BioInnovation

Succé för BioLyftet – utbildningen för företag som vill ställa om till hållbara material

Dela
BioLyftet drog igång med flera fullbokade utbildningar och frukostmöten under 2019. När året summeras har 220 deltagare genomfört utbildningen på olika platser i landet, från Östersund till Lund. Nu fortsätter satsningen.
Erik Perzon talar på frukostseminarium hos Wargön Innovation. Foto: Malin Emmoth/Wargön Innovation.
Erik Perzon talar på frukostseminarium hos Wargön Innovation. Foto: Malin Emmoth/Wargön Innovation.

BioLyftet är en kostnadsfri tvådagars utbildning för små och medelstora företag som vill höja kunskapen om biobaserade och återvunna material.

– Vi ser att det finns ett stort behov av ökad kunskap om alternativa material och lösningar. Många av företagen är idag helt beroende av sina leverantörers kunskap och utbud, berättar Erik Perzon från RISE som projektleder utbildningen på uppdrag av BioInnovation.

Utbildningen består av en kunskapsdel och en coachande workshopdel. Företagen som gått utbildningen är nöjda och flera har uttryckt önskemål om en fördjupning. Därför planerar BioLyftet inte bara för fler basutbildningar under 2020 utan även fördjupningsdagar.

– Det första steget för många företag är inte att starta ett stort utvecklingsprojekt utan att förstå de frågor som biobaserade marknader handlar om – då är BioLyftet ett bra sätt att komma igång. Det stora intresset vi sett för utbildningen visar att den ligger rätt i tiden, säger Nils Hannerz, forsknings- och innovationschef på IKEM.

– Vi är glada över att cirka 80 företag redan tagit chansen att gå utbildningen, intresset har varit stort. Textil- och modeindustrin står inför stora utmaningar och det har väl aldrig funnits ett bättre tillfälle att vidareutbilda sig och medverka till bättre produkter och förpackningar. Det skapar hållbara konkurrensfördelar när samhället börjar rulla igen, säger Cecilia Tall, generalsekreterare på TEKO.

En av deltagarna som gått utbildningen är Anna Bilén, vd för Shyness Interior som säljer bäddtextil, dukar och kuddar av naturmaterial.

– BioLyftet har gett mig bekräftelse på att vi är på rätt väg och verktyg för att utmana på rätt punkter i vår värdekejda. Utan utbildningen hade vi nog börjat lite överallt. Men nu har vi en strategi för vad vi ska utveckla i vårt hållbarhetsarbete och har fått till en bra rytm i förändringen, berättar Anna Bilén.

Digitalt seminarium 27 maj
Den 27 maj bjuder BioLyftet in till ett digitalt seminarium med inspiration och information med exempel på hur hållbara material används i olika produkter, framtidsspaningar om vad som sker inom området, samt information om utbildningen BioLyftets innehåll och kommande aktiviteter.

Läs mer: https://www.bioinnovation.se/kalendarium/biolyftet-digitalt-frukostseminarium/

Om BioLyftet
Initiativet till BioLyftet kommer från det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation som även finansierar utbildningen. Den genomförs tillsammans med branschorganisationerna IKEM (Kemi- och innovationsindustrierna i Sverige), TEKO (Sveriges textil- och modeföretag) och Skogsindustrierna under ledning av RISE. Läs mer om var BioLyftet arrangerar utbildningar på www.bioinnovation.se/projekt/biolyftet.

Läs mer om BioLyftet och Shyness Interiors erfarenheter i BioInnovations årsrapport: https://www.e-magin.se/paper/2gv74ddp/paper/1#/paper/2gv74ddp/1

Kontakt för mer information

Erik Perzon, RISE
Projektledare
e-post: erik.perzon@ri.se
tfn: 076-147 63 87

Cecilia Tall
Generalsekreterare TEKO
e-post: cecilia.tall@teko.se
tfn: 08-762 66 63

Nils Hannerz
Forsknings och innovationschef IKEM
e-post: nils.hannerz@ikem.se
tfn: 010-455 38 85

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Erik Perzon talar på frukostseminarium hos Wargön Innovation. Foto: Malin Emmoth/Wargön Innovation.
Erik Perzon talar på frukostseminarium hos Wargön Innovation. Foto: Malin Emmoth/Wargön Innovation.
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

BioInnovation
BioInnovation
Storgatan 19, Box 55525
102 04 Stockholm

http://www.bioinnovation.se

BioInnovation är ett strategiskt innovationsprogram initierat av Skogsindustrierna, IKEM och TEKO. Programmet finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas samt de intressenter från näringsliv, akademi, institut och offentlig sektor som deltar. Målet är att öka förädlingsvärdet och konkurrenskraften i den svenska biobaserade sektorn genom att skapa bästa möjliga förutsättningar för att ta fram nya biobaserade material, produkter och tjänster, läs mer på www.bioinnovation.se.

Följ BioInnovation

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från BioInnovation

Hållbar och cirkulär vattenanvändning en framtidsfråga för biobaserad processindustri7.3.2024 10:15:00 CET | Pressmeddelande

En områdesanalys har kartlagt användningen av vatten i pappers- och massaindustrin och hur klimatförändringar kan påverka framtida vattentillgång. Kartläggningen visar att få områden i Sverige idag har mött problem och att vattenanvändningen under de senaste decennierna varit stabil eller minskat i takt med energibesparande åtgärder. Analysen ger också förslag till åtgärder för framtida beredskap. Det finns behov av ökad kunskap om framtida vattensituationer och att en större samsyn skapas om dagens vattenanvändning, konstaterar Marie Karlberg, RISE, som lett arbetet med områdesanalysen.

BioInnovation bidrar till hållbar svensk tillväxt och industrirelevant forskning12.12.2023 09:17:31 CET | Pressmeddelande

Det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation har bidragit till utveckling och hållbar svensk tillväxt. Programmet har lanserat insatser som bidragit till att påbörja introduktionen i samhället av en cirkulär bioekonomi och lyckats attrahera nya företag och en bredd av aktörer inom skogs-, kemi- och textilindustrin. Det visar en utvärdering av programmet som presenteras idag.

Mer kunskap, samverkan och ändamålsenligt regelverk behövs för att förverkliga visionen om biobaserad plast, visar ny rapport19.9.2023 10:50:18 CEST | Pressmeddelande

Vilka framtida insatser kopplat till biobaserad plast bidrar till omställningen mot en mer hållbar och biobaserad ekonomi? Att söka svar på den frågan har varit syftet med den områdesanalys som Chalmers Industriteknik har genomfört på uppdrag av det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation. Ökad kunskap och samverkan är två viktiga slutsatser.

Stor potential för pappersbaserad textil i Sverige6.9.2023 11:00:00 CEST | Pressmeddelande

Pappersbaserad textil är en mångårig tradition från Asien. Kan området få renässans och vidareutvecklas när textilindustrin ska ställa om? Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut i Sverige? En områdesanalys från BioInnovation visar att materialet har fördelar i och med ett lågt klimatavtryck vid framställningen, att garnet kan färgas och beredas i befintlig pappers- och textilindustri, samt kan ha kort väg till återvinning. Men mer forskning behövs.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye