Norrköpings kommun

Studentrapport om södra Butängens utveckling

Dela
På uppdrag av Norrköpings kommun har fyra studenter från Linköpings universitet genomfört intervjuer med företag på södra Butängen, med anledning av områdets stadsomvandling i samband med Ostlänken. Baserat på resultatet av intervjustudien finns goda möjligheter för kommunen att täcka företagens behov av nya verksamhetslokaler på andra platser i Norrköping.
Foto: Norrköpings kommun
Foto: Norrköpings kommun

Sedan början av 1900-talet har olika typer av industrier, butiker och verkstäder haft verksamhet på Butängen. I samband med att Ostlänken byggs kommer området att utvecklas till en del av innerstaden. Hjärtat i den nya stadsdelen blir Norrköpings nya centralstation och runt den planeras en blandad innerstadsmiljö med bostäder, arbetsplatser, butiker och restauranger.

Det innebär att många av företagen som i dag bedrivs på Butängen behöver flytta sin verksamhet. För att kartlägga företagens behov inför kommande flytt gav kommunens projektgrupp fyra studenter på Linköpings universitet uppdraget att genomföra en intervjustudie. Av de 171 företagen som finns på Butängen intervjuades 64 stycken. Övriga nekade att medverka på grund av att de redan hittat egna lösningar på flytten alternativt att de inte hade tid eller intresse att medverka.

I studien framgår att företagen har ett samlat behov av nya verksamhetslokaler på sammanlagt omkring 40 000 kvadratmeter. Vid en inventering av lediga lokaler på annan plats i Norrköping visar att det behovet kan mötas.

– Vi har goda förutsättningar att inom befintligt bestånd hitta nya lokaler för företagen som måste flytta. Men vi måste ändå planera och ta fram ny mark för verksamheter då andra företag behöver flytta när innerstaden växer. Dessutom finns många företag som vill komma och etablera sina verksamheter i Norrköping, säger Lars Svensson, projektledare för ometableringsprojektet.

Verksamheterna på Butängen är av olika karaktär. Tillverkningsprocesser, transporter och särskilda maskiner ställer krav på hur lokalerna måste vara utformade. De vanligaste behoven gällande lokaler är garageport, parkeringsplatser, hög takhöjd samt lastningszoner.

35 procent av företagen som deltog i studien uppger att de planerar att expandera medan 6,7 procent planerar att avveckla sin verksamhet i samband med att de inte kan vara kvar på Butängen. 1,7 procent uppger att de ska flytta företaget till en annan stad. Omkring 23 procent av de intervjuade företaget vet inte om de kommer att fortsätta i oförändrad takt, avveckla eller expandera utan menar att det beror på arbetsmarknadens utveckling.

– Butängen har en artrik företagsflora och innehåller allt från försäljning av gardiner till bildelar, restauranger och verkstäder. Många ser flytten från området som ett tillfälle att hitta bättre lokaler i ett läge där företaget kan växa. Det är förstås mycket positivt både för företagen och för Norrköping, säger Pontus Lindblom, näringslivsdirektör.

– Studenterna har gjort ett jättebra jobb och gett oss ett väldigt bra underlag. Vi fortsätter nu vårt arbete att matcha företag som har lediga lokaler med de som har behov av att flytta. En idé som vi har är att skapa branschrelaterade kluster då vi ser att många småföretagare på Butängen redan har goda samarbeten och vi gärna ser att de utvecklar, säger Lars Svensson.

Kontaktpersoner:
Lars Svensson
Titel: projektledare ometableringsprojekt
Telefon: 010-603 86 52

Pontus Lindblom
Titel: näringslivsdirektör
Telefon: 0706-67 27 40

______________________________________________________________________
Avsändare: Maria Björk Hummelgren, presskommunikatör
Telefon: 072-598 66 75

Nyckelord

Bilder

Foto: Norrköpings kommun
Foto: Norrköpings kommun
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Förändringar för en budget i balans 202411.4.2024 16:32:33 CEST | Pressmeddelande

Till följd av budgetläget är tre förändringar aktuella inom kultur- och fritidsnämndens verksamhetsområden. Bidragsnivån för publika föreningsbidrag ändras från två till en miljon kronor. Det finns ett förslag kopplat till medlemsbidragen, där ersättningsnivån per utövare föreslås bli något lägre i syfte att pengarna ska räcka till fler föreningar. Det finns också förslag på nya avgifter på kulturskolan läsåret 2024/2025.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye