Konsumenternas

Stulen cykel - stora skillnader i ersättning från försäkringsbolagen

Dela

Varannan cykelägare har någon gång blivit bestulen på sin cykel. Och det är allt fler elcyklar som stjäls. Alla hemförsäkringar kan ge ersättning för stulna cyklar men de belopp som försäkringsbolagen betalar ut varierar stort.

Enligt Stöldskyddsföreningen ökar antalet anmälda elcykelstölder kraftigt.

I alla hemförsäkringar ingår ett skydd för cykelstöld. Konsumenternas Försäkringsbyrå har jämfört vilka maxbelopp som försäkringsbolagen betalar ut i ersättning och nivån på självrisken.

 - Den maximala ersättning som försäkringsbolagen betalar ut för en stulen cykel varierar stort, från 10 000 till 100 000 kronor. Även självrisken kan variera. Det kan bli ganska stora skillnader mellan olika försäkringar, i synnerhet för den som har en dyr cykel, säger Andrea Ekeblad Szanto, jurist och hållbarhetsansvarig på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Självrisken är ofta 25 procent av cykelns värde. Hos en del försäkringsbolag kan självrisken vara 20 procent eller ett fast belopp, som lägst 900 kronor och som högst 1 500 kronor.

- Tänk på att spara kvitto eller annan bevisning så att du kan bevisa att du har ägt cykeln, hur mycket du betalade för cykeln samt hur gammal cykeln var vid stöldtidpunkten, tipsar Andrea Ekeblad Szanto.

På konsumenternas.se finns hela jämförelsen av hemförsäkringar (Se Saker utanför bostaden - Stöld av cykeln.

Minska risken för cykelstöld

Att bli bestulen på en cykel är inte bara trist för den som drabbas, det är även negativt för miljön då en förlorad cykel ofta ersätts med en ny cykel som måste produceras. Det här kan man göra för att minimera risken för cykelstöld:

  • Lås cykeln med ett certifierat lås.
  • Lås fast cykelns ram och hjul i ett fast objekt (ett träd, en lyktstolpe m.m.).
  • Lås batteriet på din elcykel om du ska lämna cykeln en kortare stund och ta med batteriet om du ska lämna cykeln en längre stund.
  • Märk cykeln med MärkDNA.
  • Om du har en elsparkcykel, lås fast den i ett fast objekt med ett godkänt kättinglås. Kontakta låsförsäljare eller tillverkare för att få information om vad som passar till din elsparkcykel.

Försäkring för elcykel

En elcykel eller elsparkscykel kan omfattas av hemförsäkringen, om den klassas som en cykel. Det gör den om den har en

  • elmotor som inte är starkare än 250 watt
  • elmotor som hjälper till upp till 25 km/h (elcykel)
  • är konstruerad för en maxhastighet på 20 km/tim (elsparkcykel).

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Konsumenternas
Konsumenternas
Box 24215
104 51 Stockholm

0200 - 22 58 00https://konsumenternas.se

Konsumenternas Försäkringsbyrå ger oberoende och kostnadsfri vägledning inom försäkring och pension. Vi har hjälpt konsumenter sedan 1979. Vi är en stiftelse som har Konsumentverket, Finansinspektionen och Svensk Försäkring i vår styrelse. Välkommen till konsumenternas.se.

Följ Konsumenternas

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konsumenternas

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum