CSN

Studerande har bättre ekonomi men sämre studiesituation

Dela
På komvux och folkhögskolor är det en kraftig ökning av studerande som upplever sin ekonomi under studietiden som ganska bra till mycket bra. Samtidigt upplever allt fler en sämre studiesituation vilket till stor del beror på distansstudier i pandemins spår. Många studenter upplever även hälsobesvär.

En förbättrad ekonomisk situation för studenterna

I den nya rapporten ”Komvux- och högskolestuderandes ekonomiska och studiesociala situation 2021” är det 70 procent av de studerande som upplever sin ekonomi under studietiden som ganska bra till mycket bra. Det är ökning med 16 procent jämfört med 2017.

-        Det är framförallt yngre som upplever sin ekonomi som positiv vilket kan bero på att äldre oftare har barn och högre utgifter. Vi ser också att drygt var tredje studerande arbetar parallellt med studierna, säger Peter Engberg, analytiker på CSN och författare till rapporten.

Bland de som arbetar upplever knappt hälften att arbetet påverkar studierna, och det är fler som anger att arbetet har positiv inverkan på studieresultatet än negativ inverkan.

Studiesituationen har försämrats

Under de föregående tre mätningarna har över 80 procent av de studerande angett att de har en bra eller mycket bra studiesituation. I årets rapport har den siffran sjunkit till 68 procent. Studiesituationen har till stor del försämrats av att fler behövt studera på distans under pandemin.

En majoritet av de studerande (67 procent) anger att de mår bra eller mycket bra. Jämfört med föregående undersökning ökar både andelen som anger att de mår bra eller mycket bra, och andelen som anger att de mår dåligt eller mycket dåligt. Samtidigt är andelen som anger olika hälsobesvär hög.

-        Det är en lägre andel studerande som anger att de mår bra jämfört med befolkningen i stort. Samtidigt är det en majoritet av de studerande som anger att de mår bra eller mycket bra, säger Peter Engberg.

Om rapporten

Rapporten baseras på en enkätundersökning till studerande på komvux och folkhögskolor. Rapporten bifogas med pressmeddelanden men kan även hittas på CSNs hemsida (lägg in länk) under namnet ”Komvux- och folkhögskolestuderandes ekonomiska och sociala situation 2021”.

Kontaktuppgifter

Peter Engberg, analytiker på CSN

072-218 72 12

 

Sophia Beyer Rankila, t.f. presskontakt CSN

070-229 45 11

Nyckelord

Kontakter

Peter Engberg, analytiker på CSN
072-218 72 12

Länkar

Om

CSN
CSN
Norra Tjärngatan 6
851 82 Sundsvall

https://www.csn.se

CSN ansvarar för studiestödet, bidrag och lån till studerande. Varje år betalar CSN ut cirka 47 miljarder kronor till cirka en miljon studerande. Ungefär 1,7 miljoner personer har svenska studielån. Myndigheten finns på 11 orter, från Kiruna i norr till Lund i söder med huvudkontor i Sundsvall.

 

 

Följ CSN

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från CSN

CSN redovisar förslag på regelförenklingar för snabbare handläggning av omställningsstudiestödet14.11.2023 07:30:00 CET | Pressmeddelande

CSN har nu lämnat in förslag till regeringen på regelförenklingar för omställningsstudiestödet enligt det uppdrag som gavs i september. Förslagen väntas ge kortare handläggningstider och snabbare besked till alla som ansöker om omställningsstudiestöd. – Nya regler som underlättar prövningen behöver snabbt komma på plats för att inte situationen ska förvärras ytterligare, säger Joacim Strömblad, utredare på CSN.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye