Studenter ska motverka digitalt utanförskap

Dela

I takt med digitaliseringens snabba utveckling ökar även tillgängligheten till juridiska tjänster digitalt. Men i den snabba utvecklingen hamnar vissa i kläm. Familjens Jurist lanserar nu en digital coach, där juriststudenter ska hjälpa till att motverka det digitala utanförskapet.

Bild: Unsplash
Bild: Unsplash

Möjligheterna att upprätta ett testamente, skuldebrev eller bodelningsavtal digitalt är idag stora, och har i många fall även ekonomiska fördelar. Men alla har inte samma förkunskaper eller förutsättningar för att nyttja detta. Idag lever över 600 000 personer i Sverige i ett digitalt utanförskap*, och använder sällan eller aldrig internet. Störst är utanförskapet bland äldre. Nu ska juriststudenter hjälpa till att guida dem som behöver hjälp med det tekniska över telefon.

Juridik ska vara tillgänglig för alla. Vi får inte glömma bort dem som är tekniskt ovana eller som känner sig osäkra. Poängen med digitala juridiska tjänster är att de ska vara enkla, och där kommer den digitala coachen att fylla en viktig funktion för att vägleda dem som behöver ett extra stöd. Med hjälp av våra engagerade juriststudenter kommer vi att fylla en viktig funktion för att vägleda dem som behöver det stödet, säger Victoria Thore, vd på Familjens Jurist. 

Med den digitala coachen kan man få hjälp med allt som innefattar digitala juridiska tjänster, från att logga in med BankID till hur man får tillgång till ett dokument som man upprättat. Tjänsten består av en specifik telefonlinje dit man ringer och får ett telefonmöte med en juriststudent som guidar genom det tekniska, och är helt kostnadsfri.

Digitaliseringen bidrar till att juridiska tjänster blir mer tillgängliga, får lägre priser och i förlängningen bidrar det även till att fler faktiskt tar hjälp när det behövs. Men det är viktigt att det samtidigt sker ansvarsfullt. Som Sveriges största juridiska rådgivare tar vi nu med den digitala coachen ett stort steg för att säkerställa att tillgängligheten till juridiska tjänster ökar för alla, oavsett hur digitalt van eller ovan man är, säger Victoria Thore. 

*Det visar Internetstiftelsens rapport “Svenskarna och internet 2021”.

Nyckelord

Kontakter

Sara Wikberg
Presskontakt
sara@wikbergfrisk.se
073-312 89 77

Bilder

Bild: Unsplash
Bild: Unsplash
Ladda ned bild

Om

Familjens Jurist
Familjens JuristFamiljens Jurist är Sveriges största juristbyrå, med 400 medarbetare på 240 kontor med inriktning på juridisk rådgivning till privatpersoner. Verksamheten omfattar alla delar av familjerätten men även områden som migrationsrätt, målsägandebiträde, etc. Familjens Jurist omsätter drygt 400 miljoner kronor per år och är ett helägt dotterbolag till Fonus ekonomisk förening.

Följ Familjens Jurist

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Familjens Jurist

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum