Stort behov av ny kompetens - se Teknikföretagens premiärsändning!
Industrins behov av kompetens för att skapa de hållbara lösningarna är akut och inleder Teknikföretagens TV-satsning för att fira organisationens 125 år. — Frågan är helt avgörande om vi vill ha kvar en stark industri i Sverige, säger Teknikföretagens Frida Andersson som medverkar i onsdagens premiäravsnitt.

En tredjedel av landets företag uppger att man tvingats avstå från affärer på grund av att företaget saknar rätt kompetens. En mycket allvarlig situation som hotar den svenska välfärden menar Teknikföretagens näringspolitiska expert Frida Andersson.
—Många av företagen har globala ägare men finns på landsbygden. Skulle de tvingas flytta på grund av brist på kompetens så slår det hårt, särskilt som varje förlorat industrijobb innebär en dominoeffekt på andra arbetstillfällen.
I premiäravsnittet av vårens serie av websända TV-program med anledning av Teknikföretagens 125-årsfirande sätter organisationen strålkastarljuset på hur kompetensutmaningen kan lösas. Journalisten Marianne Rundström leder sändningen där också Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni medverkar tillsammans med bland andra Jonas Albertson som är vd för Epiroc Rock Drills AB.
—Vi håller på att omformas från ett traditionellt verkstadsföretag till ett mjukvaru- och IT-bolag som arbetar med digitalisering och automationslösningar. Vi behöver transformera våra anställda kompetensmässigt men också rekrytera många nya inom ”data science” – och det är generellt brist på denna typ av kompetens i Sverige, förklarar han.
Kompetens är den största frågan
Förutom vikten av att attrahera fler - inte minst kvinnor - att söka sig till yrken som ingenjör och modern yrkesarbetare vill Teknikföretagens Frida Andersson särskilt lyfta utbildningssystemets ansvar för att utbilda rätt kompetens och pekar även hon på behovet av IT-kompetens. Kompetensutveckling av redan yrkesverksamma är en nyckel.
—Det är en helt annan sak att utveckla och serva en elmotor jämfört med en förbränningsmotor därför måste man också utbilda de som redan jobbar i exempelvis fordonsindustrin. En lösning kan vara att man som ingenjör kanske inte studerar lika länge i början och bygger på senare. Idag är utbildningsystemet inte riggat för det, både innehåll och form behöver ändras.
Frida Andersson är ivrig att få diskutera frågan med beslutfattare och politiker som Liberalernas Nyamko Sabuni i premiären av Teknikföretagens TV-satsning på onsdag.
—Hur tänker de att den stora omställningen till ny teknik ska gå till om det inte finns personer som kan arbeta med det som krävs?
Missa inte diskussionen i Teknikföretagens sändning onsdag 31 mars kl 16.00 på teknikforetagen.se/live
Nyckelord
Kontakter
Per BraconierPresschef
Tel:+46 70-534 51 66per.braconier@teknikforetagen.seBilder


Om
Teknik gör världen bättre. Den svenska teknikindustrins företag står för de lösningar som tacklar vår tids stora utmaningar. Det är hos Teknikföretagen som dessa företag är medlemmar.
Följ Teknikföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Teknikföretagen
Ökat behov av el – vart ska den komma ifrån?13.4.2021 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
För att fortsätta investera i hållbara samhällslösningar så kommer Sverige att behöva bygga ut elproduktion och elnät. Det är temat när Teknikföretagen onsdagen den 14 april sänder live om framtidens hållbarhetsutmaningar.
Nu öppnar gymnasieomvalet – en ny chans att synliggöra yrkesprogrammen12.4.2021 11:30:00 CEST | Pressmeddelande
Inställda gymnasiemässor och öppet hus har lett till att fler elever är osäkra i sina gymnasieval. Det riskerar bland annat att drabba valen till yrkesprogrammen. I april-maj är det omval till gymnasiet då niondeklassare runt om i landet har chansen att ändra det preliminära gymnasieval som gjordes i februari.
Svensk industrikultur ger nya möjligheter!7.4.2021 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
En prestigelös och kreativ arbetsmiljö ger svenska teknikföretag ett försprång i omställningen mot digital och grön industri som pågår i industrivärlden. – I Sverige är det självklart att bidra med idéer, ifrågasätta och samarbeta, säger Teknikföretagens Cecilia Warrol inför dagens TV-möte med näringsminister Ibrahim Baylan.
Lärportal för industrin bjuder in besöksnäringen10.3.2021 08:00:00 CET | Pressmeddelande
En ny väg till digitala utbildningar erbjuds Visitas och Hotell- och restaurangfackets medlemmar när industrins lärportal kompetens.nu öppnar för besöksnäringen.
Bra start på 2021 för teknikindustrin9.3.2021 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Affärsläget för teknikindustrin i Sverige har förbättrats under årets första kvartal. Orderingången fortsätter att öka jämfört med sista kvartalet i fjol. Det visar Teknikföretagens konjunkturbarometer. Med ökad orderingång och en återhämtning som startade under tredje kvartalet ökar även kapacitetsutnyttjandet samt behovet av arbetskraft. Industrin visar därmed en bra men måttlig start på 2021.
Nystart för Teknikcollege i Dalarna8.2.2021 15:00:00 CET | Pressmeddelande
Teknikcollege i Dalarna gör en nystart och Ingrid Saksvik tillträder som ny processledare. Uppdraget är att få fler i regionen att välja utbildningar mot industri och teknik.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum