Upplands Väsby kommun

Stort intresse för att bygga i klassisk stil

Dela

Det finns ett stort intresse för att bygga bostäder i klassisk stil. 18 bidrag har nu blivit sex i den pågående markanvisningstävlingen för bostäder längs Mälarvägen i Upplands Väsby.

Foto: Mostphotos (Får endast användas med fotografens godkännande)
Foto: Mostphotos (Får endast användas med fotografens godkännande)

Gemensamt för de sex bidrag som är vidare i tävlingen är att de alla är byggaktörer med bredd i kunskapen om att bygga i klassisk anda. Det blir en eller flera av dessa som kommer att få utforma det nya bostadsområdet med 400 bostäder längs Mälarvägen.

– De utvalda bidragen visar på en väldigt hög ambitionsnivå. Att de är så genomarbetade visar att vi har att bedöma aktörer som vill anta utmaningen och förverkliga en arkitektur i klassisk stil, säger Oskar Weinmar (M) som sitter i tävlingsjuryn bestående av kommunstyrelsens miljö– och planutskott.

I slutet av januari blir det Väsbybornas tur att tycka till om de sex bidragen som gått vidare till steg två av tävlingen. De anonyma bidragen kommer då att offentliggöras på kommunens webbplats. Med klassisk stil avses jugend, nyrenässans, 20–tals klassicism och nationalromantik.

– Utmaningen för invånarna blir att välja de tävlingsbidrag som bäst lever upp till visionen om att bygga i klassisk stil. Rent praktiskt sker det genom en digital omröstning där resultatet presenteras som ett av bedömningskriterierna till juryn, säger stadsarkitekt Lena Nordenlöw.

Tävlingsjuryn kommer att utse en till tre vinnare som får teckna markanvisningsavtal för varsitt kvarter inom tävlingstomten.

– Jag tycker att alla med intresse för Väsbys utveckling och framtida arkitektur ska delta i medborgardialogen. Deras röster blir en viktig del i den sammantagna bedömningen, säger Oskar Weinmar.

FAKTA:
Upplands Väsby kommun genomför en markanvisningstävling i så kallad klassisk arkitektur. Tävlingen startade 1 oktober och gäller byggandet av tre bostadskvarter inom det område som kallas för detaljplan Fyrklövern norr om Mälarvägen. Platsen avgränsas av Arkadstråket och Husarvägen.

På onsdagen blev det klart vilka sex bidrag som gått vidare till nästa deltävling. Under processen fram till maj 2021 finns det flera datum att hålla reda på.

15 december-27 mars (2021) ­– Del två av tävlingen. Bearbetning av förslagen och återkoppling från juryn

27 Januari-28 februari medborgardialog där Väsbyborna röstar om sina favoriter

28 mars – sista dag för inlämning av slutgiltigt tävlingsförslag

29 april – Juryns resultat meddelas

Maj – Markanvisningsavtal skrivs på

Kontakter

Bilder

Foto: Mostphotos (Får endast användas med fotografens godkännande)
Foto: Mostphotos (Får endast användas med fotografens godkännande)
Ladda ned bild

Om

Upplands Väsby kommun
Upplands Väsby kommun
Dragonvägen 86
194 80 Upplands väsby

08-590 970 00http://www.upplandsvasby.se/

Upplands Väsby kommun har idag över 45 000 invånare. Kommunen, som har ett strategiskt läge vid E4:an mellan Stockholm och Uppsala, med 7 minuter till Arlanda, genomgår sedan några år tillbaka en omfattande utveckling med kraftfulla satsningar på nya bostäder, kommunalt finansierad service och på att skapa goda förutsättningar för näringslivet.

Följ Upplands Väsby kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Upplands Väsby kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum