Stockholms studentbostäder, SSSB

Studenters konst förverkligas i trappor

Dela

På Lappkärrsberget i Stockholm förverkligas två studenters konstverk i trappor genom att trappornas steg tillsammans visualiserar konstverken. Stockholms studentbostäder är initiativtagare till trappkonsten som ska bidra till ökad delaktighet och engagemang i området.

– Vi satsar stort på social hållbarhet och trappkonsten är ett suveränt sätt att öka den sociala hållbarheten. Genom att engagera studenterna i området hoppas vi att de kommer känna en större tillhörighet till Lappis. Jag tror det i sin tur gör att man trivs bättre helt enkelt, säger Ingrid Gyllfors, vd på Stockholms studentbostäder.

De två konstverken är skapade av studenterna Evelina och Alessio som båda studerar på Kungliga tekniska högskolan. De vann en tävling som utlystes av Stockholms studentbostäder och nu får de se sina konstverk realiseras i trapporna.

– Det är så häftigt att vi har kunnat genomföra det här projektet efter att trappkonsten väcktes som en tanke i våras. Jag tycker att konstverken blivit väldigt snygga och de ger området en tydligare identitet. Jag hoppas att de kommer uppskattas av våra studenter och att det här är något som vi kan fortsätta med framöver, säger Marlene Lundkvist, kund- och marknadschef på Stockholms studentbostäder.

Det bor över 3000 studenter på Lappkärrsberget och konstverken kommer att pryda två trappor som är centralt belägna vid Lappkärrsbergets torg. I sin helhet blir konstverken nästan tre gånger tio meter respektive tre gånger fem meter stora.

Det finns konst på fler platser i studentstockholm. I kulturmärkta Kungshamra i Solna finns en omtalad staty med Picassokoppling. Den är skapad av den norska konstnären Carl Nesjar efter en tredimensionell skiss av Picasso. Nesjar och Picasso jobbade tillsammans och skapade 33 konstverk ihop.

Konstnärernas egna ord om konstverken

00320021512840 av Alessio Russo
"Det var viktigt för mig att skapa en bild som fångar värdet hos människorna som bor på Campus Lappis. Lappis erbjuder ett omfattande studentliv som är mycket spännande för alla studenter som kommer till Stockholm. Här får du många nya vänner, har kul tillsammans och skapar minnen som kommer vara livet ut. Lappis är dock mycket mer än så. Du kan träffa människor från hela världen på Lappis. Lappis kan öppna ditt sinne och låta dig lära många olika saker av människor som har en helt annan kultur. I slutändan spelar dock kulturella skillnader ingen roll; vi kan fortfarande älska varandra och vara vänner."

Tusen blommor - En äng av Evelina Strandberg
"Blomsterängen består av en mängd unika blommor. Trots att husen i Lappis har samma fasadmaterial, och att många av lägenheterna har samma planlösning är var och en av de som bor i området unik. Den heterogeniteten har jag försökt symbolisera med mitt verk. Att varje blomma är unik gör också att boende som går i trappan varje dag kan hitta nya detaljer i verket. Om man sitter i trappan, sitter man i en prunkande blomsteräng. Trapporna kan uppfattas som en förlängning av ängarna som omger området, till exempel på promenaden från Lappis till Stockholms universitet."

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Stockholms studentbostäder, SSSB
Stockholms studentbostäder, SSSB
Körsbärsvägen 2
114 23 Stockholm

https://www.sssb.se/

Stockholms studentbostäder har funnits i över 60 år och är störst på studentbostäder i Sverige med över 8000 bostäder i sitt bestånd. Företaget förvaltar, förmedlar och bygger studentbostäder.

Stockholms studentbostäder erbjuder allt ifrån korridorsrum till ettor och familjelägenheter över hela Stockholm.

Företaget drivs i stiftelseform av ägaren och grundaren Stockholms studenters centralorganisation.

Följ Stockholms studentbostäder, SSSB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms studentbostäder, SSSB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum