Skolverket

Stort intresse för bidrag mot sexuella trakasserier

Dela

Totalt får 47 organisationer del av bidraget på 20 miljoner kronor som ska användas till kompetenshöjande insatser inom sex- och samlevnadsundervisningen och arbete mot sexuella trakasserier i skolan. Skolverket har nu granskat ansökningarna och beslutat hur mycket pengar respektive organisation får. Listan över alla beviljade bidrag bifogas.

– Ingen ska utsättas för sexuella trakasserier eller andra kränkningar i skolan. Därför är det bra att organisationerna kan erbjuda skolorna ytterligare stöd i arbetet med de här viktiga frågorna, säger Johanna Freed, enhetschef på Skolverket.

Kompetensutveckling inom skolan

Statsbidraget för arbetet mot sexuella trakasserier i skolan har sin bakgrund i #metoo-uppropen hösten 2017. Bidraget vänder sig till självständiga och demokratiskt uppbyggda organisationer som erbjuder kompetensutveckling inom sex- och samlevnadsundervisning och i arbetet mot kränkande behandling. Organisationerna som har beviljats bidrag kommer att erbjuda föreläsningar och workshops men också arbete med praktiska övningar och kortare filmer inom sex- och samlevnadsundervisning och sexuella trakasserier. – Insatserna bör komma igång så snart som möjligt. Därför är en förutsättning för att få del av bidraget att organisationerna har gedigen erfarenhet av kompetensutveckling inom jämställdhet, jämlikhet och sexualitetsfrågor, säger Johanna Freed.

Bidraget översökt

Av 57 ansökningar uppfyllde 47 organisationer kraven för bidraget och har beviljats pengar. Dessa organisationer har tillsammans sökt bidrag för drygt 31 miljoner kronor. Skolverket har 20 miljoner kronor att fördela. Det innebär att de sökta beloppen har sänkts proportionerligt så att varje organisation får 44 procent av summan de har sökt. Bidragen betalas ut i december 2018 och får användas till och med den 30 juni 2019.Läs mer om statsbidraget för arbetet mot sexuella trakasserier. 

Kontaktuppgifter:

För frågor om statsbidraget kontakta enhetschef Johanna Freed 08-527 333 00

Skolverkets presstjänst 08-527 333 00 eller presstjanst@skolverket.se

Nyckelord

Dokument

Länkar

Om

Skolverket
Skolverket
Fleminggatan 14
106 20 Stockholm

08-527 332 00http://www.skolverket.se/

Skolverket ska främja att alla barn och elever får tillgång till en utbildning och verksamhet som är likvärdig och av god kvalitet i en trygg miljö. Vi ska bidra till goda förutsättningar för barns utveckling och lärande samt förbättrade kunskapsresultat för elever.Skolverket tar fram kunskapskrav, föreskrifter, allmänna råd och nationella prov. Vi ansvarar också för den officiella statistiken på skolområdet och gör uppföljningar och utvärderingar.

Följ Skolverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skolverket

Så vill Skolverket stärka läroplanernas innehåll om sex och samlevnad12.6.2019 10:51:03 CESTPressmeddelande

Sex och samlevnadsundervisningen måste anpassas till den verklighet som ungdomarna möter i dagens samhälle. Därför föreslår Skolverket en rad förändringar i läroplanerna för att stärka kvaliteten och likvärdigheten i undervisningen. Frivillighet, ömsesidighet och en förståelse för egna och andras rättigheter är något av det som lyfts fram i det förslag som lämnas över till regeringen idag.

Pressinbjudan: Stor internationell undersökning, TALIS, Så ser svenska lärare och rektorer på sitt arbete11.6.2019 10:25:07 CESTPressinbjudan

Onsdagen den 19 juni klockan 11.00 presenterar Skolverket den internationella undersökningen, TALIS, som fokuserar på lärare och rektorers arbete i grund- och gymnasieskolan. Undersökningen visar bland annat hur de trivs med sitt arbete, hur länge de arbetat på sin nuvarande skola, deras arbetstid, motiv för sitt yrkesval, ordningen i klassrummen och om eleverna får det stöd de har rätt till. Totalt deltar 48 länder i undersökningen som genomförs av OECD som även ansvarar för PISA-rapporten.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum