Kungliga Operan

Strandad utvald till Scenkonstbiennalen 2023

Dela
Operan Strandad, som hade urpremiär på Kungliga Operan 2022, är utvald till årets Scenkonstbiennal på Dramaten i Stockholm 30 maj till 4 juni. Strandad är skapad av kompositören Karin Rehnqvist och librettisten Kerstin Perski och är en specialbeställning från Kungliga Operan. Vivianne Holmberg och Lena Willemark gjorde huvudrollerna som den dubbla karaktären Maria och Den Andra. Regissör var Natalie Ringler.
Strandad. Kungliga Operan 2022. Foto: Kungliga Operan/Sören Vilks
Strandad. Kungliga Operan 2022. Foto: Kungliga Operan/Sören Vilks

Under Scenkonstbiennalen kommer ett stycke ur Strandad att framföras till piano, med sång av Vivianne Holmberg, Lena Willemark och Carl Ackerfeldt. Även kompositör Karin Rehnqvist och librettist Kerstin Perski samt regissör Natalie Ringler kommer att medverka under biennalen.

»Det är och har varit djupt tillfredsställande att se hur vår opera Strandad når ut och berör. Mitt och Karin Rehnqvists syfte var att skapa en rituell opera om hur man kan ta sig igenom sorg, överlevnadsskuld och förlust. Det har verkligen lyckats tack vara det konstnärliga teamet och alla fantastiska sångare och musiker på Kungliga Operan«, säger Kerstin Perski.

»Det har varit fantastiskt att få göra en helaftonsopera och jag är jätteglad över att delar av den får den här chansen att nå ut till ännu fler. Det var underbart att få jobba med de medverkande, ja alla de skickliga människor inom alla olika områden som finns på Kungliga Operan«, säger Karin Rehnqvist.

»Det är helt nödvändigt för ett operakompani att initiera, utveckla och presentera nyskrivna verk, och denna typ av erkännande gör att vi på Kungliga Operan vill öka vår ambition ännu mer. När våra samarbeten blir så populära och framgångsrika som Strandad har blivit glömmer vi ofta alla år av hårt arbete bakom kulisserna, i ateljéer och repetitionslokaler som har gjort detta möjligt. Vi är väldigt tacksanma för vårt otroligt fina samarbete med Karin, Kerstin, Natalie och alla andra i produktionen. Grattis till alla!«, säger operachef Michael Cavanagh.

Under Scenkonstbiennalen bjuds på en rad föreställningar, seminarier, samtal, mingel och workshops som initieras och arrangeras av Dramaten och organisationen Scensverige, med syfte att främja och sprida scenkonst.

Mer info om Scenkonstbiennalen 2023: Scenkonstbiennalen 2023 - Scensverige

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Strandad. Kungliga Operan 2022. Foto: Kungliga Operan/Sören Vilks
Strandad. Kungliga Operan 2022. Foto: Kungliga Operan/Sören Vilks
Ladda ned bild

Om

Kungliga Operan
Kungliga Operan
Box 16094
103 22 Stockholm

08-791 43 00https://www.operan.se/

Kungliga Operan är sedan 1773 Sveriges nationalscen för opera och balett.

Följ Kungliga Operan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungliga Operan

Passion och pengar - allt sätts på spel i Tjajkovskijs Spader dam16.3.2023 15:29:41 CET | Pressmeddelande

Hovsångerskan Anne Sofie von Otter är tillbaka på Kungliga Operan, nu i rollen som grevinnan i en konsertant uppsättning av Spader dam. Med sig på scenen har hon bland andra den internationellt hyllade sopranen Yana Klein i rollen som Lisa och tenoren Kristian Benedikt, som med kort varsel ersätter Aleksandrs Antonenko i rollen som Herman. Kungliga Hovkapellet leds av musikchef Alan Gilbert.

Roland Pöntinen möter Alan Gilbert och Kungliga Hovkapellet21.2.2023 10:03:51 CET | Pressmeddelande

Världspianisten Roland Pöntinen gästar Kungliga Hovkapellet under ledning av Alan Gilbert för två konserter på Kungliga Operans stora scen den 11 och 15 mars. »Pianokonsert nr 22 är en av Mozarts finaste, men av någon anledning spelas den inte så ofta. Verket är dock en riktig pärla och vid uruppförandet begärde publiken att få höra den vackra andra satsen en gång till«, säger Roland Pöntinen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum