Svenska Orienteringsförbundet

Succé för hittaut – rekordmånga väljer coronasäker motion med karta

Dela

I princip alla idrottstävlingar är inställda med anledning av coronapandemin. Orienteringen däremot upplever en boom. Detta mycket tack vare de olika formerna av motionsorientering, där Svenska Orienteringsförbundets hittaut redan har slagit alla rekord. "I de här tiderna har idrotten en viktigare uppgift än någonsin att fylla. Att folk isoleras och blir stillasittande är livsfarligt. Det är fantastiskt kul att så många upptäcker hittaut", säger Susanne Söderholm, förbundschef.

Fri bild, ange fotograf: Elin Olars, aktivtfamiljeliv.se
Fri bild, ange fotograf: Elin Olars, aktivtfamiljeliv.se

På grund av coronasmittan står stora delar av Idrottssverige stilla, men ute i skog och mark rör sig betydligt fler människor än normalt. Och många väljer att göra det med en karta i hand.

De senaste dagarna har Svenska Orienteringsförbundets friskvårdssatsning hittaut nått två milstolpar. Först passerade antalet registrerade checkpoints den magiska gränsen 1 miljon. Och strax därefter gick deltagarantalet över 43700 personer. Det innebär att hittaut – som drivs ideellt av orienteringsklubbar och är gratis för användaren – redan i mitten av maj har lockat lika många deltagare som under hela fjolåret.

- I de här tiderna har idrotten en viktigare uppgift än någonsin att fylla. Att folk isoleras och blir stillasittande är livsfarligt. Vi jobbar stenhårt på att sätta folk i rörelse, gamla som unga, och det är fantastiskt kul att så många upptäcker hittaut och våra övriga motionskoncept, säger Susanne Söderholm, förbundschef.

Efterfrågan på en utomhusaktivitet utan risk för smittspridning blev mycket stor när coronapandemin nådde Sverige, med inställda aktiviteter till följd.

Över hälften av de 56 orienteringsklubbar som arrangerar hittaut skyndade på förberedelserna och lyckades starta säsongen flera veckor tidigare än planerat. I vissa fall med enbart digital karta i appen och på hemsidan, i väntan på att papperskartan skulle bli klar i tryckeriet. I flera fall finns möjligheten att själv ladda ner och skriva ut kartan.

Svenska Orienteringsförbundets hittaut-samordnare Linnea Börjars har märkt flera tecken på den stora efterfrågan.

- Jag har bland annat blivit kontaktad av en rad orienteringsklubbar som visat intresse för att arrangera hittaut och det har hittills genererat två nya hittautorter: Tullinge och Arvika. Nu jobbar arrangörerna med att färdigställa kartorna och placera ut checkpoints med förhoppning om att kunna dra igång hittaut för deltagare inom en snar framtid, berättar Börjars.

- Det är en sån ynnest att få jobba med detta friskvårdsprojekt! Med hittaut kommer folk ut och rör på sig, utan att trotsa restriktionerna. Superviktigt för folkhälsan, för såväl det fysiska som psykiska välmåendet.

HÄR kan du läsa mer om hittaut och hitta alla arrangörer runtom i landet.

 .

Vill er redaktion göra ett reportage om orienterings-boomen i coronatider?

För lokala inslag kan reportrar med fördel kontaka lokal hittaut-arrangör direkt - HÄR hittar listan på samtliga 56 hittaut-orter. (Välj ort antingen via toppmenyn eller på kartan som du finner en liten bit ner på sidan.)

Om du inte hittar kontaktuppgifter till arrangören - hör av dig till Linnea Börjars på Svenska Orienteringsförbundet, linnea.borjars@orientering.se eller 010-476 53 68.

För inslag om hittaut på riksplanet kan ni kontakta Linnea Börjars på direkt, samma kontaktinfo som ovan. Vi kan förse er med mer information och även hjälpa er att komma i kontakt med arrangör.

HÄR hittar du pressbilder för hittaut.Fakta om hittaut
I tio år har hittaut lockat tusentals deltagare att ta sig ut och leta checkpoints. I dag finns hittaut på 56 orter. Hittaut drivs ideellt av orienteringsklubbar och är gratis för användaren.
Deltagaren tar med kartan på promenaden, cykelturen eller löprundan och aktiverar på så vis både kroppen och hjärnan - samtidigt som hen även kan upptäcka några nya platser. Vid varje checkpoint finns en kod som deltagaren kan registrera på sitt konto, med chans att vinna fina priser.
Alla kan delta utifrån sina förutsättningar, dygnet runt under säsongen som vanligtvis sträcker sig från maj till oktober. Hittaut finns även som friskvårdsprojekt för företag och skolor.

Kontakter

Bilder

Fri bild, ange fotograf: Elin Olars, aktivtfamiljeliv.se
Fri bild, ange fotograf: Elin Olars, aktivtfamiljeliv.se
Ladda ned bild
Fri bild, foto: Svenska Orienteringsförbundet.
Fri bild, foto: Svenska Orienteringsförbundet.
Ladda ned bild
Fri bild, foto: Svenska Orienteringsförbundet.
Fri bild, foto: Svenska Orienteringsförbundet.
Ladda ned bild
Fri bild, foto: Svenska Orienteringsförbundet.
Fri bild, foto: Svenska Orienteringsförbundet.
Ladda ned bild

Om

Svenska Orienteringsförbundet
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

010-4765360http://www.svenskorientering.se/

Svenska Orienteringsförbundet består av 600 föreningar med 86 000 medlemmar. Vi är en idrott för alla, med framgångsrika landslag, en omfattande tävlings- och ungdomsverksamhet samt aktiviteter som hittaut, naturpasset och motionsorientering för allmänheten. Våra medlemsföreningar arrangerar varje år runt 600 tävlingar och stora evenemang som Tiomila och O-Ringen.

Följ Svenska Orienteringsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Orienteringsförbundet

Hittaut mot 100 000 deltagare – "Gigantiska insatser för folkhälsan"19.11.2020 10:56:25 CETPressmeddelande

Smittsäkra utomhusaktiviteter har haft medvind i coronapandemin. För Svenska Orienteringsförbundets friskvårdssatsning hittaut har 2020 varit ett fantastiskt år; deltagarantalet har ökat med 127 procent och aktiviteter finns på 57 orter runtom i landet. ”Nu är vi nära drömgränsen 100 000 deltagare. Våra hittaut-arrangörer gör gigantiska insatser för folkhälsan”, säger Linnea Börjars på Svenska Orienteringsförbundet.

Stora Tuna bärgade fjärde raka11.10.2020 17:11:41 CESTPressmeddelande

ÖREBRO: Stora Tuna fortsatte sin segersvit och sprang hem SM-guldet i sprintstafett för fjärde året i rad. Tove Alexandersson briljerade på sistasträckan och sprang ikapp och förbi ledande Sara Hagström, IFK Göteborg, och gick i mål med 18 sekunders segermarginal. "Hela laget gjorde ett väldigt bra lopp så då är det alltid kul att vinna tillsammans", säger Alexandersson. Silvret gick till IFK Göteborg och bronset till OK Kåre.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum