Svenska kyrkan

Studieresa till Uganda för journalister

Dela

Svenska kyrkan ordnar en studieresa för journalister till Uganda i mars 2016. Deltagarna besöker olika projekt i arbetet med att skapa förutsättningar för människor att förbättra sina levnadsvillkor. Det gäller bland annat flyktingarbete, samhällsuppbyggnad efter konflikten i norra Uganda, gender samt utmaningar som ett förändrat klimat innebär.

Målet är att ge en god bild av situationen för befolkningen som ännu håller på att återhämta sig efter en lång konfliktperiod i norra delarna av landet. Uganda tar emot många flyktingar från andra konfliktområden i regionen, som Sydsudan och DRC. Befolkningen lever med begränsad tillgång till mat, och klimatförändringarna minskar skördarna.

Svenska kyrkan deltar sedan länge i en dialogprocess med kyrkliga företrädare i Uganda om sexuell läggning och könsidentitet. I den processen har vi också kontakt med ugandiska HBTQ-aktivister och det kommer att finnas möjlighet att träffa dessa.

Förutom huvudstaden Kampala kommer vi att åka till norra Uganda. Vi besöker projekt som Svenska kyrkans partner Lutherska världsförbundet driver och som Svenska kyrkan är med och finansierar, men även andra projekt och organisationer på plats i Uganda. Programmet blir klart i februari.

Kostnader och stipendium
Vi har plats för 4 deltagare. Kostnaden är ca 14 000 kronor, beroende av priset på flygbiljetten. Du kan söka stipendium som täcker kostnader för resa och logi med helpension samt för kostnader på plats. Vi bokar resa och boende efter överenskommelse med dig. Det är viktigt att vara korrekt försäkrad och vaccinerad vid resor till området, detta står deltagarna själva för. 
Ansökan (använd relaterat dokument nedan) ska mejlas senast 17 december. I urvalet försöker vi bland annat få spridning över landet.

Programmet
Vi reser från Arlanda och är borta i ungefär en vecka, 7-13 mars (exakta datum beror bl a på flygbokningar). Projekten som vi ska besöka ligger många timmars resa ut på landsbygden, och vägarna dit är delvis i väldigt dåligt skick. Vi räknar med att besöka projektplatser i tre dagar och utöver det blir det sammanlagt tre resdagar. Reseinformation och program skickas ut i februari.

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Europeiskt juluttalande för asylrätten och ett värdigt flyktingmottagande5.12.2018 07:54Pressmeddelande

Ärkebiskop Antje Jackelén har tillsammans med ett 30-tal europeiska kyrkoledare skrivit under ett uttalande för asylrätten och upprätthållande av värdighet i mottagandet av människor på flykt. Uttalandet överlämnades igår till Europaparlamentets förste vice talman, Mairead McGuinness, under en ceremoni i Bryssel. I uttalandet uppmanar kyrkoledarna Europas stater, invånare och politiska ledare att värna människovärdet och inte bli likgiltiga inför andras lidande.

Kyrkomötet beslutade ta fram nationell klimatstrategi21.11.2018 14:07Pressmeddelande

2018 års kyrkomöte har just avslutats efter tre dagars debatt- och beslutssession. Sista dagen har ledamöterna bland annat beslutat att former för ett nationellt program för klimatstrategi ska arbetas fram. Kyrkomötet beslutade också att se över vilka ytterligare åtgärder som kan vidtas nationellt för att förebygga sexuella övergrepp och trakasserier, samt att 2019 års tematiska kyrkomöte ska ha temat Undervisning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum