Noviral

Studie med Novirals antikroppstester visar: Nära hälften med antikroppar symtomfria – viktig kunskap inför hösten

Dela

Nyligen publicerade den vetenskapliga tidskriften Infection Ecology and Epidemiology en av de första studierna i Sverige som undersökt antikroppsprevalens bland vårdpersonal på äldreboenden. Studien, som uppmärksammats såväl på hemmaplan som internationellt, har genomförts av läkare och bygger på sekundärdata från Novirals antikroppstester. Bakom studien står bland annat Åke Lundkvist, professor i virologi vid Uppsala universitet.

Totalt 1 005 anställda på 22 äldreboenden i Stockholmsregionen har ingått i studien. Studien visar att vid 21 av äldreboendena fanns vårdpersonal som hade antikroppar mot covid-19. Totalt testade 23 procent (231 av 1 005) positivt för antikroppar mot viruset.

– Det viktigaste resultatet Åke Lundkvist och hans kollegor lyfter i studien är att 46,5 procent av de som testat positivt för antikroppar faktiskt inte uppgett några sjukdomssymtom. Även om man kan spekulera i om det föreligger några särskilda orsaker bakom detta är det ändå som Åke Lundqvist konstaterar i en intervju med Svenska Dagbladet svårt att tro att de över 100 som uppgett att de inte haft några symtom skulle valt att medvetet dölja detta, säger Anders Åker, kommunikationschef på Noviral.

Studien bygger på sekundärdata från Novirals antikroppstest, ett point-of-care test även känt som snabbtest, och som genomförts av läkare hos personalen på de 22 äldreboendena.

– När vi nu är ett halvår in i pandemin är det viktigt att se att den här typen av antikroppstester kan ha mycket stor betydelse för forskningen och hur vi hanterar pandemin. Studien visar på att infektion utan symtom kan vara vanligare än vi tror och därmed ha stor betydelse för hur man inför hösten nu säkerställer en trygg återgång till samhället och förebygger smittspridning. Noviral var tidig ute och påtalade för vårdpersonal, beslutsfattare och myndigheter att snabbtest av antikroppar är ett tillförlitligt sätt för att precis som Åke Lundkvist konstaterar testa mer, smittspåra och därmed isolera de som är drabbade för att begränsa smittspridningen.

I en kommentar till studien säger även Anders Tegnell, statsepidemiolog, att just utökad tillgänglighet till testning i kombination med bättre arbetsförhållanden och bättre hygien för personal inom äldrevården har visat sig effektiva för att minska smittspridningen på landets äldreboenden. Studien har uppmärksammats i media av bland annat Dagens Medicin, Svenska Dagbladet samt i Spectator Australia.

Novirals antikroppstest binder till virusets S-protein, något som kan visa sig ha stor betydelse för den långsiktiga strategin inom antikroppstestning. Vidare är det ett av de mest utvärderade testen på marknaden och ger svar framför allt svar på om man har IgG-antikroppar som har betydelse för det mer långsiktiga antikroppskyddet. Fler studier på testet kommer även att publiceras inom en snar framtid.

– Det antikroppstest som Noviral erbjuder används av forskare både nationellt och internationellt, bland annat i en av världens största studier på just antikroppar som genomfördes i Spanien och som publicerades för inte för länge sedan. Att Novirals antikropptest används i vetenskapliga studier är ett kvitto på att testet är tillförlitligt och de studier som nu kommer ut tror vi kan förstärka viljan att använda snabbtestning för att detektera antikroppar. Om forskarvärlden anser att snabbtester håller tillräckligt hög nivå att användas i stora studier och är ett kostnadseffektivt sätt att få en överblick och kontroll över smittspridningen, vilket nu på kort tid konstaterats i två oberoende studier, är förhoppningen att även Folkhälsomyndigheten och regionerna kommer att se vikten av att snarast på en nationell nivå addera snabbtester till teststrategin, säger Anders Åker.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Noviral
Noviral
Västmannagatan 3
111 24 Stockholm

https://noviral.se

Noviral är ett bolag som grundades till följd av utbrottet av Covid-19 med visionen att hjälpa svenska bolag och organisationer att snabbt och tryggt få tillbaka sin personal till arbetsplatsen. Bolaget erbjuder högkvalitativa tester för Covid-19, utförande, expertis och rådgivning samt digitala lösningar för smitt- och symtomuppföljning. Ett helhetskoncept som ger det stöd och struktur som kommer behövas för organisationer som på ett säkert sätt successivt ska röra sig tillbaka mot en normal vardag. Noviral stödjer även forskning och svenska myndigheter genom datainsamling. Bolaget är grundat av ett entreprenörer och investerare inom medicin, teknik och logistik. Noviral har även sedan starten haft ett medicinskt advisory board som bistår med rådgivning och expertiskunskaper inom medicin, forskning och immunologi. Mer information på www.noviral.se

Följ Noviral

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Noviral

Ny studie: Snabbtestet för antikroppar som uppfyller Folkhälsomyndighetens prestandakrav4.9.2020 13:58:23 CEST | Pressmeddelande

En ny studie från Uppsala universitet fastställer att ett snabbtest för antikroppar uppfyller det högsta prestandakravet som Folkhälsomyndigheten kommunicerat och således kan användas på individnivå även för de lägsta prevalensnivåerna. "Vi är glada över att kunna leverera det enda snabbtest på den svenska marknaden som till vår kännedom är så välstuderat och som uppfyller myndighetens högsta rekommendationsnivå i en svensk studie, vilket är ett väldigt bra betyg", säger Mikael Jämtberg, vd för Noviral som är leverantör av det aktuella snabbtestet i en kommentar till studien.

Ny studie ska ta reda på vilka konsekvenser covid-19 på sikt orsakar för vår hälsa31.8.2020 10:08:35 CEST | Pressmeddelande

Forskare har fått etikgodkännande för att samla aggregerade testdata från Noviral och tillsammans med Institutionen för Miljömedicin (IMM) vid Karolinska institutet använda data som underlag för att bland annat se om vissa sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom eller mediciner som kortison och cytostatika påverkar antikroppsuppkomst samt vilka konsekvenser covid-19 på sikt orsakar för vår hälsa.

Noviral lanserar DigiTrack – kan bli avgörande för ett säkert öppnande av samhället i spåren av covid-1926.8.2020 08:47:10 CEST | Pressmeddelande

Novirals digitala verktyg DigiTrack lanseras nu. DigiTrack ger möjlighet att följa symtom och smittspridning och därmed effektivt förebygga nya covid-19-utbrott. DigiTrack kan bli avgörande för hur bland annat företag och organisationer öppnar upp sin verksamhet tryggt och säkert och lanseras i tid till höstens stora utmaningar inom många sektorer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum