Region Örebro län

Stort behov av hornhinnor på Universitetssjukhuset Örebro

Dela

Behovet av organ och vävnader är fortsatt stort. Under donationsveckan den 8-14 november vill man på hornhinnebanken på Universitetssjukhuset Örebro att fler personer ska ta ställning till donation och anmäla sig till donationsregistret.

Åtta av tio svenskar är positiva till organ- och vävnadsdonation. Det visar en undersökning som Socialstyrelsen har gjort, men trots det kan många donationer inte genomföras. Anledningen är att varken sjukvården eller de anhöriga vet vad den avlidne har för inställning till donation.

- Under donationsveckan hoppas vi att fler ska få upp ögonen för vikten av att ta ställning och sprida budskapet vidare. Vi uppmanar alla att registrera sin vilja i Socialstyrelsens donationsregister, säger Helena Ström, regionsamordnare för Hornhinnebanken på Universitetssjukhuset Örebro (USÖ).

USÖ har en sjukvårdsregional hornhinnebank

Det går att bli donator av ett flertal organ. Det går även att donera vävnad, det vill säga delar av organ, till exempel hjärtklaffar, hornhinnor, hud och öronben. Organ doneras av personer som vårdas inom intensivvården, medan vävnader kan doneras av personer som avlidit på vårdavdelning eller i hemmet. På USÖ finns en sjukvårdsregional horhinnebank som ska säkerställa sjukvårdsregionens tillgång till hornhinnor för transplantation. USÖ:s hornhinnebank är en av sex hornhinnebanker i Sverige och får ögonvävnader från sju olika sjukhus i sjukvårdsregionen.

- Vi får ögonvävnader från i dagsläget sex olika sjukhus i sjukvårdsregionen. Behovet är fortsatt stort av hornhinnor, det är nu upp till 6 månaders kö för operation, säger Helena Ström.

Sedan Socialstyrelsen tog initiativ till den årligen återkommande Donationsveckan syns en tydlig ökning av antalet anmälningarna till donationsregister under den tid veckan pågår. Vanliga veckor registrerar sig 400-800 personer i Sverige. Under donationsveckan förra året registrerade sig cirka 10 309 personer.

Donationsveckan

  • Årligen återkommande nationell kampanjvecka som initierats av Socialstyrelsen.
  • Pågår i år under vecka 45, den 8-14 november.
  • I Gallerian på USÖ finns en informationsdisk där man kan ta del av informationsmaterial. Den kommer att vara bemannad tisdag, onsdag och torsdag under veckan.
  • Mer information

Kontakt
Helena Ström, regionsamordnare för Hornhinnebanken
Telefon: 019-602 24 24
E-post: helena.strom@regionorebrolan.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Örebro bör bli en av huvudorterna för det civila försvaret1.12.2021 09:00:00 CET | Pressmeddelande

När det civila försvaret ska organiseras för att framöver kunna möta större kriser bör Örebro spela en central roll i arbetet – som huvudort för Mellersta civilområdet. Det är slutsatsen i det brev som Sveriges justitie- och inrikesminister Morgan Johansson inom kort får ta emot från Andreas Svahn (S) och Fredrik Larsson (M), ordförande i regionstyrelsen i Region Örebro län respektive Region Värmland.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum