Boinstitutet

Stort intresse för digital almedalsvecka

Dela

När Almedalsveckan ställs in försvinner en viktig mötesplats för samtal mellan samhällsaktörer, politiker och medborgare, det menar Boinstitutet som tillsammans med BoKlok därför arrangerar en digital almedalsvecka om bostadsfrågan, ett initiativ som redan fått stort gensvar i bostadsbranschen. Nu hoppas Boinstitutet att fler branscher följer deras initiativ.

 - Att göra Almedalen tillgängligt digitalt gör att fler kan delta oavsett plånbok och var man befinner sig i landet. Vi hoppas att fler branscher gör som oss, säger Moa Andersson, verksamhetsledare för Boinstitutet och initiativtagare till Digitala Almedalen c/o Boinstitutet.   

Digitala Almedalen c/o Boinstitutet är tänkt att fungera som en vanlig Almedalsvecka så långt det är möjligt. Istället för att träffas fysisk kommer Digitala Almedalen webbsända samtal med koppling till boende och bostadsbyggande non stop under dagtid den 29 juni, 30 juni och 1 juli. För att skapa personliga möten ordnas digitala mingel med hjälp av videokonferensverktyg.

- Intresset för att arrangera aktiviteter hos oss är glädjande nog stort, säger Moa Andersson.

- Vi upplever att människor och organisationer snabbt anpassat sig till de nya förutsättningarna coronapandemin för med sig. Att ta del av seminarier och träffas online behöver inte vara sämre än att träffas IRL, det kan tvärtom få oss att se fördelarna med digitala möten, säger Moa Andersson.

- Bland de intresseansökningar som inkommit finns flera av bostadssektorns mest tongivande aktörer blandat med mindre organisationer. Vårt mål är att skapa en bra mix av olika röster och perspektiv på bostadsfrågan, säger Moa Andersson.  

Moa Andersson, Foto: pressbild Boinstitutet

Konsten att lyckas med ett digitalt möte

Till sin hjälp har Boinstitutet digitala kommunikationsbyrån Fröjd, som riggar filmstudion och ser till att all teknik fungerar som den ska. Producent för webbsändningen är Paulina Modlitba, som är expert på digitala möten.

- Det viktigaste jag har lärt mig med åren är att digitala event är så mycket mer än bara "vanliga event fast i digital form". De är mer som livesändning i TV; lite Mello. Jag har börjat följa e-sportsändningar och event på plattformen Twitch för att bättre förstå hur man lyckas skapa engagerande och interaktiva digitala event som "går genom rutan" och inte blir långtråkiga. Mycket handlar om att blanda olika format och förstå att koncentrationsförmågan framför en skärm är kortare. Jag älskar att involvera social medie/chat-moderatorer för att involvera publiken i upplevelsen på ett bra sätt. Ljud- och bildkvalitet är dessutom väldigt viktigt - lägg en stor del av sändningsbudgeten på det, säger Paulina Modlitba, senior konsult inom innovation och affärsutveckling samt producent för Digitala Almedalen. 

Digitalt teknik gör att alla som vill kan delta

Almedalsveckan, som arrangerats i Visby sedan 1968, har kritiserats för att inte vara tillräckligt inkluderande. Den kritiken hoppas Digitala Almedalen c/o Boinstitutet råda bot på då den är just digital, vilket möjliggör deltagande oavsett plånbok och var i landet deltagarna befinner sig.

Förhoppningsvis kommer Digitala Almedalen engagera människor som inte brukar ta sig till Almedalsveckan, men framförallt vill vi hålla liv i det bostadspolitiska samtalet. Det får inte avbrytas för att delar av samhället försatts i karantän, säger Moa Andersson.

Bostadspolitiska samtalet viktigare än någonsin

Enligt en rapport som Boinstitutet publicerade i mars kan coronapandemin få långtgående negativa konsekvenser för bostadsmarknaden, bostadsbyggandet och hushållens ekonomi, där många kan få svårt att klara sina boendekostnader.

- Det offentliga samtalet om bostadsfrågor är kanske viktigare nu än någonsin när vi står inför politiska beslut som kommer påverka samhället under lång tid framöver, säger Moa Andersson.

Ansök till Digitala Almedalen c/o Boinstitutet senast 30 april

Vill din organisation arrangera ett seminarium eller mingel under almedalsveckan?

Läs mer och fyll i en ansökan här senast 30 april.

Se filmen om Digitala Almedalen

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
På bilden: Almedalen i Vibsy Foto: Boinstitutet, Adobe Stock photo
På bilden: Almedalen i Vibsy Foto: Boinstitutet, Adobe Stock photo
Ladda ned bild
Foto: Boinstitutet, Adobe Stock photo
Foto: Boinstitutet, Adobe Stock photo
Ladda ned bild
På Bilden: Paulina Modlitba. Fotograf: Jennifer Kivinen
På Bilden: Paulina Modlitba. Fotograf: Jennifer Kivinen
Ladda ned bild
Paulina Modlitba. Fotograf: Jennifer Kivinen
Paulina Modlitba. Fotograf: Jennifer Kivinen
Ladda ned bild
På Bilden: Moa Andersson, Pressfoto, Boinstitutet
På Bilden: Moa Andersson, Pressfoto, Boinstitutet
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Länkar

Om

Boinstitutet
Boinstitutet
Norrlandsgatan 7
11143 Stockholm

+46 76 125 11 01http://boinstitutet.se

Om oss

Boinstitutet ska vara det sammanhang och den scen där framtidsfrågorna om ett socialt hållbart boende, bostadsmarknad i balans och en bostadspolitik för alla diskuteras, där ny kunskap och nya idéer formuleras samt där människor från ett brett politiskt och idémässigt spektrum kan mötas. Boinstitutet ska bidra till att samtalet om det framtida boendet bygger på kunskap, har en bred förankring i samhället och är bortom partipolitik och särintressen. Boinstitutet ska bidra till ett helhetsperspektiv på boendet samt koppla boendefrågorna till samhällsutvecklingen och tillväxten i den svenska ekonomin.Boinstitutet startades 2017 och är ett initiativ från Hyresgästföreningens Riksförbund

 

 

Följ Boinstitutet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Boinstitutet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum