DramatenDramatenDramaten

Succé för Dramatens digitala teaterfestival

Dela

Den digitala teaterfestivalen Lessingtage 2021 Digital: Stories from Europe lockade publik och media från hela världen och visade möjligheterna med internationellt kulturellt samarbete i en tid av nationella nedstängningar. –Att få presentera all denna högklassiga scenkonst i olika tonlägen och formspråk till en svältfödd publik i Sverige och globalt, om än digitalt, har känts mycket stimulerande. Jag hoppas det kan bidra till hopp och inspiration för både teaterskapare och publiken post-pandemin, säger Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare för Dramaten.

The Idiot (2015) av Fyodor Dostoevsky.  The State Theatre of Nations, Moskva. Foto: Irina Polyarnaya
The Idiot (2015) av Fyodor Dostoevsky. The State Theatre of Nations, Moskva. Foto: Irina Polyarnaya

Med omkring 30 000 visningar (varav 15 000 unika besökare) från hela världen och en bred internationell mediabevakning får den första digitala Lessingtagefestivalen anses som mycket lyckad. Festivalen sågs på fem kontinenter, i länder som Japan, Sydafrika, Egypten, Israel och Förenade Arabemiraten.

Festivalen, som pågick mellan den 20 och 30 januari, uppmärksammades i en lång rad tidningar, bland annat New York Times och The New Yorker.

–Utifrån de extremt problematiska förutsättningarna som teaterkonsten just nu befinner sig i är jag mycket glad att vi ändå lyckades genomföra festivalen. Att till varje pris fortsätta ansträngningarna för internationella samarbeten, trots i princip stängda gränser, är ett styrkebesked på konstformens sanna universella grundkaraktär, säger Mattias Andersson.

–Vi kunde faktiskt använda pandemin som en möjlighet att återsamla teatervärlden – såväl i Europa som i resten av världen, säger Joachim Lux, konstnärlig ledare för Thalia Theater.

Lessingtage 2021 Digital: Stories from Europe var ett samarbete mellan Thalia Theater i Hamburg, Dramaten och det europeiska teaternätverket Mitos21. Festivalen inleddes med Thalia Theaters livesända Paradies flood/hunger/play. Dramaten bidrog med Mattias Anderssons uppsättning av Idioten från 2016. Under festivalen visades föreställningar från åtta länder.

Festivalen var inte bara en fortsättning på Stories from Europe, Dramatens internationella teaterprojekt från i våras, utan också Thalia Theaters tolfte årliga kulturfestival Lessingtage, uppkallad efter den europeiska upplysningstänkaren Gotthold Ephraim Lessing.

Dramatens uppsättning av Idioten finns att se på Dramaten Play till den 31 mars.

Mer information: www.dramaten.se/lessingtage, www.thalia-theater.de/en/lessingtage, www.mitos21.com

Pressbilder: https://www.thalia-theater.de/presse/sonstiges/lessingtage2021

Nyckelord

Kontakter

Bilder

The Idiot (2015) av Fyodor Dostoevsky.  The State Theatre of Nations, Moskva. Foto: Irina Polyarnaya
The Idiot (2015) av Fyodor Dostoevsky. The State Theatre of Nations, Moskva. Foto: Irina Polyarnaya
Ladda ned bild
Bild: Stefan Marx.
Bild: Stefan Marx.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Ett samtal om klimatkrisen, coronapandemin och vetenskapskommunikation16.2.2021 11:56:34 CETPressmeddelande

Hur talar vi om vetenskap? är ett inspelat samtal om hur forskare kan hitta nya vägar för att förmedla viktiga forskningsresultat och skapa intresse kring sina budskap. Medverkar gör miljöforskaren Johan Rockström, Nobelpristagaren Richard J. Roberts och Nobel Prize Museums programchef Anna Sjöström Douagi. Samtalet som genomförs på engelska med svensk textning, finns på Dramaten Play från den 23 februari.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum