Saco

Stort klimatengagemang inom Saco

Dela

Akademikerna tycker att Sverige ska gå före andra länder i klimatomställningen och tror att teknikutveckling och innovationer är lösningen. Samtidigt anser åtta av tio tillfrågade att politikerna inte gör tillräckligt. Det visar en färsk undersökning gjord av Novus på uppdrag av Saco.

Fotograf: Knut Capra Pedersen
Fotograf: Knut Capra Pedersen

- Klimatkrisen är här och nu. Det är en existentiell fråga som måste tas på allvar. Saco kräver nu att våra folkvalda politiker agerar med kraft för en grön omställning, säger Göran Arrius, ordförande Saco.

Undersökningen visar att en majoritet av akademikerna är beredda att betala mer i skatt om skattemedel öronmärks för att rädda klimatet.

‑ Saco har länge drivit frågan om en ny skattereform där grön skatteväxling ingår. Alltså att man sänker skatten på arbete och företagande och istället beskattar konsumtion och miljöförstöring, säger Göran Arrius, ordförande Saco.

Varannan akademiker uppger att man känner någon form av miljö- eller klimatskam. Plastskam toppar följt av shoppingskam och köttskam.

- Problemet måste lösas på global nivå. Sverige kan vara ett föregångsland och visa upp goda exempel. Den enskilda individen kommer aldrig att kunna rädda vår planet, men om människor är benägna att klimatkompensera är det en tydlig signal till politiken och till företagen som bör besvaras, säger Göran Arrius, ordförande Saco.

Tre av fyra akademiker anser att klimatfrågan är mycket viktig. Sex av tio akademiker ser sig själva som mer miljömedvetna än genomsnittsmedborgaren.

- Saco är stolta över att våra 700 000 medlemmar brinner för miljö- och klimatfrågan. Många av våra yrkesprofessioner har en nyckelroll att spela när nu hela världen måste bli mer klimatsmart, säger Göran Arrius, ordförande Saco.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fotograf: Knut Capra Pedersen
Fotograf: Knut Capra Pedersen
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Saco
Saco
Lilla Nygatan 14
Stockholm

08-613 48 00https://www.saco.se/

Sveriges akademikers centralorganisation, driver akademikernas intressen på arbetsmarknaden. Genom opinionsbildning, egna studier och aktiviteter kämpar vi för att utbildning ska löna sig. 

Följ Saco

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Saco

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum