Strängnäs stift

Strängnäs stift 900-årsjubilerar

Dela

I år fyller Strängnäs stift 900 år. Lördagen den 5 september firas jubiléet med en stiftsfest som gästas av författaren och programledaren Fredrik Lindström. I samband med stiftsfesten invigs också utställningen ”Tro och liv – Strängnäs stift 900 år”.

Strängnäs stift har funnits i mer än 900 år. Omkring 1120 nämndes det första gången i en handling som fortfarande finns bevarad: det så kallade Florensdokumentet.

Digitalt firande
Firandet pågår hela året, men alldeles särskilt uppmärksammas det i Stiftsfesten den 5 september. I år kommer Domkyrkan och kyrkbacken inte att fyllas av människor som vanligtvis vid stiftsfest. Det blir istället en livesändning som går att följa i stiftets YouTube-kanal.

Fredrik Lindström och biskop Johan Dalman inleder med samtal om stiftets 900 år. På programmet står också utdelning av utmärkelsen Årets strängnässtiftare och invigning av utställningen ”Tro och liv – Strängnäs stift 900 år”.

Hela programmet: www.svenskakyrkan.se/strangnasstift/stiftsfest-2020

60 olika kyrkor och församlingar
Utställningen ”Tro och liv – Strängnäs stift 900 år” består av föremål, foton och filmer från hela 60 olika kyrkor och församlingar i stiftet. De är placerade utifrån olika teman och representerar till exempel psalmer, dop, konst, guld och kyrkorum. Texterna till teman är skrivna av biskop em Jonas Jonson. 

Varje år är till salu
Med anledning av Strängnäs stifts 900-årsfirande pågår en jubileumsinsamling. Förhoppningen är att hitta en ”köpare” till var och ett av de 900 åren. Pengarna kommer att fördelas lika mellan fyra olika ändamål med gemensamt syfte att hjälpa pandemins offer och minnas år 2020.

Listan med hittills köpta år och motiveringar: www.svenskakyrkan.se/strangnasstift/kopettar

Stiftsfesten
Tid: Lördagen den 5 september, kl 10-12
Plats: www.youtube.com/strangnasstift

Utställningen ”Tro & liv - Strängnäs stift 900 år”
Tid: 5/9 – 15/11
Plats: Strängnäs domkyrka


Läs mer om Strängnäs stifts 900-åriga historia
www.svenskakyrkan.se/strangnasstift/900

För mer information som Stiftsfesten och Jubileumsinsamlingen:
Magdalena Öhrling
Biskopsadjunkt
Tel: 0152-234 11

För mer information som utställningen ”Tro och liv”:
Carina Öjermo
Domkyrkopedagog
Tel. 0152-245 14

Nyckelord

Bilder

Författaren Fredrik Lindström gästar Strängnäs stifts stiftsfest och blickar tillbaka på stiftets 900-åriga historia tillsammans med biskop Johan.
Foto: Morgon Norman
Författaren Fredrik Lindström gästar Strängnäs stifts stiftsfest och blickar tillbaka på stiftets 900-åriga historia tillsammans med biskop Johan. Foto: Morgon Norman
Ladda ned bild
Brudkrona från Hovsta pastorat, ett av de många föremål från stiftets församlingar som ingår i utställningen ”Tro och liv – Strängnäs stift 900 år”.
Brudkrona från Hovsta pastorat, ett av de många föremål från stiftets församlingar som ingår i utställningen ”Tro och liv – Strängnäs stift 900 år”.
Ladda ned bild
Jubileumslogo Strängnäs stift 900 år
Jubileumslogo Strängnäs stift 900 år
Ladda ned bild

Om

Strängnäs stift
Strängnäs stift
Box 84,
64522 Strängnäs

+46(152)23400http://www.svenskakyrkan.se/strangnasstift

Strängnäs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Biskop sedan 2015 är Johan Dalman. Stiftet omfattar Närke och Södermanland. Strängnäs stift har 72 församlingar och över 170 kyrkor. Stiftskansliets uppgift är att stödja och stimulera församlingsverksamheten, samt förvalta stiftets jord, skog och fonder. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige. Genom domkapitlet prövas om beslut är fattade enligt kyrkoordningen.

Följ Strängnäs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Strängnäs stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum