Svenska Cykelförbundet

Succé för Svenska Cykelförbundets virtuella cup i e-cycling

Dela
Den 22 mars avrundar Svenska Cykelförbundet vårens cupomgång i SWE Cup e-cycling på Zwift med ett virtuellt uppvisningsrace. Cupen har lockat över tusen deltagare och Svenska Cykelförbundets generalsekreterare Leif Karlsson ser stor potential i den växande disciplinen.
Umeåcyklisten Jessica Edqvist vann damernas A-klass med 66 poäng.
Umeåcyklisten Jessica Edqvist vann damernas A-klass med 66 poäng.

Den 5 mars avgjordes den virtuella cupen SCF SWE Cup e-cycling med herr och damklasser för våra svenska cyklister. Cupen är den första digitala seriecupen i förbundsregi och gensvaret har varit enormt. Över tusen cyklister har deltagit i de fem cup-omgångarna som livesänts med kommentatorer på Svenska Cykelförbundets kanaler.

- Svenska Cykelförbundet ser en otroligt stor potential i den växande disciplinen e-cycling. Vi har som ambition att fortsätta utveckla disciplinen och ser e-cycling som en potentiell ny grengrupp inom Svenska Cykelförbundet. Inom kort kommer vi även ha en diskussion med våra samarbetspartners om att förlänga årets e-cycling säsong, då vi på grund av corona ställt in planerade nationella utomhusarrangemang, under mars och april.

Till söndagens uppvisningsrace har de 30 bästa dam-och herrcyklisterna bjudits in att delta. Tävlingen skulle ursprungligen ha hållits i samband med Svenska Cykelmässan (som ställts in pga coronaläget) med åtta cyklister i varje klass. Nu tävlar deltagarna i stället från sina respektive hem, eller träningslokaler runt om i landet.

- Sverige har många duktiga cyklister inom e-cycling och internationellt ligger vi i toppskiktet inom e-cycling. Förbundet har tidigare arrangerat ett SM på Zwift. Nu var vi tvåa i världen med att arrangera en virtuell cykel-cup i förbundsregi, säger Peo Johansson, på Svenska Cykelförbundet som ansvarat för arrangemanget tillsammans med Guided Heroes, Wahoo, och Swedish Zwift Rider.

Zwift erbjuder interaktiv cykling året om via en global plattform där motionärer möter proffs och aktiva tävlingscyklister. Man kör och umgås via träningspass och tävlingar i olika virtuella världar. Det enda som behövs är en Zwift-kompatibel trainer och en installerad mjukvara på en enhet som kan projicera världarna på dator, platta, smartphone eller tv. Det arrangeras hundratals lopp dagligen världen över och cyklisten får upp all träningsdata via plattformen.

Att Sverige som nation ligger i framkant inom e-cycling beror framför allt på vinterklimatet. Men nu när coronaviruset begränsat tränings-och tävlingsverksamheten inom cykel, ger den virtuella träningsformen både landslagscyklister och motionärer möjlighet att hålla igång träningen.

SCF uppvisningsrace på Zwift

När: Söndag 22/3 kl 11:00 Damer. kl 13:00 Herrar
Var: Yorkshire 2019 UCI Worlds Harrogate Circuit 2 varv  (länk till banan https://zwiftinsider.com/yorkshire/ )
Hur: Vi kommer att köra detta som vi gjorde under SWE Cup, det kommer bli intervjuer av några cyklister innan loppen (var beredd på telefon). Vi lägger upp länkar till livesändningen på Svenska Cykelförbundets FB och Youtube. 

Resultat SCF SWE Cup Racing League

Grupp A Herrar

1:a Ulf Bäcker 162 poäng

2:a Pär Bäcker 152 poäng

3:a Johan Norén 131 poäng

Grupp B Herrar

1:a Anders Jönsson 116 p

2:a Henrik Andersson 103 p

3:a Joakim Nordqvist 96 p

Grupp C Herrar

1:a Christian Olsson KCK 151 p

2:a  Robin Bessing TUG CK 126 p

3:a Jimmy Drufva 125 p

Grupp D herrar

1:a Auris Pelanis 71 p

2:a Martin Björgvik 66 p

3:a Eric Oberg 58 p

Grupp A Damer

1:a Jessica Edqvist 66 p

2:a Jonna Olin 53 p

3:a Marlene Bjärehed 51 p

Grupp B Damer

1:a Anna Embring 58 p

2:a Carina Winell 37 p

3:a Matilda Johansson 36 p

Grupp C Damer

1:a Maria Svensson 93 p

2:a Therese Kaldegard 83 p

3:a Emma Juslin 81 p

Grupp D Damer

1:a Susanne Nystrand 11 p

2:a Puck Linda Engström 11 p

3:a Anneli Lidman 6 p


Följ länkarna för slutresultat

Herrar A, B, C, D, resultat här: https://www.zwiftpower.com/league.php?id=238

Damer A, B, C, D, resultat här: https://www.zwiftpower.com/league.php?id=239

Den som är nyfiken på att se livesändningarna i efterhand kan titta här

För att se videon från scf.se måste du ge din tillåtelse högst upp på sidan.Inbjudan till uppvisningsrace

Bilder

Umeåcyklisten Jessica Edqvist vann damernas A-klass med 66 poäng.
Umeåcyklisten Jessica Edqvist vann damernas A-klass med 66 poäng.
Ladda ned bild
Herrarnas A-klass vanns av värmlänningen och fd hockeyspelaren Ulf Bäcker.
Herrarnas A-klass vanns av värmlänningen och fd hockeyspelaren Ulf Bäcker.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska Cykelförbundet
Svenska Cykelförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

08-699 60 00https://scf.se/

ALLA som på något vis är engagerade i cykelsporten, som elitcyklist, som tränare, som administratör, som styrelsemedlem, som förälder, som engagerad i en grengrupp, som medlem i en förening, som anställd på kansliet… Vi är alla Svenska Cykelförbundet!

Svenska Cykelförbundet (SCF) bildades den 18 februari 1900 och är ett av landets äldsta specialidrottsförbund. Vid bildandet och fram till 1938 var namnet ”Svenska Velocipedförbundet” och inträde till RF gjordes 1904. Förbundet består av 20 distriktsförbund och cirka 500 föreningar fördelade i hela landet som bedriver cykelsport inom de åtta grenarna Bancykel, BMX, Cykelcross, E-Cycling, Mountainbike, Landsväg, Paracykel och Trial. 

.

Följ Svenska Cykelförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Cykelförbundet

Klyver i vita tröjan, Forssell fyra och Lundmark femma – fin dag i Estland för bägge landslagen28.5.2023 13:45:34 CEST | Pressmeddelande

Det blev en fantastisk fin svenskdag under lördagen i estländska Tartu. Herrarnas andra etapp i Tour of Estonia avslutades med att att det blev dubbelt svenskt i ungdomstävlingen genom Hjalmar Klyver och Hugo Lennartsson samt att Hugo Forssell var fyra på etappen. Därmed blev Sverige också tvåa i lagtävlingen. Svenska damlaget satte innan des verkligen färg på endagarsloppet.

Anna Beck och Louise Jannering är laddade inför viktig världscup i USA26.5.2023 13:45:11 CEST | Pressmeddelande

När Anna Beck och Louise Jannering jagar guld i USA individuellt är det faktiskt ännu mera en andra svensk kvotplats som ett lag. Sammanhållningen i det lilla paralandslaget är extremt fin. Banorna i Huntsville-Alabama där det först världscup i tempo 27 maj och linje två dagar senare ska passa bra. De har acklimatiserat sig för värmen – vankas 30 grader och sol under linjeloppet – genom cykling i bastu.

Kostnadsfritt för tävlingar på väg under 2023 – Svenska Cykelförbundet om regeringsbeskedet5.5.2023 13:09:11 CEST | Pressmeddelande

Regelverket för evenemang på statliga vägar har orsakat stora kostnader för ideella cykelföreningar. I dag fredag gav regeringen ett välkommet besked om att våra föreningar inte ska behöva betala för exempelvis omskyltning på statliga vägar i samband med motions- och tävlingslopp under 2023. Ett stort glädjebesked! Men frågetecken återstår för 2024 och framåt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum