Högskolan i Halmstad

Studenter lär sig tänka och verka hållbart i nytt forskningsprojekt

Dela

Många ungdomar är mycket engagerade i klimatfrågor och det finns en stor medvetenhet och vilja att förändra vårt samhälle till att bli mer hållbart. För att möta denna globala rörelse måste våra universitets- och högskoleutbildningar anpassas och utvecklas. Högskolan i Halmstad är del i det nystartade EU-projektet Active8 Planet som har till syfte att integrera hållbarhetsfrågor och tvärvetenskapliga samarbeten i högre utbildningar.

Foto: Markus Spiske, Unsplash
Foto: Markus Spiske, Unsplash

Active8 Planet är ett europeiskt forsknings- och utvecklingsprojekt som involverar studenter, industripartner, forskare och lärare. Det är fyra europeiska lärosäten, tre företag och två organisationer som samarbetar i det treåriga projektet som är finansierat av EU Erasmus+. 

– Syftet med projektet Active8 Planet är att ställa om våra utbildningar så att studenterna lär sig tänka och verka hållbart. Målsättningen är inte endast att aktivera studenterna i hållbarhetsfrågor, utan även oss själva – lärarna och forskarna, säger Vaike Fors, professor i designetnografi och projektledare för Högskolans i Halmstads del av Active8 Planet och fortsätter:

– Vi måste bemöta den kraft och vilja till förändring som finns hos ungdomar i dag. För att integrera hållbarhetsfrågor i högre utbildning krävs samarbeten på fler olika plan – mellan lärosäten och företag, tvärvetenskapligt och över generationsgränser. 

Högskolans studenter ska samarbeta med Volvo

Active8 Planets projektgrupp vid Högskolan i Halmstad består av forskare och lärare i informatik. Gruppen kommer att arbeta nära tillsammans med Volvo Cars inom området framtidens mobilitet, det vill säga transport av varor och människor i stadsmiljö. De studenter vid Högskolan i Halmstad som ska medverka i projektet går kandidatprogrammet Digital design och innovation, DDI. 

– Det är en grupp på fyra studenter som efter sommaren kommer att ingå i ett arbetslag med lärare och forskare inom DDI och utvecklare på Volvo. Arbetslaget har till uppgift inom projektet att definiera en utmaning inom framtidens mobilitet och jobba fram ett koncept baserat på användarstudier och konkret designarbete, säger Susanne Lindberg, biträdande universitetslektor i informatik och programansvarig för DDI, och lägger till:

– Vi vill att studenterna blir ännu mer självständiga. De ska tränas i att själva föreslå hållbara lösningar och inte bara följa uppdragsgivarens önskemål. Det gäller att se ett större perspektiv, en hållbar helhet.

Internationellt och tvärdisciplinärt

Vid de andra europeiska lärosätena som är delaktiga i Active8 Planet finns studenter, lärare och forskare med från flera olika discipliner, bland annat arkitekter, antropologer, ingenjörer och ekonomer.

– Under projektets gång kommer våra studenter även att träffa de andra grupperna för samarbete och erfarenhetsutbyte. Vi behöver inte bara ett tvärvetenskapligt utbyte för att uppnå förändring, det krävs även ett samarbete över nationsgränser. Vår förhoppning är att alla grupper ska träffas i Ljubljana nästa vår, säger Susanne Lindberg. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Markus Spiske, Unsplash
Foto: Markus Spiske, Unsplash
Ladda ned bild

Länkar

Om

Högskolan i Halmstad
Högskolan i Halmstad
Box 823 (Besöksadress: Kristian IV:s väg 3)
301 18 Halmstad

035-16 71 00https://www.hh.se/

Det innovationsdrivande lärosätet

Högskolan i Halmstad är känd för sina verklighetsförankrade utbildningar och små studentgrupper. Forskningen är internationellt välrenommerad och bedrivs i tvärvetenskapliga innovations- och forskningsmiljöer. Lärosätet har två profilområden, Hälsoinnovation samt Smarta städer och samhällen, och deltar aktivt i samhälls­utvecklingen genom omfattande samverkan med både näringsliv och offentlig sektor.

Följ Högskolan i Halmstad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Högskolan i Halmstad

Högskolan i Halmstad satsar på e-sport – startar labb i samverkan med RBU Halland21.9.2021 15:44:25 CEST | Pressmeddelande

Lördagen 25 september klockan 14.00 slår Högskolans nyaste labb upp dörrarna för en festlig invigning. Labbet – som Högskolan startar tillsammans med RBU Halland – är nästa steg i Högskolans satsning på e-sport. I labbet kan personer med funktionsnedsättning utöva e-sport under trygga former. Här skapas också förutsättningar för att bedriva forskning inom området.

Årets alumn vid Högskolan i Halmstad: ”Värdet av att studera på en mindre högskola är stort”4.6.2021 08:00:52 CEST | Pressmeddelande

För att han genom sitt innovativa tänkande och positiva synsätt är en värdefull ambassadör för och samarbetspartner till Högskolan tilldelas Peter Uppman, innovationsstrateg på Region Halland, utmärkelsen Årets alumn 2021 vid Högskolan i Halmstad. ”Jag känner mig väldigt stolt. Högskolan i Halmstad ligger mig väldigt varmt om hjärtat”, säger årets alumn.

Måltiden viktig för barn med gastrostomi28.5.2021 11:10:00 CEST | Pressmeddelande

En barnfamiljs gemensamma måltid strukturerar vardagen, utvecklar barns motoriska förmågor och skapar ett socialt sammanhang. Det kan samtidigt vara komplicerat att få till en fungerande middag med barn. Hur är det då för familjer där det finns barn med gastrostomi? Hur skapar dessa familjer delaktighet under måltiderna och hur anpassar de sitt vardagsliv utifrån det annorlunda ätandet? Det har Ellen Backman vid Högskolan i Halmstad undersökt i sin nyligen publicerade avhandling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum