Swedtrain

Studie av tågs energiförbrukning vinnare av Swedtrains tävling för bästa examensarbete!

Dela

Swedtrains tävling för bästa examensarbete 2018 vanns av Erik Magni Vinberg från KTH med arbetet ”Energy Use in the Operational Cycle of Passenger Rail Vehicles”.

Tågs energiförbrukning är av stor betydelse både för järnvägen i framtidens transportsystem och för järnvägsföretagens ekonomi. Vanligtvis läggs stort fokus på tågs energiförbrukning för framdrivning. I sitt examensarbete ”Energy Use in the Operational Cycle of Passenger Rail Vehicles” har Erik Magni Vinberg vid KTH studerat energi-förbrukningen under ett tågs hela driftcykel för att även kunna studera hur situationer som uppställning, parkering, klargörningar och underhåll påverkar energianvändningen genom behov av t ex hjälpkraft säger Stefan Östlund, representant för Swedtrains FoU-kommitté och jury. Stefan fortsätter  ”Examensarbetet är mycket välskrivet och genomarbetat med väl redovisade antaganden och modeller inklusive validering mot uppmätta data. Sammantaget gör detta Erik Magni Vinberg till en värdig mottagare av Swedtrains pris för bästa examensarbete 2018.” 

Priset delades ut i samband med Swedtrains vårmöte den 22 maj 2019.

Du kan läsa hela examensarbetet på Swedtrains hemsida.

Nyckelord

Bilder

Vinnaren av Swedtrains examenspris Erig Magni Vinberg o med Pia Lagerlöf, generalsekreterare Swedtrain.
Vinnaren av Swedtrains examenspris Erig Magni Vinberg o med Pia Lagerlöf, generalsekreterare Swedtrain.
Ladda ned bild

Om

Swedtrain
Swedtrain
Storgatan 5
Stockholm

08-782 08 50http://www.swedtrain.org

SWEDTRAIN är branschföreningen för järnvägsindustrin. Våra medlemsföretags verksamhet i Sverige omsätter tillsammans över 15 miljarder och finns över hela landet. Vi är verksamma inom tillverkning, underhåll och tjänster av allt ovan räls – från spårfordon, drivenheter, bromssystem och koppel till IT-lösningar, signalsystem och verkstadslokaler.

 

Följ Swedtrain

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Swedtrain

Swedtrain välkomnar Twindej som ny medlem!24.2.2020 10:09:05 CETPressmeddelande

Twindej är ett ägarlett teknikföretag som grundades 2008 av två tvillingbröder. Twindej levererar teknisk kompetens inom spårfordonsmarknaden genom utbildning, konsultuppdrag eller certifierade tjänster. De har omkring 70 anställda, har sitt säte i Västerås och tillhandahåller specialister och projektledare inom driftsättning, utbildning, kylteknik och underhåll. Kunderna är idag fordonstillverkare, trafikoperatörer, underhållare och systemtillverkare. Se Twindejs hemsida för mer information http://www.twindej.se

Branschgemensam satsning ska få fler unga att välja järnvägen10.6.2019 06:45:00 CESTPressmeddelande

Idag råder det stor brist på järnvägskompetens, både akademisk och yrkesutbildad personal. Samtidigt står branschen inför stora pensionsavgångar. Swedtrain har därför tillsammans med tre av sina medlemsbolag, Alstom, EuroMaint och WSP, startat ett praktikprogram för högskolestudenter. Praktikprogrammet är unikt i sitt slag eftersom studenterna under en sommar erbjuds att praktisera på tre olika företag.

Politisk överenskommelse om höghastighetsbana krävs för punktligare tåg4.6.2018 14:59:00 CESTPressmeddelande

På en pressträff under måndagen presenterade Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) och Klimatminister Isabella Lövin (MP) regeringens satsningar i den nationella planen för 2018-2029. Bland satsningarna märks 148 miljarder kronor i nyinvesteringar i svensk järnväg, däribland Ostlänken, Göteborg-Borås och Lund-Hässleholm som en del i en framtida svensk höghastighetsbana – Vi välkomnar regeringens ambition om att bygga en sammanhållen höghastighetsbana för 320 km/h. Nu krävs en bred politisk överenskommelse för att genomföra satsningen, säger Pia Lagerlöf, Generalsekreterare för Swedtrain. Den nationella planen innehåller många välbehövliga uppgraderingar av järnvägssystemet, även om många av satsningarna börjar byggas först om ca 10 år. Bland satsningarna märks framför allt tre delsträckor, som skulle kunna vara tre delsträckor i en kommande höghastighetsbana. * Ostlänken Järna-Linköping * Lund-Hässleholm * Göteborg-Borås Regeringen anser att det är viktigt att påbörja byggandet av en

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum