Umeå kommun

Storuman, Skellefteå och Umeå håller sina klimatlöften

Dela

Hela 43 procent, som lämnade ett klimatlöfte under årets klimatkampanj Earth Hour i Skellefteå, Storuman och Umeå kommun, har hållit sitt löfte. Det visar en uppföljningsenkät med deltagarna ett halvår senare.

– Det är roligt att så många är engagerade och agerar för att minska sin klimatpåverkan även efter Earth Hour, säger Erik Eklund, energi-och klimatrådgivare på Umeå kommun och en av medarrangörerna till klimatutmaningen Earth Hour.

Storumans kommun hade flest löften

Skellefteå, Storuman och Umeå kommuns Energi- och klimatrådgivare genomförde klimatkampanjen Earth Hour mellan 18 och 30 mars och samlade in totalt 1 608 klimatlöften på en klimatlöfteskarta. Se kartan här: https://kartor.umea.se/earthhour

Storumans kommun vann med 37,7 klimatlöften/tusen invånare följt av Skellefteå (11,3 klimatlöften/k inv) och Umeå (4,4 klimatlöften/k inv).

43 procent har hållit sitt löfte

Ett halvår efter kampanjen har en uppföljningsenkät skickats till deltagarna som besvarades av 330 personer. Enkäten visar:

  • 43 procent har hållit sitt klimatlöfte i alla kommuner.
  • Storuman var återigen bäst bland kommunerna då hela 48 procent av de svarade har hållit sitt klimatlöfte.
  • 122 kommentarer om klimatlöften har lämnats in och de visar på att många reser mer hållbart, äter mer vegetariskt samt köper och säljer mer secondhand.
  • 56 svarande efterfrågar rådgivning/återkoppling och/eller utbildning från deras kommunala energi- och klimatrådgivare inom områdena energilösningar, transportlösningar och klimatfrågor. 

– Att fler efterfrågar Energi-och klimatrådgivning tjänster är givetvis särskilt roligt för oss, säger Erik Eklund.

Om Earth Hour:

Earth Hour startade för drygt tio år sedan i Australien, som en enkel symbolhandling för klimatet. Då var manifestationen liten, men med åren har den vuxit och nu engagerar den varje år hundratals miljoner människor i 188 länder och territorier. Att släcka ljuset i en timme är en signal till politiker att ta krafttag för klimatet.

I Sverige deltog i år 3,5 miljoner människor och även organisationer som Svenska kyrkan och Scouterna var med. Dessutom deltog 259 av landets 290 kommuner, vilket motsvarar 89 procent och är nytt rekord. I Umeå släcktes liksom tidigare år Stadshuset ned i en timme. Läs mer på: wwf.se/earthhour

För mer information:

Erik Eklund
Energi-och klimatrådgivare
Umeå kommun
090 -16 16 85, 070- 237 53 63
erik.eklund@umea.se

Erika Arklöf
Projektledare tekniska avdelningen 
Storumans kommun
0951-140 75
070-344 29 29
erika.arklof@storuman.se

Jenny Sundkvist
Energi- och klimatrådgivare
Skellefteå kommun
0910-73 50 00 (vxl)
070-273 69 51
jenny.sundkvist@skelleftea.se


 

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är norra Sveriges största arbetsgivare. Våra verksamheter präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service.

Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 129 000 personer och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum