Jämtkraft

Stort hopp till vätgasens betydelse för omställningen

Dela
Hoppet till att vätgasens ska spela en betydelsefull roll i omställningen av energisystemet är stort. Och det finns anledning att vara optimistisk även om det är en hel del ytterligare som ska till. – Det här är ju inte en teknik som finns färdig och som är lönsam i dag, säger Cecilia Wallmark, som har jobbat med vätgas och bränsleceller i drygt 20 år.

Vätgas ska bidra till EU:s klimatneutralitet

Intresset för vätgasen och dess möjligheter har på kort tid ökat snabbt och så sent som i somras stakade EU ut vägen för vätgasen inom unionen. Fram till 2030 ska svindlande 430 miljarder euro satsas för att vätgasen på allvar ska bidra till att EU uppnår klimatneutralitet till 2050.

Men så här har det inte alltid varit.

– När jag började arbeta med vätgas för drygt 20 år sen så fick jag förklara för de allra flesta vad jag jobbade med och de undrade: Vad är det? Finns det sådant häftigt? säger Cecilia Wallmark, gruppchef för Energy Systems på Sweco.

Det var då det. I dag sätts stort hopp till att energibäraren vätgas ska kunna spela en betydelsefull roll. Bränslecellen är en energiomvandlare som på ett effektivt sätt kan göra om vätgasens kemiska energi till el och värme utan att det blir några utsläpp – restprodukten är rent vatten. Med dessa förutsättningar kan man förstå entusiasmen, men det är en bit kvar till det stora genombrottet.

– Det är ju såklart en utmaning att förstå att det här är inte en färdig teknik som är lönsam i dag. Det handlar fortfarande om att fortsätta teknisk utveckling, att fortsätta prova det på marknaden, att fortsätta se vad det gör bäst nytta och inte jobba på de ställena där det finns annat som är bättre, säger Cecilia Wallmark.

Teknikens möjligheter och kostnader

En annan utmaning är att få till värdekedjan som tydligt visar vem som vill använda tekniken och vem som kan producera till ett rimligt pris.

– Det är inte en teknik som är fullt utvecklad så det måste finnas parter som är beredda att lägga mer pengar än de får ut, säger Cecilia Wallmark.

Tipsen hon ger till de energiföretag som är nyfikna på vätgasens potential är att hitta samarbeten med rätt aktörer och att helt enkelt läsa på för att kunna bedöma teknikens möjligheter. Sen ska man vara beredd på att man kommer att påverka.

– Att ge sig in och undersöka och vara med på området har också betydelse för hur området ser ut framåt och det gör det också så spännande att jobba med, säger Cecilia Wallmark.

Lyssna på podcasten i mobilen

Ladda ner en podcast-app för att lyssna på podcasten i din mobil. Vi finns bland annat på iTunes, Spotify, Acast och PodBean.

För att se videon från www.podbean.com måste du ge din tillåtelse högst upp på sidan.

Kontakter

Bilder

Om

Jämtkraft
Jämtkraft
Kyrkgatan 21
83125 Östersund

063-14 90 00https://www.jamtkraft.se

Jämtkraft erbjuder hållbara energilösningar utifrån vår verksamhet inom elhandel, elproduktion, elnät och fjärrvärme. Vi ägs av tre kommuner i Jämtland; Östersund, Krokom och Åre och vi säljer el i hela Norden, både till privat- och företagskunder. Den el vi producerar själva kommer till hundra procent från förnybara energikällor såsom sol, vind, vatten och skog.

Följ Jämtkraft

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jämtkraft

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye