Akavia

Stressade akademiker saknar chefens stöd

Dela

Var femte Akaviamedlem har under de senaste åren varit frånvarande från jobbet på grund av arbetsrelaterad stress. Det visar en ny undersökning bland ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer.

Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia
Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia

– Hälsa i arbetslivet är en av Akavias viktigaste frågor. Att en så stor andel varit sjukskrivna på grund av arbetsrelaterad stress är mycket oroande, säger Akavias samhällspolitiska chef Patrik Nilsson.

Siffrorna redovisas i medlemstidningen Akavia Aspekts senaste utgåva och bygger på enkätundersökningar om arbetsmiljö som Akavia genomfört under hösten. Totalt deltog cirka 3 700 medlemmar som alla är akademiker.

Ur svaren framgår bland annat att hälften oroar sig för att deras framtida hälsa ska påverkas av stress kopplad till jobbet. Var tredje anser att de inte får tillräckligt stöd av sina chefer i samband med arbetsrelaterad stress.

Patrik Nilsson säger till tidningen att det är olyckligt att det är så många som upplever att de inte får tillräckligt stöd av sin arbetsgivare.

– Ett systematiskt arbetsmiljöarbete med gott ledarskap och stor delaktighet är en förutsättning för att skapa balans och hälsa ute på arbetsplatserna.

Läs mer om undersökningen i Akavia Aspekt 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia
Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia
Ladda ned bild

Länkar

Om

Akavia
Akavia
Box 5167
102 44 Stockholm

http://www.akavia.se

Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för ekonomer, jurister, samhällsvetare, It-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Akavia har 130 000 medlemmar och är det näst största förbundet inom Saco.

Följ Akavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akavia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum