RF/SISU

Styrka och balans ökar oddsen för en ”fallfri” ålderdom

Dela

Risken att drabbas av en fallolycka ökar med ålder. Men det finns saker man kan göra för att förebygga. Att träna balans och styrka och att äta näringsriktig mat till exempel.

Under kampanjveckan ”Balansera mera”, med start måndagen den 28 september, kommer folkhälsosamordnarna i Örebro län varje dag på RF-SISU Örebro läns Facebook att ge konkreta tips på övningar och mat för att träna balans och styrka med syfte att förebygga fallolyckor.

Av de cirka 67 000 personer som varje år drabbas av en fallolycka är drygt 70 procent 65 år eller äldre. Drygt 1 000 av dessa faller så olyckligt att de avlider. Genom Socialstyrelsens årligt återkommande kampanj ”Balansera mera” sätter kommuner, regioner och pensionärsorganisationer fokus på att öka kunskapen om fallolyckor. En kampanj som också RF-SISU Örebro län hakat på.

– Äldre är en av våra målgrupper som vi jobbar med på olika sätt, bland annat genom ”Idrott för alla hela livet” och Strategi 2025. ”Balansera mera” knyter an till det arbetet, säger Tina Modin, folkhälsosamordnare i Örebro.

Kampanjen inträffar vecka 40 varje år och RF-SISU Örebro läns bidrag har varit att samverka kring olika aktiviteter som föreläsningar, prova på, seniormässor, festivaler, tipspromenader och mycket annat. Men i år är allt annorlunda på grund av corona. Folkhälsosamordnarna på RF-SISU Örebro län hoppades och planerade i det längsta för att kunna genomföra kampanjveckan med fysiska träffar.
– Vi märker ju i våra kontakter med de äldre att det finns ett uppdämt behov av socialisering och fysiska träffar, säger Helena Frisk, Wesström, folkhälsosamordnare i Karlskoga-Degerfors.

Men när det inte gick att göra som man brukar så fick man tänka om. För att ställa in kändes inte bra.
– Fysisk aktivitet bidrar inte bara till bättre styrka och balans, det bidrar också till ett bättre psykiskt välmående, så när saker och ting inte är som vanligt, kändes det ännu viktigare att göra något för att inspirera och motivera målgruppen. Så i år genomför vi kampanjveckan digitalt istället, säger Kristin Roswall, folkhälsosamordnare i södra länsdelen.

– Det blir också ett bra tillfälle att lyfta upp och visa för andra hur vi jobbar med målgruppen äldre. Många föreningar har verksamhet för äldre, men vi vill såklart att fler föreningar tänker in den här viktiga målgruppen, som också kan vara en viktig resurs för föreningen, säger Mathias Angelin, folkhälsosamordnare i norra länsdelen.

Nu hoppas folkhälsosamordnarna att nå ut med sin kampanj, trots att den inte går att genomföra fysiskt.

– Vi vet att många äldre är aktiva på sociala medier och för de som inte är det hoppas vi att barn och barnbarn kan förmedla våra inlägg till sina familjemedlemmar, säger Tina Modin.

Följ RF-SISU Örebro län och delta i kampanjen "Balansera mera" på Facebook 

Nyckelord

Kontakter

Tina Modin 019-17 55 40
Helena Frisk Wesström 019-17 55 24
Kristin Roswall 019-17 55 44
Mathias Angelin 019-17 55 89

Bilder

Länkar

Om

RF/SISU
RF/SISURF-SISU Örebro län är en av Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas 19 regionala organisationer. Vårt uppdrag är att stödja, leda, företräda, utveckla, bilda och utbilda idrottsföreningar och specialdistriktsförbund.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum