

– Det är viktigt att vi samarbetar mellan Sveriges kommuner i detta tuffa läge för att säkerställa tillgången till skyddsutrustning för vård-och omsorgspersonal. Därför tar vi i de fyra största kommunerna initiativ till att finansiera en gemensam upphandling via SKR, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.

– Det här är ett extraordinärt läge och annorlunda upplägg. Men i den allvarliga sits vårt samhälle är i nu så vill jag kunna se både Malmöborna och stadens medarbetare i ögonen och säga att vi är beredda att göra allt vi kan för att säkra tillgången till skyddsutrustning, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

– Många av stadens medarbetare arbetar hårt i en svår situation. Vi ska göra vårt yttersta för att ge dem en så säker och trygg arbetsmiljö som möjligt. Det är självklart för oss att bidra så att vi kan få tillgång till rätt skyddsutrustning, säger Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

– Stockholm är i ett allvarligt läge där tillgången till skyddsutrustning tidvis är ansträngd. Smittspridningen i våra verksamheter måste begränsas, både för våra medarbetares och äldres säkerhet. Därför är jag glad att vi tillsammans med de andra storstäderna nu kan presentera finansiering för att säkra samtliga kommuners materielförsörjning, säger Anna König Jerlmyr (M), kommunstyrelsens ordförande i Stockholm.

Nyckelord

Kontakter

Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande i Uppsala,
via Pavlos Cavelier Bizas, politisk sekreterare, 0766-98 44 28

Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö
via Vanessa Marko, pressekreterare, 0701-48 46 24

Axel Josefson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg
via Caroline Karlsson, press- och kommunikationschef, 0768-084549

Anna König Jerlmyr, kommunstyrelsens ordförande i Stockholm
via Edward Tovi, pressekreterare, 0761-22 92 02

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Välkommen till pressträff för sommargatan20.5.2020 17:00:00 CESTPressmeddelande

Nu på fredag öppnas Uppsalas första sommargata! Vi påminner om pressträffen i samband med det, som vi tidigare informerat om. När: fredag 22 maj kl 10.00 Plats: Östra Ågatan vid Nybron Kommunalråd Rickard Malmström och projektledare Jakob Andersson finns på plats för att berätta mer om sommargatan och svara på frågor. Sommargatan införs maj-augusti på Östra Ågatan mellan Klostergatan och Bangårdsgatan. Den innebär att bilarnas framkomlighet begränsas till förmån för gående och vistelse, och att ytan närmast ån möbleras med planteringar och sittplatser. Sommargatan får ett tillfälligt förbud mot genomfart för motorfordon norrifrån och rekommenderad lägre hastighet 20 km/tim. Antalet bilparkeringsplatser i anslutning till sommargatan förblir oförändrade.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum