Studenter nappade på sommarjobb i Norrbottens skogar
För första gången har Skogsstyrelsen rekryterat sommarjobbare och anställt studenter till årets fältsäsong i skogen. Rekryteringen har gett sommarjobbare även från Finland.
Arbetsuppgifterna fördelas utifrån vilken erfarenhet och utbildning studenten har. Det kan handla om att märka upp gränsmarkeringarna av biotopskydd och naturvårdsavtal samt stämpla objekt inför framtida värdering av biotopskydd och annat tillsynsarbete. Men också att inventera törskatedrabbade bestånd i Norrbotten.
– Det känns fantastiskt roligt att skapa möjligheter för studenter till jobb i skogen och att få visa Skogsstyrelsen som en framtida arbetsgivare, säger Carina Mattila, skogskonsulent vid Södra Norrbottens distrikt och handledare av studenterna.
Även från Finland
Studenterna har börjat sina anställningar i början av juni. Rekryteringen har genomförts genom en samordnad nationell satsning och en av studenterna kommer från Södra Finland där han studerar skog. Distriktet har hälsat studenterna välkommen genom distriktsspecifik introduktion med utbildningar och gemensam träff.
– Det är viktigt att vi får lära känna varandra och att de får möjlighet att lära sig våra verktyg för att de ska kunna få en positiv start på sommarjobbet, säger Carina Mattila.
Breda kompetenser
Totalt var det 134 sökande och Skogsstyrelsen har rekryterat 30 sommarjobbare, lika många kvinnor och män fördelat på 18 orter från söder till norr. Förhoppningen framöver är att kunna anställa studenter som sommarjobbare varje år.
Genom annonsering direkt till skolor med relevant studieinriktning har alla över 18 år haft möjlighet att söka. Kompetensen hos studenterna är bred, till exempel finns jägmästare, ekologer och ingenjörer bland sommarjobbarna.
Mer information:
Maria Sundén, skogskonsulent, Södra Norrbottens distrikt, Skogsstyrelsen, 0920-23 820 8, maria.sunden@skogsstyrelsen.se
Skogsstyrelsens pressjour: tillgänglig vardagar kl. 8.00–20.00 samt helger kl. 10.00–15.00, 036-35 94 91. Under kontorstid kan du även nå oss via mejl: pressjour@skogsstyrelsen.se
Länkar
Om
Skogsstyrelsen – en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet
Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vi finns över hela landet med huvudkontor i Jönköping. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda. Den lokala förankringen är viktig för oss. Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Nya områdesskydd i skogen fortsatt på rekordlåga nivåer31.1.2023 09:35:08 CET | Pressmeddelande
Skogsstyrelsens bildande av nya områdesskydd, där skog med höga naturvärden skyddas och inte får avverkas, låg under 2022 fortsatt på rekordlåga nivåer, visar ny statistik. Under 2022 bildades områdesskydd som innehöll 1 200 hektar produktiv skogsmark, en marginell ökning jämfört med 2021 då nivåerna var lägre än någonsin.
250 miljoner i ersättning till markägare som nekats avverkning i fjällnära skogar27.1.2023 08:24:42 CET | Pressmeddelande
Under 2022 betalade Skogsstyrelsen ut cirka 250 miljoner kronor i ersättning i 110 ärenden där markägare nekats avverka i fjällnära skogar. Antalet nya ansökningar om att få avverka minskade under året men trycket är fortsatt högt och det kan just nu ta lång tid innan en ansökan är beslutad och klar.
Uppemot hälften av en minskad avverkning i Sverige kan flytta till andra länder29.12.2022 07:43:38 CET | Pressmeddelande
Om Sverige skulle minska avverkningen, till exempel av klimatpolitiska skäl, kan uppemot hälften istället komma att avverkas i andra länder och importeras. Det visar en undersökning av läckageeffekterna, som Skogsstyrelsen låtit göra. Förekomsten av läckaget innebär att klimatnyttan inte blir lika stor.
40 procent av ungskogen i norra Sverige är skadad visar ny inventering20.12.2022 08:05:20 CET | Pressmeddelande
Nästan 40 procent av ungskogen i Sveriges fyra nordligaste län har drabbats av skador, en del har drabbats av flera samtidigt, så kallad multiskadad skog. Skadorna orsakas av bete av älgar och annat vilt samt angrepp av skadesvampar. Skadorna orsakar stora förluster för skogsägarna, samhället men också klimatet.
En tredjedel av vattnen i skogen saknade kantzoner8.12.2022 09:34:05 CET | Pressmeddelande
En tredjedel av strandlinjerna vid vatten i skogen saknade kantzoner med kvarlämnade träd. Det visar statistik som Skogsstyrelsen för första gången tagit fram som en del i uppföljningen av miljöhänsynen i skogen. Samtidigt presenteras för första gången också statistik över storleken på sammanhängande kalmark efter avverkningar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum