Norrköpings kommun

Stort behov av gode män i Norrköping

Dela

En god man är en person som hjälper en medmänniska att få livet att fungera. Inom Norrköpings kommun väntar just nu 120 personer på att få stöd av en god man. Kommunens överförmyndarenhet har den senaste tiden bjudit in till digitala informationsträffar för att rekrytera fler gode män, vilket har gett bra resultat – men det behövs fortfarande fler.

– Som god man gör du stor skillnad för en medmänniska. Man kan säga att du är spindeln i nätet kring de kontakter som huvudmannen har. Uppdragen varierar från person till person, men det kan bland annat handla om att hjälpa till med ekonomi, kontakter med myndigheter och juridiska ärenden. En del handlar om engångsuppdrag medan andra pågår under flera år, säger Sofie Sommansson, enhetschef på överförmyndarenheten.

Just nu finns det omkring 750 aktiva gode män i Norrköping. För att bland annat kunna matcha personer som trivs ihop samt ta hand om de nya ärenden som kommer in, behövs det omkring 150-200 nya gode män varje år. Alla uppdrag sker i samråd med huvudmannen – det vill säga personen som behöver hjälp. En del gode män hjälper flera personer, medan andra hjälper en person.

Coronapandemin har medfört utmaningar för rekryteringen av gode män, men också en chans att testa digitala informationsträffar. Överförmyndarenheten har under hösten både annonserat och informerat i sociala medier, vilket lett till att antalet deltagare under informationsträffarna har ökat.

– Många är nyfikna på hur de kan hjälpa en annan medmänniska, vilket känns väldigt roligt. Det är ju även väldigt goda nyheter för alla som väntar på att få en god man, säger Rikard Törnå, rekryterare samt överförmyndarhandläggare.

Efter en informationsträff får deltagarna fylla i en intresseanmälan, bli intervjuade och gå en webbutbildning. Efter det har de möjlighet att tacka ja eller nej till att gå vidare i processen. Överförmyndarenheten gör sedan en kontroll av sociala register, polisens belastningsregister och skulder via Upplysningscentralen (UC) och kronofogden. Om allt ser bra ut blir man sedan erbjuden sitt första uppdrag.

– Vi har planerat in tre digitala informationsträffar under våren och hoppas att intresset fortsätter att öka. Vi är enormt glada och stolta över de fantastiska uppdragstagare som vi har i Norrköping, men det finns fortfarande ett stort behov av fler personer som vill engagera sig för att hjälpa andra, säger Sofie Sommansson.

Inför 2022 har arbetet med rekrytering av gode män även skrivits in i överförmyndarenhetens uppdragsplan.

– Allt fler behöver stöd i tillvaron, och den kontinuerliga rekryteringen av gode män är en väldigt viktig del av överförmyndarenhetens uppdrag. Jag skulle vilja uppmana alla som är intresserade av att hjälpa en medmänniska att ta den här chansen. Alla gode män får både stöd och utbildning av överförmyndarenheten, säger Lena Wass (S), ordförande överförmyndarnämnden.

Kontakt:
Sofie Sommansson
Titel: enhetschef, överförmyndarenheten
Telefon: 011-15 19 14
Mejl: sofie.sommansson@norrkoping.se

Rikard Törnå
Titel: rekryterare samt överförmyndarhandläggare
Telefon: 011-15 21 78
Mejl: rikard.torna@norrkoping.se

Lena Wass (S)
Titel: ordf överförmyndarnämnden
Mejl: lena.wass@gmail.com

Digitala informationsträffar under våren:

  • 19 januari, klockan 17:30-19:00
  • 3 mars, klockan 17:30-19:00
  • 27 april, klockan 17:30-19:00

Mer information:

Läs mer om uppdraget som god man
Läs intervjuer med Stefan, Tobias och Mumba som är gode män
Anmälan till informationsträff

__________________________________________________
Avsändare: Caroline Amnéus, presskommunikatör
Telefon: 0730-20 17 18

Bilder

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum