Svenska kyrkan

Studieresa till Sydafrika i mars 2017 - sista ansökningsdag 10 januari!

Dela

Svenska kyrkan ordnar en studieresa för journalister till Sydafrika under vecka 11, 2017. Sista ansökningsdag är tisdag 10 januari. Vi kommer att belysa effekterna av gruvnäringen i Sydafrika, både miljömässigt och socialt/ekonomiskt, och kampen för en skälig levnadsstandard i ett land där förutsättningar för jämlika rättigheter är långt ifrån uppfylld. Vi får se exempel på arbetet med att skapa förutsättningar för människor att förbättra sina levnadsvillkor.

Målet är att ge en god bild av situationen i gruvdistrikten i Johannesburg med omnejd och konsekvenserna för människors miljö, samt de socio-ekonomiska möjligheterna att uppnå en skälig levnadsstandard i Sydafrika. De miljömässiga konsekvenserna av gruvnäringen och kopplingen till svenska företagsintressen kommer att belysas.

Studiebesöken kommer att koncentreras kring Johannesburg och gruvdistrikten i Rustenberg. Vi besöker projekt som Svenska kyrkans partner Bench Marks Foundation bedriver i gruvsamhällen. Bench Marks Foundation arbetar med så kallade ”community monitors”, dvs aktiva medborgare i sina egna lokalsamhällen. I sin kamp för bättre levnadsvillkor arbetar de bland annat via digitala plattformar för pekplattor och smarttelefoner. Det handlar om att dokumentera konsekvenserna av gruvnäringen och påverka gruvföretag och myndigheter, som vi också hoppas få besöka.

Vi besöker även Svenska kyrkans partner SPII (Studies in Poverty and Inequality Institute) som ger en fördjupad bild av den sociala och ekonomiska ojämlikheten i dagens Sydafrika. Det finns dessutom möjlighet att träffa studentföreträdare för #feesmustfall-rörelsen som syftar till att införa avgiftsfria universitet i Sydafrika.

KOSTNADER OCH STIPENDIUM

Vi har plats för 4 deltagare. Kostnaden för resan beräknas till ca 15 000 kronor/person, beroende på priset på flygbiljetten. Du kan söka stipendium som täcker kostnader för resa och logi med helpension. Vi bokar resa och boende. Försäkring och vaccinationer står deltagarna själva för.

DATUM OCH PROGRAM

Vi reser från Arlanda och är borta hela vecka 11. Preliminärt avresedatum lördag 11 mars, hemkomst preliminärt söndag 19 mars. Detaljerad reseinformation och program skickas ut snarast möjligt.

ANSÖKAN

Kopiera nedanstående text, klipp in i ett dokument, fyll i uppgifterna och mejla till Svenska kyrkans pressgrupp kyrkokansliet.pressgruppen@svenskakyrkan.se senast 10 januari. Ärendemening: ”Sydafrika 2017”
Kontaktperson: pressekreterare Ewa Almqvist, eller 018-16 96 77. 
Besked om antagning ges senast under vecka 4. I urvalet försöker vi få spridning över landet.

ANSÖKAN TILL STUDIERESA TILL SYDAFRIKA MARS 2017

Namn: 
Adress: 
Personnummer: 
E-post: 
Mobiltelefon:

Nuvarande sysselsättning och tidigare anställningar som journalist:
Tidigare erfarenheter från Sydafrika:
Jag vill delta i resan för att:
Jag söker stipendium för hela kostnaden/delar av kostnaden:
( ) Nej, jag betalar själv
( ) Ja, för hela kostnaden
Övrigt:

LÄS MER OM GRUVNÄRINGENS KONSEKVENSER HOS SVENSKA KYRKANS PARTNERORGANISATIONER:

Bench Marks Foundation

Action voices

Alternative Mining Indaba

Economic Justice Network

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Internationell biståndsallians möts i Uppsala19.10.2018 10:57Pressmeddelande

Den 27 oktober till 1 november håller ACT-alliansen sin tredje generalförsamling i Uppsala, med 350 deltagare från hela världen. ACT-alliansen är en av världens största biståndsallianser, där Svenska kyrkan och Diakonia är svenska medlemmar. Bland inbjudna gäster finns FN:s vice generalsekreterare, Amina Mohammed, högsta chefen för FN-organet UN Women, Phumzile Mlambo-Ngcuka, biståndsminister Isabella Lövin samt Carin Jämtin, generaldirektör för Sida.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum