Region Örebro län

Styr din egen väg – nytt cykeltest hjälper dig göra smart resval

Dela

Virusfritt, hälsosamt och bra för miljön. Dagens cykelutbud gör det enklare än någonsin att susa fram på cykel, men har du hittat rätt modell för din pendlingsvardag? Nu lanserar EU-projektet Fossilfritt 2030 – Rena resan ett cykeltest för dig som vill styra din egen väg.

Foto: Region Örebro län
Foto: Region Örebro län

I dag finns cyklar som kan förenkla pendlarlivet radikalt. Vikcyklar som kan vikas ihop och ställas under skrivbordet, lastcyklar som enkelt kan frakta 80 kilo och elcyklar som gör uppförsbackarna till ett rent nöje. För vanebilister kan det vara svårt att ha koll på vilka nya cykellösningar som finns. Därför harEU-projektet Fossilfritt 2030 – Rena resan gjort ett cykeltest som ger en fingervisning om vilken cykel som skulle kunna passa för pendlingen.   
– Dagens utbud av cyklar gör det möjligt att resa på nya sätt. Det här testet är ett roligt sätt att få koll på cykelmodeller och inspireras till nya sätt att pendla, säger Mirja Mattsson, projektledare Fossilfritt 2030 – Rena resan.

Smart resval

Att cykla till jobbet är ett klokt val på flera sätt. Det är bra för hälsan generellt och just nu är det dessutom extra viktigt att hjälpa till att minska trängseln i kollektivtrafiken under pandemin. Under året har därför många redan ställt om till cykel, och finns all anledning att fortsätta med cyklandet även om vintern närmar sig.
– Har du rätt cykel, rätt kläder, vinterdäck och lysen fungerar det oftast utmärkt att cykla året runt. Men eftersom vissa ser arbetspendlingen som ett träningspass, medan andra vill komma fram snabbt utan svett, så gäller det att hitta rätt cykelmodell, säger Simon Tullstedt, som ansvarar för kampanjen.

En del av något större

Cykeltestet och kampanjen Styr din egen väg är en del av EU-projektet Fossilfritt 2030 – Rena resan. Projektet får stöd från Tillväxtverket genom den Europeiska regionala utvecklingsfonden samt från samverkansparterna Region Örebro län, Region Sörmland, Region Östergötland och Biodriv Öst. Utöver det deltar Örebro universitet, länsstyrelsen i Örebro län och länsstyrelsen i Östergötlands län samt många kommuner från de tre länen.
Under de kommande två åren kommer projektet att arbeta med olika typer av prova-på-kampanjer där testcyklister kommer att få prova olika cykelmodeller.
- I tidigare projekt har vi sett att möjligheten att prova nya sätt att resa är ett effektivt sätt att förändra resvanor. Många har redan tänkt tanken att resa på nya sätt, men det behövs en liten knuff för att ta steget, säger Mirja Mattsson.

Fakta cykeltyper

Vikcykel

Används för kombinerad pendling till exempel för att kombinera med kollektivtrafik (tåg/buss) och cykel. En vikcykel väger cirka 12-15 kilo och ett par minuter att fälla upp/ihop. Cykeln har ett smidigt format för att du enkelt ska kunna lyfta upp cykeln och ta med den ombord på tåg eller buss. Det är en förvånansvärt stabil cykel trots förvandlingsmekanismen. Vikcykeln utvecklades ursprungligen för att fallskärmsjägare skulle kunna ta sig fram snabbt på marken, där kan vi snacka kombinerade transporter. Vikcykelns utbredning är störst i storstäder som London och Shanghai, men passar lika bra för dig som pendlar mellan exempelvis Kumla och Örebro, då cykeln löser den första och sista sträckan på resan. Vikcykeln parkeras under skrivbordet, hellre än ute i cykelstället.

Lastcykel

Lastcyklar finns i många former, med två eller tre hjul. De flesta lastcyklar är elassisterade eftersom de annars blir alldeles för tungtrampade, men undantag finns. Cykeln kan användas för persontransporter eller varutransporter. I Köpenhamn finns till och med cyklande begravningsentreprenörer. En lastcykel passar för dig som vill lösa familjelivspusslet utan att ständigt sitta i bilen, eller för dig om vill ta med hunden till skogen på andra sidan stan. Den passar också för nätshopparen som ofta hämtar stora paket, eftersom även de mindre modellerna ofta klarar en last på 80 kilo.

Elcykel

Försäljningen av elcyklar har ökat de senaste åren och ingenting tyder på att utvecklingen mattas av. Vissa påstår att det är ”fusk” att elcykla, men faktum är att skillnaden i ansträngning jämfört med en vanlig cykel inte är större än 15-20 procent. Det beror på att de som skaffar en elcykel ofta använder cykeln mer och cyklar längre sträckor. I städer och länder som är rejält kuperade är elcykeln en självklarhet. Likaså i länder som Nederländerna och Tyskland där ny teknik snabbt har fått fäste. Elcykeln är perfekt för dig som vill komma fram fräsch till arbetsmötet, och för föräldern som ska dra barn i cykelkärra är det skönt att slippa svettas.

Klassisk cykel

I världens cykelstad nummer ett – Köpenhamn – är den vanliga cykeln kung. Inga speciella kläder eller sportiga attribut krävs. Några växlar, en korg  – mer behövs sällan. För dig om har några kilometer till jobbet, många stopp vid trafikljus och ganska platt väg är den vanliga cykeln optimal. Den har lägre stöldrisk än elcykel, det är mindre krångel att parkera och den är mångsidig. Det finns dessutom en stor begagnatmarknad som kan göra valet till en lättnad för plånboken. Ingen annan transport (utom gång) är lika prisvärd. Hållbart för miljö, hälsa och plånbok.

Sportig cykel/hybrid

Hybriden är en kompromiss mellan en mountainbike och en racer och är utrustad med många växlar och sportig och framåtlutad sittställning, vilket underlättar för dig som gillar fart. Perfekt för dig som har lite längre att pendla och som inte har några problem med att byta tröja är du kommer fram. Akta dig för alltför smala däck, de rimmar dåligt med stadstrafik. Och kom ihåg att hög fart ställer högre krav på skydd, så glöm inte hjälmen!

Kontakt

Mirja Mattsson, projektledare Fossilfritt – 2030 Rena Resan, Region Örebro län
Telefon: 019-602 89 30
Mejl: mirja.mattsson@regionorebrolan.se

Simon Tullstedt, delprojektledare kampanjen Styr din egen väg, Region Örebro län
Telefon: 070-348 94 94
Mejl: simon.tullstedt@regionorebrolan.se

Nyckelord

Kontakter

Mirja Mattsson, projektledare Fossilfritt – 2030 Rena Resan, Region Örebro län
Telefon: 019-602 89 30
Mejl: mirja.mattsson@regionorebrolan.se

Simon Tullstedt, delprojektledare kampanjen Styr din egen väg, Region Örebro län
Telefon: 070-348 94 94
Mejl: simon.tullstedt@regionorebrolan.se

Bilder

Foto: Region Örebro län
Foto: Region Örebro län
Ladda ned bild
Elcykel. Foto: Region Örebro län
Elcykel. Foto: Region Örebro län
Ladda ned bild
Lastcykel. Foto: Region Örebro län
Lastcykel. Foto: Region Örebro län
Ladda ned bild
Sportcykel/hybrid. Foto: Region Örebro län
Sportcykel/hybrid. Foto: Region Örebro län
Ladda ned bild
Vanlig cykel. Foto: Region Örebro län
Vanlig cykel. Foto: Region Örebro län
Ladda ned bild
Vanlig cykel. Foto: Region Örebro län
Vanlig cykel. Foto: Region Örebro län
Ladda ned bild
Vanlig cykel. Foto: Region Örebro län
Vanlig cykel. Foto: Region Örebro län
Ladda ned bild
Vikcykel. Foto: Region Örebro län
Vikcykel. Foto: Region Örebro län
Ladda ned bild

Länkar

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Örebro bör bli en av huvudorterna för det civila försvaret1.12.2021 09:00:00 CET | Pressmeddelande

När det civila försvaret ska organiseras för att framöver kunna möta större kriser bör Örebro spela en central roll i arbetet – som huvudort för Mellersta civilområdet. Det är slutsatsen i det brev som Sveriges justitie- och inrikesminister Morgan Johansson inom kort får ta emot från Andreas Svahn (S) och Fredrik Larsson (M), ordförande i regionstyrelsen i Region Örebro län respektive Region Värmland.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum