Patent- och registreringsverket

Stort tillslag mot internationellt illegalt streamingnätverk – samtidigt minskar intresset i Sverige

Dela

Polis och åklagare genomförde i onsdags ett koordinerat tillslag i 18 länder mot ett kriminellt nätverk för illegal distribution av film och tv-serier. Ökad information om upphovsrätt har gjort mest nytta för att få folk att välja lagliga alternativ, enligt PRV, Patent- och registreringsverket.

Nätverket har kommit över olagliga kopior av filmer och tv-serier som ännu inte visats och gjort dem tillgängliga online. Nätverket anses vara ett av världens största och beräknas ha orsakat skada motsvarande tiotals miljoner dollar årligen för film- och tv-industrin.   

Enligt Riksenheten för internationell organiserad brottslighet skedde tillslag även i Sverige på sammanlagt 14 olika platser. I samband med tillslagen stängdes servrar ner och beslagtogs. Ingen person har ännu gripits i Sverige. 

”Tillslaget som har skett har inte bara stor betydelse för de upphovspersoner och rättighetshavare som ligger bakom alla filmer och tv-serier som har spridits olagligt av nätverket. Det visar oss också att det handlar om internationellt organiserad brottslighet som ligger bakom många av de illegala film- och tv-tjänster som finns tillgängliga här i Sverige”, säger Catharina Ekdahl, jurist på PRV, Patent och Registreringsverket, den myndighet som har regeringens uppdrag att informera om upphovsrätt och piratkopiering.

 

Intresset för illegal streaming minskar mest hos yngre

I en attitydundersökning från 2019 som PRV låtit ta fram framgår att nästan sex av tio, 57 %, att det är mycket viktigt att streamingtjänster också är lagliga. Undersökningen visar också att andelen som använder olagliga digitala tjänster har sjunkit från 21 till 14 % jämfört med 2017 när PRV gjorde första mätningen. I åldersgruppen 16–29 år var minskningen allra störst, från 46 till 28 %.  

”Vi hoppas att de som gillar film och tv-serier förstår vad det är man understödjer om man väljer illegala streamingtjänster. En sådan förståelse hänger också ihop med vad vi vet är det som allmänheten tror spelar störst roll för att minska användningen av illegala tjänster. Nämligen information om vad upphovsrätt innebär och lagliga streamingtjänster”, säger Catharina Ekdahl

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Catharina Ekdahl
Catharina Ekdahl
Ladda ned bild

Om

Patent- och registreringsverket
Patent- och registreringsverket
Vallhallavägen 136
102 42 Stockholm

08-782 27 00http://www.prv.se

PRV (Patent- och registreringsverket) är myndigheten för immaterialrätt, såsom patent, varumärke, design och upphovsrätt, i Sverige och arbetar med nya idéer i teknikens och utvecklingens framkant med det huvudsakliga syftet att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

Svensk teknologi i fokus när uppfinnarduo nomineras för nanosolceller som laddar sig själva4.5.2021 12:00:00 CEST | Pressmeddelande

Henrik Lindström och Giovanni Fili är uppfinnarduon bakom en ny typ av solcellsteknik. Nu har deras vidareutveckling av nanocellsteknologi nominerats i EPO:s European Inventor Awards 2021. De nomineras för den tunna flexibla solcellsfilm som innehåller ett lager med 1000 gånger högre ledningsförmåga än tidigare solceller. Effekten blir att solcellerna kan bli en pålitlig energikälla även inomhus. Råvarorna i tillverkningen är billigare än traditionella solceller och skonsammare mot miljön. Materialet kan likna läder, borstat stål eller trä till exempel. De första konsumentprodukterna, ett par självladdande hörlurar och en cykelhjälm, lanseras nu i år.

Sverige i världstoppen över innovation inom tech-området10.12.2020 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Sverige ligger i världstoppen över antal internationella patentansökningar inom området smart teknologi, även kallad fjärde industriella revolutionens teknologier. I snitt ökade antalet patentansökningar på området smart teknologi med 22,6 procent under åren 2012–2018 vilket är högst bland alla Europas länder, och högre än den genomsnittliga ökningen globalt. Det visar den senaste studien från det europeiska patentverket EPO (European Patent Office).

”Det handlar om att ta tillvara Sveriges forskningsresultat” – PRV välkomnar Innovationsstödsutredningen16.10.2020 14:45:04 CEST | Pressmeddelande

Med Innovationsstödsutredningen stakar Sverige ut en ny väg mot ökad konkurrenskraft och ett starkare samhälle. PRV, Patent- och registreringsverket, har bidragit till utredningen genom att rikta fokus på immaterialrättens roll för hur forskning leder till innovation. Kompetent hantering av forskningsresultat med hjälp av immaterialrättsliga verktyg är en nyckel till framgångsrika resultat, både i form av kommersialisering och av samhällsförbättringar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum