Norrköpings kommun

Studentfirandet genomförs i juni men anpassas efter rådande omständigheter

Dela

Studentfirandet i Norrköpings kommun kommer att genomföras i juni. Men det blir ett firande i ett alternativt format, anpassat efter beslut och rekommendationer från nationella myndigheter.

På grund av rådande situation med coronapandemin är det inte möjligt att genomföra ett traditionellt studentfirande. Skolcheferna i Östergötland samverkar i frågan och har träffats och fört en dialog kring studentfirandet. Alla är överens om att förhålla sig till Folkhälsomyndighetens och Länsstyrelsens rekommendationer.

Utbildningskontoret i Norrköping vill ändå kunna ge studenterna ett fint avslut på sina gymnasiestudier anpassat efter den nya vardagen. Därför kommer studenten att bli av i juni – dock i förändrad tappning.
– Studenterna har sett fram emot sin studentdag sedan första dagen på gymnasiet. Det är viktigt för oss att våra elever blir firade för sina prestationer, liksom de år de investerat i sin utbildning. Vi vill genomföra studenten i juni eftersom det är då elevernas skoltid är över. Efter sommaren är många på språng åt andra håll, säger Sofie Lindén, utbildningsdirektör.

Utbildningskontoret har i dialog med studenter och rektorer försökt hitta lösningar för att kunna genomföra studenten i alternativ form. Planeringen pågår och detaljer ska finslipas. Rekommendationer och riktlinjer från myndigheter måste tas i beaktande. Bland annat krävs det att firandet planeras och organiseras om så att fler än 50 personer inte samlas på samma plats och att avstånd kan hållas både inomhus och utomhus.

Studentdagar
Studentfirandet i Norrköping kommer att genomföras under flera dagar i juni. Rektor för varje skola planerar för ett upplägg av studentdagarna och gör en riskanalys utifrån verksamhetens förutsättningar.

Under studentdagarna hålls en ceremoniell avslutning klassvis, då eleverna tilldelas sina betyg. Elever med symtom – även milda – måste tyvärr stanna hemma för att skydda utsatta och andra från att bli smittade. Avslutningen kommer att webbsändas för studenter som är hemma med symtom eller för dem som ingår i riskgrupp.

Utifrån rådande rekommendationer är det är inte möjligt att genomföra ett traditionellt utspring med släkt och vänner fysiskt på plats. Utbildningskontoret ser över möjligheter att webbsända utspringet för att anhöriga ska kunna vara med i någon form.
– Vi förstår fullt ut att elever och vårdnadshavare känner en stor besvikelse. Vi hoppas på förståelse kring de anpassningar som vi är tvungna att göra. Tillsammans med studenterna vill vi skapa bästa möjliga förutsättningar för att skapa en minnesvärd avslutning på det här kapitlet i livet, något vi tror är bra inför kommande studier eller yrkesliv som väntar till hösten, säger Kikki Liljeblad (S), utbildningsnämndens ordförande.

Norrköpings kommun bevakar utvecklingen av smittspridningen och förhåller sig till att rekommendationerna kan komma att ändras fram till juni.
– Vi har alla ett ansvar att följa de rekommendationer som finns för att undvika en ökad smittspridning av covid-19. Målet är att genomföra en fin avslutning för våra studenter trots rådande situation, säger Sofie Lindén utbildningsdirektör.

Förändringar studenten:

  • Studentbalen kan inte genomföras utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer och ställs därför in.
  • Utspring genomförs klassvis. Släkt och vänner kan inte delta fysiskt på plats. Utbildningskontoret ser över möjligheter att webbsända utspringet för att anhöriga ska kunna vara med i någon form.
  • Mösspåtagning kommer att genomföras på något sätt. Varje skola och elevråd kommer se över möjligheter att genomföra digitala tävlingar och uppdrag för att stärka samhörigheten under studentavslutningen.

Vi uppmanar studenterna att ta eget ansvar att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och ger klasserna/skolorna uppdrag att ta fram förslag på upplägg som kan genomföras under rådande omständigheter.

Kontakt
Sofie Lindén
Titel: utbildningsdirektör
telefon: 011-15 33 02

Kikki Liljeblad (S)
Titel: utbildningsnämndens ordförande
telefon: 070-628 59 28

________________________________________
Avsändare: Fanny Miles, presskommunikatör
Telefon: 011-15 21 95

Bilder

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Kunskapsresultaten i Norrköpings kommunala grundskolor - högre än förväntat4.12.2020 16:06:22 CETPressmeddelande

Idag släppte Sveriges kommuner och regioner (SKR) sin årliga rapport Öppna jämförelser för grundskolan. Enligt rapporten har eleverna i årskurs 9 i Norrköpings kommunala skolor förbättrat sina kunskapsresultat. Meritvärdet har ökat från 218,4 poäng till 226,2 poäng. Detta medför att resultaten nu ligger 4,9 poäng över det modellberäknade värdet. – Resultaten visar åter igen att vi är på väg åt rätt håll, säger Sofie Lindén, utbildningsdirektör, Norrköpings kommun.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum