Vänsterpartiet Skåne

Strejk inom privat omsorg: dags att återta verksamheten i egen regi!

Dela

Vänsterpartiet stöttar strejkvarsel inom privat omsorg! Fackförbundet Kommunal gick förra veckan ut med varsel om strejk då förhandlingarna med de privata vårdföretagen kört fast. De anställda har fått nog. Den femtonde januari går man in i steg ett av strejken, och om man fortfarande inte får gehör upphör arbetet på vissa arbetsplatser helt en vecka senare. Vänsterpartiet stöttar de anställda i strejken. Vinster i välfärden ska aldrig gå före behoven hos de äldre, boende, patienter och personal!

- En god vård och omsorg bygger på de anställda som ger den, säger Ingrid Mattiasson Saarinen, gruppledare för Vänsterpartiet i Helsingborg. Det har blivit smärtsamt tydligt under Covid-19 att nedprioriteringen av omsorgspersonalens möjligheter till utbildning, vidareutbildning, heltidsarbete och rimliga arbetsvillkor påverkar de äldre – något annat är tyvärr inte möjligt i slutänden. Att privata välfärdsföretag pressar upp sina vinster på anställdas och i förlängningen boendes, patienters och äldres bekostnad är inget nytt, men det måste få ett slut. Det är dags att återta omsorgen i kommunal regi och göra rejäla satsningar för att lyfta de anställdas arbetsmiljö! menar hon.

Konflikten mellan de privata vårdföretagen och Kommunal rör de anställdas arbetsvillkor och berör bland annat vårdbiträden, kockar, undersköterskor, fordonsförare, lokalvårdare och måltidspersonal. Steg ett innebär nyanställnings-, mer- och övertidsblockad på privata vård- och omsorgsföretag i hela landet. I Skåne rör det i dagsläget sex arbetsplatser.

- Det är tydligt att vårdföretagen inte värdesätter de anställdas arbetsmiljö nog för att ens ge dem samma avtal som de som jobbar inom offentlig vård, säger Anders Skans, gruppledare för Vänsterpartiet i Malmö Stad. De privata vårdföretagen anser sig inte ha råd med det, trots att det är de kommunala skattepengarna som betalar för omsorgen. Vi har en stor och viktig uppgift framför oss i att satsa långsiktigt och hållbart på personalen inom vård och omsorg. De utgör en hörnsten i välfärden och bär upp verksamhet som alla är beroende av under livets gång. De anställda ska få alla möjligheter till att utföra sina jobb så bra som möjligt och ha ett gott arbetsliv. Vinstjakt har inget i välfärden att göra! avslutar han.

För mer information och kontakt efter kommun:

Anders Skans, gruppledare för Vänsterpartiet i Malmö Stad

Mikael Persson, gruppledare för Vänsterpartiet i Kristianstad kommun

Ingrid Mattiasson Saarinen, gruppledare för Vänsterpartiet i Helsingborgs kommun

Helena Falk, gruppledare för Vänsterpartiet i Lunds kommun

Läs mer om strejken och vilka arbetsplatser som berörs på Kommunals hemsida

Nyckelord

Kontakter

Om

Vänsterpartiet Skåne
Vänsterpartiet Skåne
Nobelvägen 51a
214 33 Malmö

040-19 27 87http://vskane.se/

Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att välfärden och samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Inom sjukvården innebär det drift i egen regi för att säkra en jämlik tillgång till god vård. Bäst vård får man om patienternas behov får styra och låter skattepengarna finansiera verksamheten istället för att gå till vinster för välfärdföretagen. Sänkta avgifter för biljetter till ett modernt järnvägsnät, ett utbyggt nät av stadsbussar och regionala busslinjer som binder ihop hela regionen är Vänsterpartiets vision. Fri kollektivtrafik är framtiden!

Vänsterpartiet vill bygga ett Skåne för alla – inte bara för de rikaste.

Följ Vänsterpartiet Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Skåne

V vill få stopp på onödiga runtflyttningar i vården13.11.2020 13:06:33 CETPressmeddelande

Vårdplatsbristen i Skåne har skapat ett system där det inte är ovanligt att patienter flyttas mellan avdelningar. När flyttar sker av medicinska skäl, att man är färdigbehandlad eller behöver expertis från en annan avdelning, är detta naturligtvis helt rätt. Det är dock problematiskt med de mycket vanliga flyttar som sker för att platsen behövs av en annan patient, inte för att man själv är färdigbehandlad. Det leder till slitsamma förflyttningar och drabbar ofta multisjuka patienter som mått mycket bättre av att få stanna i lugn och ro på samma avdelning, menar Vänsterpartiet:

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum